• Materiaal
  • Gewijzigd op 17 oktober 2016

Fully of hardtail?

Ben je op zoek naar een nieuwe mountainbike? Naast het formaat van je wielen en framemateriaal, kun je kiezen tussen een full suspension of hardtail. Wat is het verschil en welke kies je nu?
Fully of hardtail?

Wat is het verschil?

Een hardtail is een mountainbike met een vaste achterbrug (vandaar de naam hardtail) zonder vering. Een hardtail mountainbike is vaak voorzien van een geveerde voorvork. Dit hoeft echter niet. Er zijn ook mountainbikes met een starre voorvork. Onderhoudsarm maar minder prettig voor je armen bij ruig terrein. Een full suspension - ook wel fully genoemd - is een fiets met zowel voor- als achtervering. 

Comfort

Zoek op een willekeurig mountainbikeforum en je ziet opmerkingen als “een fully in Nederland is onzin“ en “een fully heeft alleen nut in de bergen“. Natuurlijk is de noodzaak in de Alpen groter dan in de Nederlandse bossen. Toch kan een fully in Nederland ook van waarde zijn. Een achtervering van een fully filtert hobbels en kleine obstakels waardoor je rug minder te verduren krijgt. Daarbij moeten we aantekenen dat je deze klappen in eerste instantie opvangt met je lichaam. Met een goede rijtechniek kun je op een hardtail de meeste klappen opvangen terwijl je met een slechte rijtechniek nog steeds last van je rug kan hebben op een fully. Daarnaast heeft de geometrie (vorm en lengte) van het frame een grote(re) invloed op het comfort. 

Een slechte rijtechniek op een fully kan nog steeds rugklachten opleveren.

Grip

Een fully heeft in principe meer tractie (grip) dan een hardtail. De vering zorgt er namelijk voor dat je wielen tijdens afdalingen en klimmen in contact blijven met de grond. Een fully is daardoor eenvoudiger onder controle te houden. De vering van de fully heeft tijdens een klim echter ook een nadeel. Een deel van de kracht die je levert, verdwijnt namelijk in de vering. Daardoor is een fully minder efficiënt dan een hardtail. Daarbij geldt: hoe duurder de demper (en fiets), hoe minder kracht er verloren gaat.

Gewicht

Een fully is door de extra vering zwaarder dan een hardtail. Het kost daardoor meer kracht om de mountainbike in beweging te krijgen. Ook bij klimmen heb je daardoor een extra nadeel. 

Prijs

Een fully is door de extra onderdelen duurder. Bovendien is het onderhoud duurder. Om de kosten voor onderhoud te beperken, is het belangrijk dat je de fully goed schoonmaakt na een rit. Dit verlengt de levensduur van de fiets en losse onderdelen. Het schoonmaken van een fully kost daardoor meer tijd. Een simpel product om je voorvering te beschermen tegen modder en klei is de Mud Guard die je aan je voorvork bevestigt.   

Welk type kies ik?

Beide types hebben voor- en nadelen. Twijfel je? Vraag de fietsenwinkel of je een aantal modellen mag testen en bepaal welk type het best bij je past. Maak vervolgens altijd een testrit om de verschillen tussen beide typen te bepalen. 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant