Fully of hardtail?
Volstaat een mountainbike met alleen voorvering of is achtervering altijd beter?
Wie de schoen past…
Eigenaar van Bikeshoe4u, Daan Kruithof, kan het beamen: "De verscheidenheid aan merken zorgt eigenlijk voor het maatwerk. Ik kan de mensen vrijwel alle soorten schoenen laten passen.” Volgens Daan begint klachtenvrij fietsen altijd bij de basis, de schoen. Waar moet je op letten?
Op een plaat die de warmte van je voet overneemt, kan bepaald worden of je een holle, platte of doorgezakte voet hebt. Vervolgens wordt de voet zelf gemeten. De lengte van de voet wordt vastgesteld. Daan: “Algemeen kun je zeggen dat wanneer je van normale schoenen maat 44 hebt, je bij een fietsschoen op maat 45 zult uitkomen.” Maar ook de breedte is van belang. “Ik kom regelmatig mensen tegen die hun voeten in te smalle schoenen wringen. Het belang van de breedtemaat wordt vaak onderschat”, vervolgt Daan. Volgens Daan ook gelijk het grote probleem op de schoenenmarkt, “Er zijn te weinig brede schoenen op de markt.”
Stap twee in het proces naar de juiste schoen is het bepalen van de stand van de voet. Kantelt de voet naar binnen of naar buiten (Varus-Valgus). Sommige merken houden al rekening met de meest voorkomende kanteling van de voet en hebben hun inlegzolen hierop aangepast. Daan: “Daarmee zeg ik niet dat het goed of fout is wat de verschillende merken doen, maar je moet het wel weten. De schoen is goed, alleen misschien niet voor jou. Dat is sowieso mijn boodschap, alle schoenen zijn eigenlijk goed, alleen moet deze bij je passen.”
Nu begint het leukste deel van de zoektocht, schoenen passen. Na de meting ontstaat er een beeld van de juiste schoen. Bij een gemiddelde of smalle voet is de keuze best groot. Het is dan ook absoluut niet nodig om voor ruim duizend euro een schoen op maat te laten maken. Het is nu vooral zaak om schoenen te passen met de schoenmeting als referentiepunt. Daan: “Mocht ik de schoen niet hebben, dan kan ik ook schoenen bestellen die ik niet in mijn collectie heb. Ik weet ook wat ik niet verkoop. Ook voor mensen die links een andere maat hebben dan rechts, bieden we een oplossing. Ik laat de fabrikant dan een paar schoenen met verschillende maten maken.” Uiteindelijk is er voor iedere voet een juiste schoen te vinden.
Instapmodellen bevatten bijna altijd klittenbandsluitingen, maar de wat duurdere fietsschoenen zijn voorzien van 1 of 2 BOA-sluitingen. Een BOA-sluiting geeft je de mogelijkheid om de schoen verfijnder te laten sluiten om je hele voet en in kleinere stapjes vast te zetten. Daardoor zal je schoen nooit ‘te strak’ aanvoelen. En mocht je tijdens het fietsen een opgezwollen gevoel in de voeten krijgen, draai je ze gemakkelijk, al fietsend, een beetje losser.
“De schoen is het enige punt waarmee de fietser vastzit aan zijn fiets. Als de schoenplaatjes niet goed zijn afgesteld, of de schoen zit te ruim of te strak, dan werkt dat door naar de hele houding op de fiets. Met allerlei pijnklachten als mogelijk gevolg. Meest voorkomende klachten zijn brandende, tintelende of koude voeten door een slechte doorbloeding van de voeten. Maar denk ook aan achillespees-, knie- en heupklachten.”, vertelt Daan. “Als de schoenmeting klaar is, ga ik door met de bepaling van de positie van het zadel en het stuur.”
Naast pijnvrij fietsen met de juiste schoenen, zorgt de juiste schoen ook voor betere prestaties. “Een foute positie van de schoenplaatjes zorgt ervoor dat er minder kracht overgebracht wordt op de pedalen. Ook al heb je geen klachten, het is zonde om niet efficiënt te fietsen”, aldus de specialist.
Voor een zool van een fietsschoen geldt; hoe stijver de zool, hoe beter de schoen. Bij een stijvere zool wordt namelijk je krachtsinspanning direct overgebracht op je pedalen. Meer power om nog harder te kunnen fietsen. Wil je met de fietsschoen ook lopen, om bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie een stad te bezoeken, dan zijn er ook modellen waarbij het kliksysteem in de zool is weggewerkt met het uiterlijk van een sneaker.
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Fietssport PLUSRedactie Fietssport
Volstaat een mountainbike met alleen voorvering of is achtervering altijd beter?
Merida Global Launch 2020.
De juiste framemaat, een passend zadel en een goede basishouding.
Voorkom onnodige slijtage.
Met deze tips schiet jij hét perfecte plaatje.