• Toertochten
  • Gewijzigd op 25 april 2024

8x Redenen om 's winters een toertocht te fietsen

Meedoen aan een toertocht is fantastisch. Ook 's winters. Niks mooiers dan nieuwe routes ontdekken en met andere fietsers van de natuur genieten. Bovendien is sporten in de koude buitenlucht een stuk gezonder dan je waarschijnlijk denkt.
8x Redenen om 's winters een toertocht te fietsen
8x Redenen om 's winters een toertocht te fietsen
Waarom 's winters bij de warme kachel kneuzen als je ook buiten van de natuur kunt genieten? Bijvoorbeeld door mee te doen aan een toertocht. Ook in de wintermaanden is de keuze op onze toertochtkalender reuze; ieder weekend worden er wel ergens mountainbike- of graveltochten georganiseerd. Behalve leuk is het gezond en word je er ook nog een betere fietser van. 8x Redenen om je in te schrijven.

1. Je geniet van de winterse natuur


Bevroren heidevelden, besneeuwde bomen, witte weilanden, oranje zonlicht dat door de bladeren sijpelt: fietsen in de winter is fantastisch! Dit mis je allemaal als je in het weekend op je nest blijft liggen. Meedoen aan een toertocht is niet alleen een sportieve stok achter deur om vroeg op te staan, maar ook ideaal om van winterwonderlandschappen te genieten, zoals je op onderstaande foto van de Drenthe 200 ziet.

2. Je ontdekt nieuwe plekken


Tochten worden meestal uitgezet door routemeesters van lokale fietsclubs. Zij kennen alle paadjes als hun broekzak. Daarom ben jij als deelnemer altijd verzekerd van de mooiste routes. En omdat het 's winters buiten vaak een stukkie stiller is dan 's zomers, heb je onderweg al snel het gevoel het rijk alleen te hebben. 

3. Je conditie blijft op peil

Fiets je veel en wil je niet dat je conditie in de winter als sneeuw voor de zon verdwijnt? Mountainbike- en graveltochten zijn ideaal om in deze periode je (interval)conditie op peil te houden. Vooral een pittige MTB-rit fungeert als een zogenaamde High Intensity Training (HIT).  Uit onderzoek blijkt dat deze trainingsvorm in dit seizoen meer effect heeft dan een rustige (en vaak koude) duurtraining op de weg.  
 

"Mountainbike- en graveltochten zijn ideaal om in de winter je (interval)conditie op peil te houden"

4. Je wordt getrakteerd op koek-en zopie

Meedoen aan een tocht kost je tussen de 5 en 25 euro. Voor dit geld krijg je niet alleen de mooiste routes voorgeschoteld, je wordt onderweg ook getrakteerd op eten en drinken. Denk aan warme soep, krentenbollen, stukjes banaan of ontbijtkoek. Deze verzorgingsposten worden altijd bemand door vriendelijke vrijwilligers. Wat wil je nog meer?

5. Je traint andere spieren

Met andere fietsliefhebbers een mooie route volgen is vooral genieten. Toch is het stiekem ook goed voor je lijf. In het terrein zet je namelijk andere spieren aan het werk dan op de weg. Aanzetten, afremmen, sturen, klimmen en dalen: je bent voortdurend aan het werk.

6. Je verbrandt calorieën

In de feest- en wintermaanden eet je vaak veel te veel. Van oliebollen tot kerstkransjes en van pepernoten tot stamppotten: de verleidingen liggen overal op de loer. Geef je ros tijdens een tocht flink de sporen en die extra calorieën vliegen er zo weer af. Zo is de Drenthe 200 - een mtb-marathon die altijd een paar dagen na kerst wordt georagniseerd - ideaal om overtollig vet te verbranden.

7. Je geeft de winterdip geen kans

Veel mensen hebben tijdens de donkere dagen last van een winterdip. Het beste medicijn tegen deze dip is fietsen in de frisse buitenlucht. Door buiten te sporten maakt je lichaam gelukshormonen als endorfine en serotine aan.

 

"Het beste medicijn tegen deze dip is fietsen in de frisse buitenlucht"

 

Deze natuurlijke antidepressiva doen wonderen voor je humeur.  Bovendien geeft bewegen in buitenlucht je immuunsysteem automatisch een flinke boost. Helemaal als er een (waterig) winterzonnetje staat.

8. Je vrienden vinden je stoer

Het is stoer is om bij vriestemperaturen op pad te gaan. Terwijl de rest van de wereld zich nog een keer in bed omdraait, trotseer jij de kou en geniet je met volle teugen van Koning Winter. Koud? Welnee, kwestie van meerdere warme laagjes dragen. En wat is er leuker dan na een winterse rit de ogen van je fietsmaatjes uit te steken met mooie foto’s van ingepakte bikkels en verstilde landschappen?
 

Hier vind je alle toertochten

Check onze kalender voor een coompleet overzicht van alle toertochten. Van brede gravelpaden tot smalle singletracks en van rustig biken tot flink dootrappen; er zit altijd wil een toertocht voor jou bij. En bij Fietssport beschikken we over het grootste aanbod, ook in de winter.


 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant