• Zondag 2 jul
  • Weesp (Noord Holland)

Rondje Markermeer 2023

  • Racefiets

Op zondag 2 juli organiseren we als TFC Weesp weer de toertocht Rondom het Markermeer (160 km) vanuit Weesp. Er zijn ook twee kortere afstanden: de Oostvaarders-plassentocht (80 km) en het Rondje Valkeveen (40 km). De toertocht Rondom het Markermeer (160 km) is het kleine broertje van het rondje IJsselmeer (327 km), de helft in afstand maar zeker zo uitdagend en afwisselend.
Wij rijden linksom, het water van het Markermeer is dus steeds aan je linkerkant. Vanuit Weesp een stukje langs de Vecht, en via de Googboog naar de Hollandse Brug, richting Almere, langs het Almeerderstrand naar de Oostvaardersdijk en langs de Lepelaarsplassen. Vervolgens onder de Oostvaardersplassen door over het Jan van den Boschpad langs het Natuurbelevingscentrum door het Kotterbos. Dan langs de Lage Vaart en de Knardijk naar Lelystad.
Vervolgens over de Markerwaarddijk (ook bekend als de dijk Lelystad – Enkhuizen of de Houtribdijk) langs de Trintelhaven naar Enkhuizen. Deze 26 kilometer lange dam was oorspronkelijk bedoeld voor de inpoldering van het zuidwestelijk gedeelte van het IJsselmeer tot een geprojecteerde Markerwaard, maar in 2003 is definitief besloten deze IJsselmeerpolder niet aan te leggen. Rechts heb je dus het IJsselmeer, links het Markermeer.
De dam werd zowel vanuit Lelystad als vanuit Enkhuizen aangelegd. Het laatste gat werd op 4 september 1975 officieel gesloten. Prins Claus plaatste ter herdenking van die gelegenheid een sluitsteen, die zich bevindt bij hectometerpaal 68,3. Op 14 december 1976, ruim een jaar nadat de dam gereed was, werd de weg erover geopend. Hij verbindt de steden Enkhuizen (provincie Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland). De zuidoostelijke helft van de Markerwaarddijk, tussen het Bataviastrand en de Trintelhaven, is met 14 kilometer de langste ononderbroken weg van Nederland.
Het is een dijk in de benaming, maar het is een dam. Een dijk scheidt het water van het land en een dam scheidt water van water.
Bij Enkhuizen slaan we direct linksaf en nemen de Zuiderdijk en komen dan langs gehuchten als Oosterleek en Schellinkhout om vervolgens langs de haven van Hoorn te fietsen. Via Scharwoude en Warder volgen we de IJsselmeerdijk naar Edam en Monnickendam. Tenslotte via Zuiderwoude en IJburg terug naar ons clubhuis in Weesp.
De 80 km rijdt met de 160 km mee tot Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Aan het eind van het Jan van den Boschpad gaat de 80 km linksaf richting Lelystad en meteen rechts naar de fietsbrug over de Lage Vaart.

Toertocht details 40 km

Starttijd
09:00 - 10:30 uur.
Deelnemers verwacht
< 500
Startlocatie
Clubhuis Sportpark Papelaan, Papelaan 126
plan route
Hoogtemeters
69 hm
Kosten deelname
€ 5,00 (BASIC account)
€ 4,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is gesloten.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 5,00 (BASIC account)
€ 4,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is gesloten.
Organisatie
TFC Weesp
Website
www.tfcweesp.nl
Kenmerken
Scan & Go
Prijs-kwaliteitverhouding
Route en omgeving
Verzorging onderweg
Voorzieningen startlocatie
Route-aanduiding

Wil je de reacties op deze toertocht zien?

Log in of registreer