• Zaterdag 20 apr 2019
  • Amsterdam (Noord Holland)

BRM 400km Amsterdam - Het Gewest Holland

  • Racefiets

Vanuit de startplaats Amsterdam rijden we eerst langs de voormalige zeedijk, die ooit het achterliggende Waterland tegen de machtige Zuiderzee moest beschermen, maar nu alleen de pierebadjes Markermeer en IJsselmeer van het land scheidt. Via Hoorn en Enkhuizen bereiken we Medemblik, waar we landinwaarst keren maar toch de voormalige Zuiderzeekust volgen; hier rijden we over de Westfriese Omringdijk, met links van ons het oude land en rechts de Wieringwaard, de eerste droogmakerij in de Zuiderzee.

De Omringdijk leidt ons naar de noordelijkste punt van het Hollandse vasteland, Den Helder, naar verluid de zonnigste stad van Nederland. Hier komen we weer aan de kust, en rijden we zuidwaarts door het Hollandse duinlandschap. Bij Velzen, (letterlijk) onder de rook van de Koninklijke Hoogovens, steken we het Noordzeekanaal over. Daarna doen we --verplicht nummer-- het Kopje van Bloemendaal aan, voor de broodnodige hoogtemeters. Hier trainde "De Kneet" voor de bergetappes van de Tour de France.

We vervolgen onze weg zuidwaarts door de duinen, langs de oorspronkelijke monding van de Rijn bij Katwijk, waar naar men zegt een Castellum in zee ligt: het einde van de Limes, de grens van het Romeinse rijk. Verder gaat het, langs de "zandmotor", een vernuftige innovatie die ervoor zorgt dat de Hollandse zandkust behouden blijft en niet langzaam door de Noordzee wordt afgeknabbeld. Tenslotte bereiken we de zuidpunt van de Hollandse Noordzeekust, het toepasselijk genaamde Hoek van Holland, waar we wederom landinwaarts draaien.

Langs de Nieuwe Waterweg gaat het richting Maassluis, waar we noordwaarts keren en via het Maasland en het plassengebied in het Groene Hart rijden we naar we Breukelen, waar we ons opmaken voor de eindspurt. Vanaf hier is het uitrijden; via het Schelde-Rijnkanaal bereiken we als ware het vanzelf weer ons startpunt, Amsterdam.

Toertocht details 400 km

Starttijd
20:00 - 20:00 uur.
Deelnemers verwacht
< 500
Startlocatie
IJburglaan 444
plan route
Kosten deelname
€ 19,00 (BASIC account)
€ 16,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is gesloten.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 12,00 (BASIC account)
€ 9,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is gesloten.
Organisatie
Randonneurs Nederland
Website
www.randonneurs.nl/event/brm-400-amsterdam-de-zuiderzeeballade-2
Kenmerken
Prijs-kwaliteitverhouding
Route en omgeving
Verzorging onderweg
Voorzieningen startlocatie
Route-aanduiding

Wil je de reacties op deze toertocht zien?

Log in of registreer