• Training
  • Gewijzigd op 13 oktober 2016

Rijtechniek: Mul zand

Op veel mountainbikeroutes in Nederland word je regelmatig verblijd met een flinke zandbak. Op routes als Lage Vuursche, Loonse en Drunense Duinen en Havelte lijkt er geen eind aan te komen.
Rijtechniek: Mul zand

Rijden door mul zand valt niet altijd mee, zeker niet als je van een technisch stuk met lage snelheid, ineens in het zand terecht komt. Je snelheid ligt dan al wat lager en je rijdt misschien niet in het juiste verzet. Hoe overwin je dan toch die zandbak die voor je wielen ligt?

Ontspan

Allereerst is het handig om te kijken in de richting waar je naartoe wilt en minimaal 10-15 meter voor je te kijken. Blijf ontspannen rijden en haal de druk enigszins van je voorwiel door je gewicht naar achteren  te verplaatsen. Je houdt je armen licht gebogen en het stuur lichtjes vast. Dit geeft je voorwiel de kans zijn eigen weg te zoeken. Teveel sturen in zand maakt dat je de grip op je fiets gemakkelijk kunt verliezen. Door lichte stuurbewegingen kun je je fiets in de gewenste richting manoeuvreren.

Niet op je stuur leunen voorkomt dat je voorwiel zich ingraaft.

Kies het juiste verzet

Het is belangrijk om de snelheid erin te houden. Je blijft continue trappen en rijdt met een licht verzet door het zand heen. Dit geeft je de kans om gemakkelijker vaart te maken als je dreigt vast te lopen. Zoek een cadans die je gemakkelijk kunt volhouden en een balans is tussen kracht en souplesse. Nieuwe technieken aanleren of bestaande technieken verder verbeteren is een kwestie van oefenen en ervaren. Dat geldt zeker voor het rijden door mul zand. Fiets er dus niet omheen maar ga de volgende keer recht door die zandbak!

Puntsgewijs...

  1. Kijk ver voor je 
  2. Verplaats je gewicht naar achter
  3. Neem een ontspannen houding aan
  4. Houd je stuur losjes vast
  5. Behoud je snelheid
  6. Trap in de juiste cadans
/img
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant