• Training
  • Gewijzigd op 13 februari 2018

Jubileumjaar voor Vrouwenwielrennen.nl

In 2018 is het twintig jaar geleden dat Vrouwenwielrennen.nl werd opgericht. Op 3 februari vond in Nieuwegein de aftrap plaats van het jubileumjaar, waarin mooie activiteiten plaatsvinden en waarvoor een heus jubileumtenue is ontworpen.
Jubileumjaar voor Vrouwenwielrennen.nl

Al twintig jaar is Vrouwenwielrennen.nl een begrip voor fietsende vrouwen. De drijvende kracht hierachter is Nelly Voogt, die twintig jaar geleden vond dat er iets gedaan moest worden voor de grote groep vrouwen die wel wedstrijden wilde rijden, maar niet meekon met het hoge niveau van het Nederlandse vrouwenwielrennen, dat vooral uit prof- en eliterensters bestond. Zelf had ze altijd wedstrijden gereden en na haar ‘wielerpensioen’ richtte ze samen met oud-pelotongenoot Cora Westland het platform Vrouwenwielrennen.nl op, met trainingen en wedstrijden voor vrouwen.

Nelly en Cora zetten twintig jaar geleden de allereerste Vrouwenwielrennen.nl-competitie op. Zoveel jaar later zijn enkele van de wedstrijden opgenomen op de KNWU-kalender en vult Vrouwenwielrennen het gat op dat er voor amateurvrouwen is. Ook is het aantal Vrouwenwielrennen-groepen gestegen naar negen en groeit de interesse in andere regio’s nog steeds. Reden genoeg om te vieren dat Vrouwenwielrennen al twintig jaar bestaat.

Jubileumjaar

“We hebben dit jaar drie speciale activiteiten,” vertelt Nelly. “Het openingsfeest op 3 februari was super leuk, met Ellen van Dijk die een clinic gaf aan ruim zestig vrouwen. Iris Slappendel, die ons jubileumtenue heeft ontworpen, was er ook. Zij mocht de vele complimenten in ontvangst nemen, over hoe mooi de jubileumkleding eruitziet en hoe lekker het zit!”

Vanuit een van de jongere Vrouwenwielrennen-groepen, uit Eindhoven, was Marloes Veldkamp aanwezig op het openingsfeest. “Het was een supertoffe opening van het seizoen, met een clinic ploegentijdrijden door van Ellen van Dijk,” vertelt ze. “Het was een enorm interessante clinic, waarbij Ellen een aantal goede tips heeft gegeven. Tips waar we komend seizoen mee aan het werk kunnen! Na de clinic was er de officiële opening van het seizoen, waarbij de jubilieumwielerkleding werd uitgereikt en daarna konden we genieten van een gezonde en welverdiende lunch. Het was een leerzame en sportieve dag, echt een perfecte opening van een nieuw wielerseizoen!”

"Het was een leerzame en sportieve dag, echt een perfecte opening van een nieuw wielerseizoen!”

Binnenkort volgt de tweede jubileumactiviteit, alhoewel die activiteit in principe elk jaar hetzelfde zijn als elk jaar, maar het heeft wel enkele jubileumaccenten’,” zegt Nelly. “En dan is er in juni de Big 20 Tour.”

The Big 20 Tour

Een groots, gezamenlijk Vrouwenwielrennen-evenement moet in juni het hoogtepunt vormen van het jubileumjaar. In drie dagen worden, óp de fiets, alle steden bezocht waar nu een tak van Vrouwenwielrennen actief is. Dat betekent dat er ongeveer 110 kilometer per dag wordt gefietst. De finish is bij de Biltsche Hoek in de Bilt, wat al twintig jaar de startplaats is van Vrouwenwielrennen Utrecht. Meer informatie over dit evenement vind je op de website van Vrouwenwielrennen.

Interesse in Vrouwenwielrennen?

Naast de jubileumactiviteiten is er in 2018 ook weer een Vrouwenwielrennen-competitie, met zeven wedstrijden voor amateurvrouwen en vrouwen zonder wedstrijdlicentie. In de loop der jaren is er een aparte A- en B-categorie ontstaan, zodat iedereen op haar eigen niveau mee kan rijden in de wedstrijden. Individuele rensters die niet lid zijn van één van de Vrouwenwielrennen-groepen kunnen een verzoek tot deelname indienen. Meer daarover lees je op Vrouwenwielrennen.nl.

Meer informatie over Vrouwenwielrennen, haar trainingsgroepen en alle activiteiten die er worden georganiseerd, vind je op de Vrouwenwielrennen-website, via hun Facebookgroep of op het Twitteraccount @vrouwwielrennen.

Fotografie: Duane van der Geld/DeeGee Foto

Jeanine Laudy
Door Jeanine Laudy

Pas laat de fiets ontdekt, maar inmiddels een enthousiaste wedstrijdrenster op de weg en in het veld. Zorgt op fietssport.nl voor leuke artikelen voor vrouwen.

Dit vind je misschien ook interessant