• Training
  • Gewijzigd op 22 maart 2024

Hoe vergaat het Annemiek? (die piekt met Fietssport)

Annemiek Peters is serieus aan het trainen. Niet voor een of ander lullig ritje, maar voor de zwaarste toertocht op onze kalender: de Jean Nelissen Classic in de Luxemburgse heuvels. Ze is nu zo’n vier maanden bezig. Tijd voor een korte update.
Hoe vergaat het Annemiek? (die piekt met Fietssport)
Hoe vergaat het Annemiek? (die piekt met Fietssport)
Geen idee wie Annemiek Peters is en waarom ze aan het ‘pieken’ is? Geen probleem: we leggen het je graag uit. De 30-jarige Annemiek reageerde november vorig jaar op een Facebook bericht waarin we beginnende racefietsers opriepen om zich te melden voor een serieuze uitdaging: onder begeleiding trainen voor de Jean Nelissen Classic in Luxemburg.

Deze toertocht, georganiseerd door de Driebergse Tourclub, wordt op 1 juni verreden en geldt door de vele hoogtemeters als dé zwaarste tocht op de Fietssport kalender. Inmiddels zijn we een kleine vier maanden verder en is Annemiek, in het dagelijkse leven werkzaam op de Supply Chain afdeling bij Aviko, druk bezig om zich in vorm te trappen.

Wat is er sinds jij op onze Facebook oproep reageerde allemaal gebeurd?

"Ow, echt van alles. Zo zijn er foto’s voor Fietssport Magazine gemaakt en fiets ik inmiddels op een mooie Liv Langma met powermeter rond. Ook heb ik net een uitgebreide inspanningstest bij CyclingLab achter de rug."
 

Hoe was die test?

"Een hele belevenis: leuk om te doen, maar tegelijkertijd ook zwaar. Ik begon op 90 Watt te trappen waarna er iedere zes minuten 25 Watt bijkwam. Ondertussen werden mijn hartslag en cadans gemeten. Ook werd er om de zoveel tijd een gaatje in mijn oorlel geprikt voor bloedafname. Dit wordt gebruikt om te bepalen welke mate je op dat moment verzuurt.

"Vooral het laatste kwartier, van de driekwartier in totaal, vond ik écht afzien"

Vooral het laatste kwartier, van de driekwartier in totaal, vond ik écht afzien. Maar het was allemaal de moeite waard. Ik weet nu bijvoorbeeld mijn hartslagzones en mijn FTP (Functional Treshold Power, red.)."

Wat is FTP?

"FTP is het gemiddelde wattage aan vermogen dat je een uur lang kunt volhouden. Deze waarde is handig om te weten omdat JOIN (een slimme trainingsapp, red.) het onder andere gebruikt om trainingsschema’s op maat te maken. Hierdoor kan ik heel gericht trainen."

En lig je een beetje op schema?

"Uit de inspanningstest bleek ik behoorlijk wat Watt kan wegtrappen. Het schort nu vooral nog aan duurvermogen. Op dat gebied moet ik dus nog aardig wat werk verzetten. De afgelopen maanden heb ik op advies van JOIN 3 tot 4 keer in de week getraind; 2 à 3 keer binnen met JOIN en Zwift op vermogen; in het weekend buiten op de gravelbike. Nu ik een powermeter op de Liv Langma heb, en het buiten steeds vaker mooi weer is, train ik vooral buiten op wattage."

Vind je het lastig om een schema te volgen?

"Nee, helemaal niet. Ik vind het juist wel fijn om een stok achter de deur te hebben. JOIN vertelt me precies hoeveel en hoe lang ik moet trainen. En dat doe ik gewoon. Hierdoor heb ik deze winter meer gefietst dan ooit."

Merk je het verschil?

"Jazeker. Ik ben fitter de winter uitgekomen dan vorig jaar. Dat komt niet alleen omdat ik meer fietsuren hebt gemaakt, maar ook een stuk gerichter heb getraind. Zo wisselt JOIN intervallen af met hele rustige trainingen. Soms zijn deze trainingen zo rustig dat ik me helemaal niet moe voel als ik klaar ben. Maar het werkt wel: mijn conditie is met sprongen vooruitgegaan waardoor ik mijn vriend nu een stuk makkelijker kan bijhouden. Haha."

Hoe bevalt de Liv Langma?

"Goed. Behalve dat de Liv er geweldig uitziet, fietst-ie ook fijn. Ik heb zelf ook een Liv, maar deze zit net ietsje anders. Daardoor ben ik mijn zithouding her en der nog wat aan het bijstellen. Het is een superlichte fiets, ideaal om straks de heuvels mee te beklimmen."

Hoeveel hoogtemeters krijg je in Luxemburg voor de kiezen?

"De 165 kilometer die ik ga doen bevat ruim 3.000 hoogtemeters. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nauwelijks klimervaring heb, en dus ook niet weet hoe ik 3.000 hoogtemeters ga verteren.

"Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nauwelijks klimervaring heb, en dus ook niet weet hoe ik 3.000 hoogtemeters ga verteren."

Ik heb me wel voorgenomen om de komende tijd een paar lange klimritten te maken. Ook ben ik van plan om nog een klim- en daalclinic te volgen. Ik denk dat ik hiermee een hoop kan winnen."
 
Ook een toertocht (race, mtb of gravel) fietsen? Check onze uitgebreide kalender!

Zin in de komende maanden?

"Ja, helemaal nu het lente is en ik lekker buiten kan fietsen. Daarnaast ben ik erg benieuwd hoe dit avontuur gaat verlopen." 

 
Ook meedoen aan leuke winacties?

Fietssport PLUS-leden profiteren van veel voordeel. Wat dacht je van een betrouwbare fietsverzekering, korting op toertochten en Fietssport Magazine in de bus? Daarnaast mag je als lid meedoen aan speciale winacties en unieke ledenevents. Waar je op?

Word PLUS-lid
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant