• Training
  • Gewijzigd op 19 juli 2022

3x Persoonlijke ervaringen met trainingsapp JOIN

Begin dit jaar mochten we 3x jaarabonnementen van JOIN weggeven. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en vroegen we de winnaars hoe de slimme trainingsapp ze tot nu toe helpt om hun doelen te bereiken. "Ik win nu zelfs clubsprintjes."
3x Persoonlijke ervaringen met trainingsapp JOIN
3x Persoonlijke ervaringen met trainingsapp JOIN

Saskia Regelink, Ron Clauwers en Jaap van der Ven waren er als de kippen bij toen we begin dit jaar fietsers opriepen om hun trainingsdoelen met ons te delen. We mochten namelijk 3x jaarabonnementen op de slimme trainingsapp JOIN weggeven. Dankzij hun leuke inzendingen viel het drietal in de prijzen. Als tegenprestatie vroegen we wel of ze ons dit jaar op de hoogte willen houden van hun ervaringen.

Saskia Regelink (37)

“Mijn doel deze zomer is om de Mont Ventoux te bedwingen. Ik gebruik JOIN om me op de beklimming van deze Franse bergreus voor te bereiden. Ik ben namelijk geen rasklimmer en heb niet heel veel fietservaring in hoge bergen.

Wonend in de Overijssel, Vollenhove, train ik eigenlijk altijd op vlakke polderwegen. Heerlijk, maar niet echt ideaal om aan m’n klimvermogen te werken. Daarom ben ik met behulp van JOIN eerst een aantal maanden aan de slag gegaan met mijn duur- en maximaal vermogen. 

Sinds april heb ik ‘klimmen in de bergen’ als doel in de trainingsapp gezet. Hiervoor zit ik nu zo’n 8 à 9 uur in de week op de fiets. De trainingen zelf zijn onderverdeeld in bijvoorbeeld lange tempoblokken en specifieke cadanstrainingen, waarbij ik het aantal omwentelingen per minuut afwissel – tussen de 60 en de 120.

Ook fiets ik 2x keer per week bij de fietsclub. Tijdens deze ritten gaat het vaak voluit. Dit is gelukkig geen probleem voor JOIN: de app past automatisch het trainingsprogramma aan. Dit doet-ie ook als ik op zondagavond mijn beschikbare tijd voor de komende week invoer. Heb ik een keer minder tijd, dan wordt de intensiteit van de trainingen automatisch hoger. Wat ik ook handig vind, is de shuffle-functie. Hierdoor kan ik zelf een beetje met de volgorde van de trainingen spelen.

Ik ben erg tevreden met de resultaten die ik tot nu toe heb geboekt. Mijn duurvermogen en FTP (Functional Threshold Power, oftewel het maximale vermogen dat je gedurende 20 minuten vol kunt houden, red.) zijn sterk verbeterd. Zo win ik nu zelfs sprintjes van mijn clubgenoten op de Ketelbrug. 

Dankzij JOIN heb ik dus een flinke stap gemaakt. Ik reis dan ook vol vertrouwen richting de Ventoux af.”

Ron Clauwers (50)

“Ik fiets tussen de 10.000 en 12.000 kilometer per jaar. Racefiets, MTB, gravelbike: ik vind het heerlijk om veel kilometers weg te trappen. Eind vorig jaar heb ik door een hernia echter 3 maanden platgelegen. En dus geen fiets aangeraakt.

Toen ik in januari weer kon fietsen, ben ik meteen kilometers gaan maken. Inmiddels draai ik weer mee in de snelste groep van mijn fietsclub De Bokkenrijders, maar ik ben nog niet terug op mijn oude niveau. Ik hoop dat JOIN me het laatste duwtje in de rug kan geven. 

Wat me aan JOIN bevalt is dat de app zich makkelijk laat installeren en dat hij echt rekening houdt met je beschikbare tijd. Hierdoor krijg je trainingsschema’s die je ook daadwerkelijk kunt uitvoeren. Ook handig is dat je verschillende doelen kunt opgeven. In mijn geval is dat werken aan mijn FTP. Andere pluspunten zijn: makkelijk te koppelen met je sportapparaat, intuïtieve werking, persoonlijke schema’s die zich automatisch aanpassen.

Minder logisch vind ik dat ik de losse uren van mijn woon-werkverkeer niet als training kan opgeven. Dat is jammer, vooral omdat JOIN soms aangeeft dat ik meer zou moeten trainen – gemiddeld fiets ik zo’n 8 à 12 uur per week. Ook zou ik soms wel zwaardere trainingen willen doen. Nu fiets ik heel veel met een lage intensiteit, terwijl ik volgens mij best zwaarder zou aankunnen. Wellicht komt dit omdat ik veel fietservaring heb en best veel van trainingsvormen afweet. Ik zou daarom wel willen weten waarop de app zijn keuzes voor mij baseert.  Waarom is mijn omslagpunt bijvoorbeeld met een paar procent gestegen?

Toch houd ik mij netjes aan de schema’s. Ik vul na iedere training braaf mijn feedback in en vind het leuk om te zien dat mijn niveau na een zware training is gestegen. Ik vind het sowieso interessant om te kijken of JOIN mij als ervaren fietsers nog beter kan maken.”

Jaap van der Veen (37)

“Ik gebruik JOIN omdat ik vorig jaar hersteld ben van kanker en mezelf als doel heb gesteld om in september mee te doen aan de Veldslag om Norg en in december aan de Drenthe200. Beiden zijn mountainbike-marathons waaraan je alleen aan kunt deelnemen als je behoorlijk fit bent. 

Na mijn herstel heb ik het fietsen - mountainbiken en gravelen- weer opgepakt. Ik pak veel MTB-routes in de buurt van mijn woonplaats in Opende, zoals Appelscha, Marum en Beetsterzwaag. Trainingsschema’s heb ik eigenlijk nooit gebruikt: fietsen draait bij mij om plezier. 

Door naar de ‘Beter Worden’ podcast van Laurens ten Dam te luisteren ben ik echter anders tegen trainingsschema’s aan gaan kijken. Dus toen de mogelijkheid om JOIN te testen in Fietssport Magazine opdook, was ik meteen getriggerd. 

Ik heb gekozen voor het Live Slow Ride Fast trainingsschema. Ik heb er nog niet heel veel mee gefietst, maar wat ik soms lastig vind, is om de voorgeschreven trainingen uit te voeren, bijvoorbeeld als het slecht weer is. Maar dat ligt aan mij. Het landschap vormt sowieso een uitdaging om sommige trainingen, met name interval, uit te voeren. 

Het handige van JOIN is dat je na afloop van een rit kunt invullen hoe je de training hebt ervaren. De app houdt hier vervolgens rekening mee. Wel een beetje irritant is dat JOIN om een powermeter ‘zeurt’. Ik ben nu dus aan het overwegen om een powermeter te kopen. 

Uiteindelijk hoop ik dat JOIN mij kan helpen om mijn fietsdoelen te bereiken. Nog belangrijker: ik hoop dat JOIN mij er op sportief gebied weer bovenop te helpen. Dat zou ik heel erg mooi vinden.”
 

Behaal je fietsdoel(en) met JOIN

Bereid je voor op je volgende tocht of buitenlandse berg met JOIN Cycling. De app bevat slimme trainingsschema’s en houdt rekening met jouw drukke agenda. Als PLUS-lid krijg je tot wel 50% korting. Zo betaal je voor een jaarabonnement slechts 39,99.

Start met trainen
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant