• Training
  • Gewijzigd op 7 juli 2021

16x Koersen op wielerparcoursen

Sinds 19 mei mag je, onder voorwaarden, samen buiten sporten. Lijkt het je leuk om eens een rondje te racen? Ga dan eens langs bij een van deze 16 fietsverenigingen met een eigen wielerparcours.
16x Koersen op wielerparcoursen

Wielerparcoursen heb je in alle soorten en maten. Van rechttoe rechtaan rondjes tot bochtige lussen. Van een paar honderd meter tot een paar kilometer. Van strakke asfaltstroken tot golvende BMX-banen. Wat al deze rondjes in de buitenlucht gemeen hebben, is dat ze zijn afgesloten voor het overige verkeer. Dat betekent dat je je er veilig en ongestoord een slag in de rondte kunt trappen.  

De huidige coronamaatregelen zijn een mooie aanleiding om een keer een kijkje te nemen bij een van de onderstaande NTFU-fietsverenigingen. Ze beschikken namelijk allemaal over een eigen wieler-, MTB- of crossparcours. Ben je 27 jaar of ouder? Dan mag je met in een groep (op 1,5 meter afstand) fietsen. Tot 27 jaar geldt de 1,5-meter-maatregel niet.  

De clubs die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet bevinden zich in heel Nederland. Er is dus altijd wel eentje bij jou in de buurt.

Wat is er leuk aan het fietsen op een wielerparcours?

  1. Het is veilig: de parcoursen zijn verkeersvrij en bestaan in de meeste gevallen uit strak asfalt. Je kunt je dus volledig op het fietsen focussen. 
  2. Het is leuk én uitdagend. Onder het toeziend oog van een ervaren wielertrainer kun je allerlei soorten trainingsvormen uitproberen. Van sprinten tot waaieren en van tijdrijden tot strak bochten aansnijden. 
  3. Het is gewoon kicken om op volle snelheid, in een pelotonnetje, over een circuit te racen. Snelheden van ruim 40 km/uur zijn geen uitzondering.Op de openbare weg is dit een stuk moeilijker.
  4. Het is ideaal om er een training op jouw niveau te volgen. Veel wielerclubs bieden verschillende soorten baanprogramma’s aan. Zo kan de ene training in het teken staan van techniek terwijl de andere draait om kilometers vreten. Vaak zijn er aparte trainingen voor wedstrijdrijders, ook als je geen MVP heet.
  5. Het is dankzij de aanwezige verlichting in veel gevallen ook mogelijk om 's avonds te trainen.
  6. Het is gezellig. Iedereen die lid is van een wielerclub is per definitie gek van fietsen. Je zit dus nooit om een praatje verlegen.
  7. Het is in coronatijd dé manier om in groepsverband te fietsen. Tenminste, als je niet ouder bent dan 26 jaar. Ben je dit wel, dan mag je op de wielerbaan met maximaal 4 personen op pad gaan en op de openbare weg met maximaal 2 personen. 

 

Lang verhaal kort: informeer gewoon eens bij één van de onderstaande fietsclubs naar de mogelijkheden. Je zult zien dat je meer dan welkom bent. 

Uiteraard ontvangen de overige bij de NTFU aangesloten wielerverengingen, ruim 500 stuks, je ook met open armen.

Overzicht NTFU-verengingen met wielerparcours

 

fotocredit: AXA Valleirenners

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant