• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 22 december 2017

Nieuwe MTB-route op St. Pietersberg

Net voor de Kerst werd de St. Pietersberg-route voor mountainbikers geopend. Dit is een uitdagende mountainbikeroute die is aangelegd op de flanken van D'n Observant en aansluit op een route in België.
Nieuwe MTB-route op St. Pietersberg

De St. Pietersberg-route is een smalle, bochtige trail, die separaat van andere paden zijn weg volgt naar de top van D’n Observant. Dit is een kunstmatige berg bij de St. Pietersberg, ontstaan door mergelwinning, de drie na hoogste berg van Nederland. Door de aansluiting op de gelijknamige route door de gemeente Riemst ontstaat een nieuwe, grensoverschrijdende mountainbikeroute met een totale lengte van 17 km door Nederland en België.

De route

De start- en finishplaats van de St. Pietersberg-route is bij Chalet d’n Observant, Lage Kanaaldijk 115 in Maastricht. De route is circa 6 km. Door de aansluiting op de route door de Belgische gemeente Riemst ontstaat een route met een totale lengte van 17 km. Meer info over de route vind je op de site van VVV Zuid-Limburg en binnenkort op ons routeplatform. Download het GPX-bestand van de route (inclusief route Riemst) alvast hieronder. 

Download de route

Grensoverschrijdende route

In Nederland werd voor het ontwerpproces en de vergunningsaanvragen nauw samengewerkt met wereldkampioen mountainbiken Patrick Jansen, die al honderden kilometers aan nieuwe MTB-routes in Nederland en België heeft gerealiseerd. De aanleg is door stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) in intensief overleg met Natuurmonumenten, de gemeente Maastricht, ecologen van de Provincie Limburg  en de Maastrichtse mountainbikevereniging Trailz043 voorbereid. Vrijwilligers verrichtten een belangrijk deel van de werkzaamheden, alleen al bij de vrijwilligers van Trailz043 gaat het om ruim 2000 uur. Ook de NTFU speelde in het voortraject een belangrijke rol bij de totstandkoming van de route. De wielersportbond was betrokken bij de eerste aanzet en de oprichting van MOZL. 

"Een goede route ontstijgt de mountainbikesport." Lees ons interview met Patrick Jansen.

Belangrijk uitgangspunt bij de aanleg was dat het mountainbiken buiten de nieuwe route kan worden teruggedrongen, zodat wandelaars en mountainbikers van het natuurgebied kunnen genieten zonder elkaar daarbij te hinderen.

Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg

MOZL beijvert zich voor het ontwikkelen en faciliteren van een modern Zuid-Limburgs en Euregionaal mountainbike routenetwerk, waarbij vier pijlers centraal staan, te weten natuur, economie, recreatie en sport. MOZL werkt samen met mountainbikeverenigingen, als Trailz043, terrein-beherende organisaties, overheden en organisaties op het gebied van sport en toerisme. Verder zoekt MOZL de samenwerking met ondernemingen in de regio.

Behalve de aanleg van de St. Pietersberg-route omvatte de ontwikkeling van het Zuid-Limburgse mountainbike netwerk in 2017 de verbetering van routes in Parkstad, inclusief het traject waar in juli het NK Mountainbike 2017 werd verreden, de verbetering van de Meerssen-route en de uitbreiding van de Gulpen-route met een traject over de Gulperberg, dat op 11 december werd geopend.

Benieuwd welke routes binnenkort een upgrade krijgen en welke routes nieuw worden aangelegd? Lees onze TRAIL UPDATE.

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant