• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 20 december 2017

Trail Update 12/2017

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update 12/2017

Lage- en Hoge Vuursche

Het aantal routes op de Utrechtse Heuvelrug gaat langzaam richting de tien. De afgelopen weken werd er hard gewerkt aan de route Lage Vuursche (UT). Deze ging flink op de schop omdat de ‘oude’ route niet duurzaam was aangelegd waardoor er veel water op de tracks bleef staan. De nieuwe route is zo goed als klaar en kan ingereden worden. Nog een nieuwtje: er wordt ook hard gewerkt aan een route op Hoge Vuursche. Deze trail wordt gekoppeld aan Lage Vuursche waardoor er nog zo’n 15 km route bijkomt. Het grootste deel singletrack. Vergeet niet je vergunning voor 2018 aan te schaffen. Meer info lees je hier.

Waar mag je mountainbiken? Een artikel over toegangsregels voor mountainbikers

Route upgrade Nijmegen

Clubs uit het Rijk van Nijmegen (GE) hebben zich hard gemaakt voor een upgrade van de huidige routes. Hoewel de huidige routes door een prachtig gebied lopen, zijn ze sterk verouderd. Normaal gesproken wordt er na de zomer van 2018 begonnen met de aanleg van de routes. In de zomer wordt mogelijk al gestart met opknapwerkzaamheden van bestaande delen die voor de nieuwe route behouden blijven.

Northshores, rockgardens en pumptracks in Holten

Vanaf januari gaat de schop de grond in voor een nieuwe bikepark in Holten (OV). Het park krijgt een plekje tussen de voetbalvelden en de ijsbaan. Op het terrein kun worden Technical Trail Features (TTF’s) aangelegd zoals north shores, rock gardens en jumps. Een mooie plek om je skills uit te bouwen. Na een rondje oefenen kun je snel één van de routes op de Sallandse Heuvelrug op.

Voor de aanleg zijn flink wat vrijwilligers nodig. Help jij mee? Stuur dan een mail naar mtbsportholten@telfortglasvezel.nl.

Vuilnisbelt in Eijsden

Als mountainbikers zijn we blij met elke hoogtemeter die we kunnen pakken. Die mogen we namelijk ook weer omlaag knallen! Routebouwers benutten graag elke hoogtemeter. Ook als dat betekent dat we over een vuilnisbelt moeten. In o.a. Nuenen (NB), Winterswijk (GE) en Zoetermeer (ZH) loopt de route als deels over een voormalig vuilstortplaats. In 2018 kunnen we daar de gesloten stortplaats Het Tiende Vrij in het Limburgse Eijsden aan toevoegen. Mountainbikegroep Bikers oet Eèsjde (spreek uit zoals het er staat:) dienden in 2016 een voorstel in. Inmiddels is stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg betrokken en wordt er gewerkt aan een plan voor een aantrekkelijke trail die de natuur (die door de jaren heen is ontstaan) niet schaadt. Geplande aanleg: voorjaar 2018.

Opening Sint Pietersbergroute

De route is al in menig Trail Update teruggekomen. De route is af! De track loopt over de flanken van de Sint Pietersberg, is 7 km lang, bevat voornamelijk singletracks en bevat meer hoogtemeters dan je normaal gesproken gewend bent in ons vlakke landje. Hoewel de officiële opening deze week gepland staat, vraagt de trailcrew om een klein beetje geduld. Door het slechte weer van de afgelopen tijd zijn de nieuwe paden nog erg kwetsbaar.

De stichting MOZL zet zich in voor de aanleg van nieuwe of upgrade van bestaande trails in Zuid-Limburg. Zo heeft de Meerssenroute onlangs een facelift gehad en wordt er regelmatig gewerkt aan de routes rondom Landgraaf. Op de hoogte blijven? Volg MOZL op Twitter of Facebook.

Blijven genieten van onze sport

Met de financiële steun van iedere Fietssport PLUS-gebruiker kan de NTFU zich inzetten op het gebied van belangenbehartiging, zodat jij nu en in de toekomst kunt blijven genieten van onze sport, op de weg en op de trails.

Meer info
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant