• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 24 juni 2021

Muur in de Tour

De Mûr-de-Bretagne is een zware helling die zelfs veel klassieke renners hun petje te boven gaat. Ze wordt dan ook niet voor niets de Britse Alpe d'Huez genoemd - Brits, naar Bretagne. Spektakel verzekerd op de tweede dag van de Tour de France.
Muur in de Tour

De Mûr-de-Bretagne is vernoemd naar de gelijknamige gemeente waarin de helling zich bevindt. Of moeten we zeggen: bevond? Vorig jaar is Mûr-de-Bretagne - centraal gelegen in de regio Bretagne en behorend tot het 22ste departement Côtes d'Armor - gefuseerd met de naburige gemeente Saint-Guen tot Guerlédan.

De eerste keer dat de Mûr-de-Bretagne als finishplaats werd opgenomen in de Tour de France dateert van 2011. De Australiër Cadel Evans won de etappe vanuit Lorient én zou heel de Tour domineren. Anno 2015 was het de Fransman Alexis Vuillermoz die bovenop de Mûr als eerste aankwam in de achtste etappe én in 2018 zegevierde de Ier Daniel Martin.

De beklimming

De helling wordt ook wel côte du Menez Hiez genoemd en is precies twee kilometer lang. Gemiddeld stijgt ze met 6,8 procent, maar de pieken tot 15 procent zijn niet te versmaden. De eerste kilometer valt het nog best mee met dat afzien, de tweede is een stuk lastiger. De klim is omgeven door bomen, zo kan je de focus op je eigen prestatie iets makkelijker behouden. En in de echte natuur klimmen, is natuurlijk ook altijd 'gezelliger'. 

"Wie wel eens een hellinkje lust, moet deze absoluut op zijn palmares hebben."

Er zijn twee serieuze pieken die vragen om het verstand even op nul te zetten. De eerste is er net voor het einde van de eerste kilometer, de tweede is net aan het begin van die tweede kilometer. Dat maakt het er natuurlijk niet makkelijker op. Het is lang afzien, maar gelukkig niet tot op de absolute top. De laatste driehonderd meter voor je echt boven bent, is een mooie plateau. Dat kan echter wel verraderlijk zijn, want de wind heeft hier vrij spel en dat kan soms wel eens tegenvallen. Maar wie wel eens een hellinkje lust, moet deze absoluut op zijn palmares hebben. En je kan er ook eens mee uitpakken bij je wielervrienden, nietwaar?

Het uitzicht op de top is werkelijk adembenemend. Je krijgt er een gratis zicht op het tien kilometer lange en liefst driehonderd hectare grote Lac de Guerlédan. Zoals gezegd is het zeker de moeite om ook de vallei van Saint-Gilles-Vieux-Marché mee te pakken. Daarvoor neem je na de top van de muur de derde rechts en blijf je rechts aanhouden tot je weer in Mûr-de-Bretagne bent. Wie durft de beklimming een tweede keer te doen?

Tip voor een camping: Le Point de Vue in de Route du Lac 106. Een twee-sterren-accommodatie, midden in de natuur en aan de overkant van de weg heb je meteen zicht op het meer.

Beeld: Cor Vos

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant