• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 1 oktober 2018

MTB Trail Awards 2018: prijswinnende routes

In samenwerking met de NTFU, Natuurmonumenten, MTBroutes.nl en Specialized werden dit jaar voor de tweede keer de MTB Trail Awards uitgereikt.
MTB Trail Awards 2018: prijswinnende routes

De MTB Trail Awards zijn in 2017 in het leven geroepen om routebouwers van de inmiddels 190 Nederlandse MTB-routes in de schijnwerpers te zetten.

Zes categorieën

Op 29 september werden prijzen uitgereikt op het Europese hoofdkwartier van Specialized, de plek waar eerder die dag de MTB Summit plaatsvond. In totaal waren er zes prijzen te verdelen: beste nieuwe trail, meest toegankelijke trail, natuurvriendelijkste trail, beste bikepark, de aanmoedigingsprijs én de gouden schop. De laatste is de meest prestigieuze prijs en wordt uitgereikt aan de mountainbikeroute die de afgelopen maanden de meeste stemmen wist te verzamelen op mtbtrailawards.com. In totaal brachten ruim 3.500 mountainbikers hun stem uit. De overige prijzen zijn juryprijzen.

Het juryrapport

Beste nieuwe trail

Winnaar: St. Pietersberg

Na een lang voortraject werd eerder dit jaar de St. Pietersberg route opgeleverd. De route ligt tegen het centrum van Maastricht aan en bevat - voor Nederlandse begrippen - enorme hoogteverschillen. Daarnaast zijn er diverse verbindingen met zowel Duitsland als België mogelijk. 

Meer info over deze MTB-route lees je hier.

Meest toegankelijke trail

Winnaar: Rhenen

Een uitdagende route wanneer je 'm snoeihard rijdt, maar ook voor de beginnende mountainbiker een fantastische trail. De route is nergens extreem steil en op lage snelheid ook prima te rijden voor beginners met een mindere rijtechniek. Daarnaast ligt de route ook tegen een woonwijk aan waardoor je op een zomerse avond snel een rondje door het bos kunt crossen. 

Natuurvriendelijkste trail

Winnaar: Veluwezoom

Er zijn wel veel ontwikkelingen op de Veluwe. Er staan drie projecten in de steiger waarbij routes worden aangelegd of een flinke upgrade krijgen. Een van die routes is de route over de Veluwezoom (ook wel bekend als Rheden). De vergunningen voor de aanleg zijn inmiddels aangevraagd en goedgekeurd. Wij kunnen niet wachten op de vernieuwde route door dit prachtige Nationale Park. 

Beste Bikepark

Winnaar: Wieler Experience Roosendaal

In Roosendaal is afgelopen jaar een bikepark van absolute wereldklasse opgeleverd. Het veelzijdige bikepark bevat mogelijkheden voor zowel wielrenners, mountainbikers als BMX'ers en verdient erkenning voor de kwaliteit en omvang (grootste pumptrack van Europa!) van het park. Eerder deze maand zijn in Roosendaal de Red Bull Pumptrack World Championships gehouden.

Meer info over de Wieler Experience Roosendaal lees je hier

Aanmoedigingsprijs:

Winnaar: Montferland

De aanmoedingsprijs gaat dit jaar naar de routebouwers van vereniging de Pedaleur. De club organiseert een aantal evenementen op de MTB-route Montferland (ook wel bekend als de Zeddam-route) maar steekt daarnaast regelmatig de handjes uit de mouwen om de route in goede conditie te houden. 

Gouden Schop

Winnaar: Amerongen

De winnaar van de publieksprijs is MTB-route Amerongen. Met ruim 700 stemmen bleef deze route op de Utrechtse Heuvelrug twee MTB-routes in Limburg (Horst en Gulpen) en Hellendoorn (winnaar in 2017) ruim voor. Trailcrew gefeliciteerd! 

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant