• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 23 februari 2023

Deze MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug zijn een must voor iedere mountainbiker

De Utrechtse Heuvelrug oefent een magische aantrekkingskracht uit op mountainbikers. De reden: de negen aangelegde MTB-routes zijn een paradijs voor hemelbestormers. Wij lusten de vier oostelijke rondjes aan elkaar en schreeuwden het uit van plezier.
Deze MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug zijn een must voor iedere mountainbiker
Deze MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug zijn een must voor iedere mountainbiker

De Utrechtse Heuvelrug. Alleen de naam al doet het hart van menig mountainbiker sneller kloppen. Niet vreemd als je bedenkt dat het nationale park maar liefst negen MTB-routes rijk is, bij elkaar opgeteld goed voor zo'n 100 kilometer fietsplezier. Wij lusten de vier oostelijke trails  Kwintelooijen (2,7 km), Amerongen (18 km), Leersum (18,4 km) en Rhenen (6,4 km)  aan elkaar en reden 62 kilometer lang met een grote grijns op ons gezicht rond. Zelfs de 862 hoogtemeters (!) deden ons het lachen niet vergaan.

"Wij reden 62 kilometer lang met een grote grijns op ons gezicht rond"

Zelf polshoogte nemen? Download hieronder het GPX-bestand én bekijk de routevideo die we van onze hemelbestorming op de Heuvelrug maakten. We beloven je dat de krankzinnige hoeveelheid singletracks je vanzelf laten schreeuwen... van plezier.

Stairway to heaven

Rustig warmtrappen is op MTB-route Kwintelooijen geen optie. Vrijwel meteen na de start (volg de blauwe routebordjes) moet je vol aan de bak. Dit komt omdat deze stairway to heaven op de steile wand van een oude zandafgraving is aangelegd. Dat betekent naar een licht verzetje schakelen en omhoog buffelen.


Echt tijd om uit te blazen is er eigenlijk nergens; de met boomwortels bezaaide klimmetjes én afdalingen vergen het uiterste van je stuurmanskunsten. Een paar krappe kombochtjes en duivelse dropjes maken het feest compleet. Een hemels, maar slopend rondje.

Uit de kluiten gewassen rodelbaan

Nadat je dit natuurlijke amfitheater hebt overwonnen, pak je het Let de Stigterpad (fietspad) richting MTB-route Amerongen. Ook deze toffe trail – volg de groene routebordjes – laat je meteen naar adem snakken.

Klimmen en dalen, draaien en keren, optrekken en afremmen. Dit is mountainbiken! Af en toe krijg je ook een iets bredere track voorgeschoteld. Ideaal om even uit te puffen en rustig van het mooie bos te genieten.


Absoluut hoogtepunt van Amerongen is Harry Slinger: een afdaling die als een uit de kluitengewassen rodelbaan naar beneden dendert. Let wel: het is NIET de bedoeling dat je na deze downhill direct weer omhoog fietst en 'em nog een keer pakt. Hoeft ook helemaal niet; er volgen nog genoeg spectaculaire afdalingen, zoals de Marmottenbak.


Hoewel minder lang dan Harry Slinger laat ook dit kombochten-bonanza je ruimschoots aan je trekken komen. Houd rechts aan en steek na de afdaling de Bergweg over om het parcours van Leersum op te pikken.

Dit zijn 5x redenen om je aan te sluiten bij een trailcrew.

Kuitenbijtende klimmen

Het zal je niet verbazen, maar ook deze lus (volg de rode routebordjes) houdt je constant bij les. Flowy trails, kuitenbijtende klimmen, snelle afdalingen en lekkere kombochten: ze wisselen elkaar in rap tempo af.


Een van de mooiste stukken bevindt zich misschien wel in de buurt de Graftombe van Nellesteyn. Vanaf de parkeerplaats slingert de track hier als een ontspoorde achtbaan omhoog. Met name de boomwortelklim is een leuke uitdaging. Eenmaal boven slalomt de singletrack verder door het dichte bos. (disclaimer: door de valwind die Leersum afgelopen zomer trof is dit deel van het parcours voorlopig nog afgesloten. Je wordt aan de hand van bordjes omgeleid).

Beter leren biken? Bekijk de how-to video's van Olympisch kampioen Bart Brentjens.

Na zo’n 18 km heuvelen steek je de Bergweg weer over en volg je de zuidelijke lus van Amerongen. Bijtanken? Rijd de berg af richting het centrum van Amerongen en trakteer jezelf in fietscafé De Proloog op een lekkere bak koffie of een fris colaatje.

"Hopelijk klotst het melkzuur nog niet uit je benen"

Hopelijk klotst het melkzuur nog niet uit je benen, want ook de rest van Amerongen is het is onophoudelijk klimmen en dalen geblazen. Dit is misschien wel het zwaarste (en mooiste) deel van het rondje. Volg de afbuiging naar MTB-route Rhenen en gebruik het fietspad om op adem te komen.

Flow trails

Houd op de golvende Defensieweg goed de groene routebordjes in de gaten; de (aanloop)route begint bovenop een van de heuvels. Het smalle spoor slingert eerst naar beneden om vervolgens gestaag weer omhoog te lopen. Heerlijk.

Een stuk verderop steek je de weg over en duik je de ‘wereldberoemde’ Wokkel in. Het is alsof je hier in een levensgrote knikkerbaan verzeild bent geraakt. Na deze met bladeren gevulde kurkentrekker volgen nog een paar super flowy trails, zowel omhoog als naar beneden.

De laatste paar kilometer rol je over asfalt rustig uit naar het startpunt, de parkeerplaats van recreatieterrein Kwintelooijen. Mooier wordt mountainbiken in Nederland niet.

MTB-vignet

Voor de UHR-routes heb je een vignet nodig. Deze kost € 7,50 en is geldig op alle negen rondjes. Van dit geld worden bestaande trails beheerd, onderhouden en nieuwe aangelegd. Blijft er geld over, dan worden waar mogelijk natuurprojecten ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan het laten grazen van schaapskuddes op heideterreinen. Lees ook de FAQ op mtb-utrechtseheuvelrug.nl.

Koop hier je MTB-vignet voor de Utrechtse Heuvelrug. In dit artikel lees je welke routes ook met een vignet werken.

Facts & Figures

  • Afstand: 62,8 km
  • Hoogtemeters: 862 hm
  • Geschikt voor: gemiddeld tot ervaren MTB-ers
  • Omgeving; bos, heuvels, heide
  • Bekijk de routekaart en download het GPX-bestand

Route-informatie

Kom je met de auto? Parkeer 'em op een van de onderstaande parkeerplaatsen. Ga niet lukraak op andere plekken met je wagen staan: dit zorgt voor overlast. Kom je uit de buurt? Bike dan gewoon vanuit huis naar de dichtsbijzijnde route. Probeer ook drukte te vermijden. Zo is het doordeweeks een heel stuk minder druk dan in het weekend. Als je alleen op zaterdag of zondag kunt, mijd dan zoveel mogelijk de spitstijden (tussen 11 en 15 uur). 

Startlocatie Kwintelooijen

•    Parkeerplaats bij Recreatieterrein Kwintelooijen (Oude Veensegrindweg 55, Rhenen). 

Startlocatie Amerongen

•    Groene Entree Amerongen, Parkeerplaats Sportcomplex de Burgwal (Burgwal 1, Amerongen. 
•    Groene Entree Prattenburg (Cuneraweg t.o. 416, Veenendaal).

Startlocatie Leersum

•    Park Ginkelduin (Scherpenzeelseweg 53 (Leersum).
•    Parkeerplaats aan de Scherpenzeelse weg (Leersum).
•    Parkeerplaats Utrechtsebaan (Leersum).

Let op: een klein gedeelte van Leersum (west) is vanwege stormschade afgesloten! 

Startlocatie Rhenen

•    De Leemkuil, kruising van de Autoweg en de Reumersweg (net buiten Rhenen).

Alle MTB-routes van de Utrechtse Heuvelrug

Op mtb-utrechtseheuvelrug.nl vind je behalve Kwintelooijen, Amerongen, Leersum en Rhenen ook uitgebreide informatie over de MTB-routes Hoge Vuursche, Lage Vuursche, Austerlitz (incl. de kinderroute) en Zeist.

Houd de de facebookpagina van MTB Utrechtseheuvelrug in de gaten voor de laatste route-updates.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant