• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 14 april 2017

De oudste trailcrew van Nederland

De deur staat al open wanneer ik mijn bike uit de auto haal en de wielen in het frame monteer. In de opening staat Maarten, secretaris van TC '81 Helmond. Een kleine club met 33 leden en een gemiddelde leeftijd van '65 jaar plus'.
De oudste trailcrew van Nederland

Maarten heeft me uitgenodigd om een kijkje te nemen op 'een van de mooiste routes in het land'. Dat willen we natuurlijk met eigen ogen zien. In een blog op Fietssport.nl van oktober jl. roepen we fietsers op om rekening te houden met het weer. Als het tien dagen aan een stuk regent, is het niet handig om toch weer op je mountainbike te kruipen. Veel Nederlandse MTB-routes bestaan voor een groot deel uit natuurlijke bosgrond en die raakt na zoveel water verzadigd. Ga je dan fietsen, dan beschadig je de route. “Niet bij ons,” aldus Maarten terwijl hij een kop koffie inschenkt. 

Aanleg

De MTB-route in het Bakelsbosch aan de rand van Helmond is een initiatief van Tourclub ’81 Helmond. “Het begon steeds drukker te worden in het bos. Wandelaars met honden, hardlopers en mountainbikers maakten gebruik van dezelfde paden en dat zorgde zo nu en dan voor wrijving,” vertelt Maarten. Dat moest veranderen volgens de club. Daarom klopten zij begin 2013 aan bij landeigenaar Brabant Water. Het waterbedrijf zat ook in haar maag met de conflicten tussen verschillende recreantengroepen. Aparte routes waarop de verschillende stromen beter gereguleerd werden was daarom een mooi vooruitzicht. Afgesproken werd dat de club een route mocht aanleggen bestaande uit 10 km singletrack en dat de club het onderhoud verzorgde. De vergunningen werden snel in orde gemaakt en na het broedseizoen werd in de zomer van 2013 begonnen met de aanleg van de route. “We hadden destijds weinig ervaring met de aanleg van MTB-routes. Na een paar dagen harken en schoffelen kwamen we snel tot de conclusie dat groter materieel wel handig was.” Brabant Water regelde een tractor met klepelfrees en de stugge humuslaag werd verwijderd. Daardoor kwam de aanleg in een stroomversnelling waardoor de route in oktober 2013 al officieel geopend kon worden met een tocht. “Ondanks de tijdsdruk zijn we erg tevreden over het resultaat. De 600 bezoekers aan de Helmtocht geven aan hoeveel behoefte er was aan een uitdagende route in Helmond.”

Op 22 oktober organiseert Tourclub '81 Helmond wederom de Helmtocht. Keuze uit 25, 43 of 55 km. Meer info lees je hier.

De oudste trailcrew van Nederland werkt elke maandagochtend aan de route.

Positief geluid

Het Bakelsbosch telt nu 22 km wandelpad en bijna 10 km singletrack voor mountainbikers. De route wordt – na enige strubbelingen in het begin – niet alleen gewaardeerd door lokale bikers maar ook door wandelaars. De trailcrew van Tourclub ‘81 Helmond hoort regelmatig dat wandelaars weer alleen het bos in durven omdat er altijd fietsers aanwezig zijn. Daarnaast wordt de route regelmatig gebruikt door trailrunners en heeft de route geleid tot meer begrip tussen verschillende recreantengroepen. Ook de kleine groep tegenstanders waar de vereniging in het begin mee te maken had, ziet de positieve effecten en heeft de route inmiddels geaccepteerd. 

Onderhoud

Gedurende het verhaal van Maarten is de koffie koud geworden. Hoog tijd om op het zadel te klimmen en het bos in te gaan. “Dat is gelukkig maar zo’n 40 meter rijden,” vertelt Maarten terwijl hij de hoek om stuurt en we via een smalle singletrack het bos induiken. Na anderhalve kilometer bochtige singletrack door dichte naaldbossen ontmoeten we de vaste trailcrew van de route. “Elke maandagochtend zijn we met een groep in het bos te vinden om waterputten uit te graven, overhangende takken te snoeien of geërodeerde paden te herstellen.” ’s Middags stapt de groep zelf op de fiets om de paden in te rijden en “van de vrouw weg te zijn,” grapt Peter. Althans ik hoop dat hij een grapje maakt. Peter vertelt dat het onderhoud geen enkel probleem is. “We hebben voldoende vrijwilligers die elke week aan de route werken en met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar hoeft niemand een snipperdag te pakken, ideaal!” 

“Met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar hoeft niemand een snipperdag te pakken.”

Heerlijke flow

Na een korte break hervatten we de route. Maarten heeft niets teveel gezegd. De route ligt er – door het fantastische werk van de pensionado’s – fantastisch bij. De paden zijn strak, er zijn nauwelijks remkuilen en ondanks de regen van de laatste dagen is er geen plasje te vinden. De route heeft een hoge funfactor en een heerlijke flow. Het is continue draaien en keren over de smalle singletracks. Een route die je uitdaagt om keer op keer harder te rijden en steeds scherper door de bocht te sturen. Wanneer we bij het startpunt hijgend tot stilstand komen (wat kunnen die oude mannen hard fietsen!), vraag ik Maarten of er plannen zijn om de route uit te breiden. “Zeker,” antwoort hij. “De club blijft ambitieus. We denken de route nog aantrekkelijker te maken door het inbouwen van enkele technische elementen. Ideeën zijn er genoeg, nu de vergunning nog.”

Een mooie route voor omwonenden. Moet je van ver komen en vind je 9 km aan de korte kant? Geen probleem. Volg de zwarte pijlen en verleng je rit met de MTB-routes in Asten, Vlierden, Deurne, Gemert, Lierop, Someren, Nuenen, Geldrop en/of Liessel. Meer info over de route vind je hier.
 

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant