• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 17 februari 2023

De mooiste wielerroutes in Flevoland

Ruimte, rust, vrijheid en verrassende natuur; fietsen in Flevoland is duidelijk anders. Eilandhoppen in de polder of 20 km lang met rugwind over de voormalige zeebodem knallen? We schotelen je de mooiste routes van onze jongste provincie voor.
De mooiste wielerroutes in Flevoland

Wielrennen in Flevoland wint aan populariteit, ook onder fietsers van buiten de provincie. Martijn Hendriks van podcast Tweewielers noemde het ‘nieuwe land’ zijn favoriete fietsprovincie.

Ook Merijn Heijne van podcast Mapmeisters is enthousiast: “Flevoland is veel meer dan polders, windmolens en rechte wegen. Als je goed zoekt, vind je er geweldige kronkelende fietspaden, bijzondere bruggen en verrassende stukken bos. Het is een streek die het verdient om ontdekt te worden.”

Flevoland wil graag meer fietsfanaten als Hendriks en Heijne aan de provincie binden. Samen met lokale wielerclubs zijn door Sportservice Flevoland tien racefietsroutes gemaakt die de provincie op zijn best laten zien. De routes steken ingenieus in elkaar. Met goede wegen waarop je lekker kunt doortrappen, maar ook meanderende paden door weelderige natuur die je anders voorbij zou fietsen. Je pakt net die bijzondere zigzagweg door de fruitgaarden en zult versteld staan als je een doorsteek maakt naar een vuurtoren die middenin de polder opdoemt.

Bijzondere verhalen

De routes zijn gekoppeld aan de bijzondere verhalen van Flevoland: zo brengt het rondje Eilandhoppen je naar de voormalige eilanden in de Noordoostpolder en herinnert Batavieren aan de scheepvaartglorie op de Zuiderzee.

De routes hebben voor ieder wat wils. Recreant? Vergaap je een dag aan de natuur op de kronkelende paden langs de Oostvaardersplassen. Fanatiekeling? Ga de uitdaging aan om 240 km te knallen over dijken tijdens het Rondje Flevoland.

"Fietsen in Flevoland is duidelijk anders"

Niet in de laatste plaats vanwege het bijzondere verhaal van de provincie. De drie polders zijn het grootste stuk man made land ter wereld. Dat zie en voel je op de fiets. Je rijdt over nieuw land, vier meter onder zeeniveau, beschermd door kilometers dijk.

Je doorkruist door de mens bedachte natuur, zoals het Roggebotzand, Horsterwold en de Oostvaardersplassen. Je voelt de pioniersgeest van de gelukszoekers die het land hebben aangelegd. Je fietst langs de pionierswoningen op het werkeiland Perceel P bij Lelystad en suist over de Knardijk die bijna zeventig jaar geleden de levensader voor de eerste bewoners naar het oude land vormde.

Je passeert de gemalen die ooit dienst deden om de polders droog te malen en er nu voor zorgen dat de half miljoen Flevolanders droge voeten houden. En je ziet oude eilanden als Schokland en Urk als terpen in de polders liggen.

Lekker doorfietsen

In Flevoland ervaar je rust, ruimte en vrijheid. Waar het in de Randstad of op de Veluwe dringen kan zijn op de wegen, kun je in Flevoland lekker doorfietsen. Uniek is verder de nieuwe natuur.

Nog nooit gehoord van Nationaal Park Nieuw Land? Niet gek, want het jongste nationaal park van Nederland dat onder meer de Oostvaardersplassen omvat, bestaat pas drie jaar. Het is een genot om over het gladde asfalt van de Praamweg door de wetlands te suizen.

Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied tussen Almere en Lelystad ooit bedoeld was als industriezone. Een van de bekendste fietsmerken ter wereld zit al jaren in Flevoland met zijn Europees hoofdkwartier en magazijn, Giant. Giant assembleert zijn fietsen in Lelystad. Om hun band met de provincie kracht bij te zetten, sloot Giant zich aan graag als promotiepartner voor Flevoland.

Zijn de spreekwoordelijke benen warmgedraaid voor een rondje door Flevoland? Tijd om het nieuwe land te ontdekken. Bijvoorbeeld met één van deze drie routes.

De Slinger (148 km)

Startplek: Boathouse, Noorderplassenweg 150 Almere

Slingeren door de polder, kan dat? Jazeker! Bijna 150 km zelfs. Deze route laat je de leukste fietspaden van Zuidelijk Flevoland zien. Op de Oostvaardersdijk heb je magistraal uitzicht over het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland.

In de finale rondom Almere volgen de hoogtepunten elkaar op. Je waant je in Giethoorn op het Vierbruggenpad en fietst bij het Weerwater onder de kabelbaangondels door van het in aanbouw zijnde Floriade-terrein. Vlak voor de finish fiets je door de duinen. Na aankomst bij Boathouse kun je nog even in strandsferen blijven met een drankje aan het water. Proost!

Keren langs de Meren (113 km)

Startplek: Pannenkoekenhuis Hans & Grietje, Sternweg 2A, Zeewolde

Bos, polder, water en uitzicht op de stad; ‘Keren langs de Meren’ laat Oostelijk Flevoland in al zijn verscheidenheid zien. Je begint je fietsdag kronkelend over de paden van het Harderbos. Dan fiets je beschut richting het noorden.

Je mag even dansen op de pedalen tijdens de beklimming van de kale winderige heuvel bij de Drontermeertunnel, ook wel de ‘Mont Ventoux van Flevoland’ genoemd. Je fietst verder door de beschutting van het Roggebotbos en maakt kennis met de Hel van het Roggebot; drie kilometer onvervalste klinkers.

Je volgt de Knardijk die op de scheidslijn van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dwars door de polder loopt, omgeven met windmolens en schapen. Bij tegenwind voelt deze passage als de beklimming van de Muur van Woei! Eenmaal gefinisht bij Hans & Grietje heb je die pannenkoek wel verdiend.

Eilandhoppen (93 km)

Startplek: Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 34, Marknesse

Deze route brengt je langs de eilanden Urk, Schokland én het schiereiland Oud Kraggenburg die nog altijd zichtbaar zijn als ‘terpen’ in de polder. De route start op een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld.

Je passeert het kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg.

Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. Het oude dorp op ‘De Bult’ is een perfecte plek voor een koffiestop op het terras. De laatste 25 km word je met een beetje geluk door de meewind terug richting het Waterloopbos geblazen.

Download 10 routes

Zin om op pad te gaan voor een bijzondere rit door het Flevolose landschap? Ga naar ons routeplatform en download 10x Machtig mooie wielerroutes in Flevoland

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de teaser

Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant