• Overig
  • Gewijzigd op 25 februari 2022

Verdere versoepelingen: dit kun je weer doen op de fiets

Normale openingstijden en geen toegangsbewijs, mondmasker en 1,5 meter meer. Daar zijn ook wij, als fietsfanaten, blij mee! Want het maakt het een stuk makkelijker om een toertocht te rijden of – zonder gedoe – te stoppen voor koffie of hoge nood.

Vanaf vrijdag 25 februari vervallen de meeste coronamaatregelen. Normale openingstijden en geen toegangsbewijs, mondmasker en 1,5 meter meer. En daar zijn ook wij, als fietsfanaat en als wielersportbond, blij mee! Want dat maakt het een stuk makkelijker om een toertocht te rijden of onderweg – zonder gedoe – te stoppen voor koffie of hoge nood.

1. Inschrijven voor een toertocht

Het wegvallen van de maatregelen, komt precies op tijd. Want het toertochtenseizoen gaat van start! Met +700 toertochten op de kalender kun je als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker bijna elk weekend wel een nieuw avontuur beleven. 

Lees ook: waarom een toertocht leuker is dan een gewone fietsrit

2. Aansluiten bij een wielerclub

Nooit meer stoempen tegen de wind, alleen op het terras of je bandje wisselen. Samen fietsen is leuk, maar bij een club is het nóg leuker. Er staat elke week een heel peloton voor je klaar, je sluit nieuwe vriendschappen en je wordt steeds beter in het rijden in een groep. Nu de meeste coronamaatregelen worden opgeheven, is dit dus hét moment om je aan te sluiten. Het verenigingsleven kan namelijk ook weer opgepakt worden. Vaak kun je een aantal keer vrijblijvend meerijden om kennis te maken. Een overzicht van wielerclubs bij jou in buurt vind je hier.

Lees ook: 9 redenen waarom je bij een club moet fietsen  

3. Koffie drinken zonder poespas

Wil je onderweg koffie of een biertje drinken? Of is de nood hoog en wil je stoppen bij het eerste het beste boscafé dat je tegenkomt? Dan hoef je vanaf 25 februari geen toegangsbewijs te overhandigen en ook het mondmasker hoeft niet meer mee in je achterzakje. 

Op zoek naar een goed koffieadresje voor onderweg? Check de Fietssport-app

4. Veilig en gezellig het fietspad delen

Fietsen in een groep was alweer een tijdje mogelijk. Vanaf 25 februari hoef je alleen geen afstand meer te houden. Betekent natuurlijk niet dat het ineens geoorloofd is andere fietsers en wandelaars af te snijden of in te halen waar dat eigenlijk net niet kan. Denk daarom voor vertrek na over je groepsgrootte. Ons advies is maximaal 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dat ook kan, door te kijken naar:

  • De route: fiets je door stedelijk gebied en/of over drukke wegen/paden, zijn momenten waarbij je moet wachten, zoals bij verkeerslichten, kruisingen, et cetera?
  • De weg: rijden je over brede fietspaden en polder- en dijkwegen of over smalle weggetjes en singletracks?
  • Het tijdstip: fiets je op momenten waarop je veel andere weggebruikers tegenkomt, zoals in het weekend?
  • Ervaring: is iedereen goed op elkaar ingespeeld en weet iedereen hoe je in een groep rijdt?

Eén of meerdere keren ja geantwoord? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo kun je anderen de ruimte geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt.

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Lees ook: Tips om veilig te fietsen in een groep

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant