Column: E-mancipatie
De emancipatie van de e-bike is voltooid.
Vanaf vrijdag 25 februari vervallen de meeste coronamaatregelen. Normale openingstijden en geen toegangsbewijs, mondmasker en 1,5 meter meer. En daar zijn ook wij, als fietsfanaat en als wielersportbond, blij mee! Want dat maakt het een stuk makkelijker om een toertocht te rijden of onderweg – zonder gedoe – te stoppen voor koffie of hoge nood.
Het wegvallen van de maatregelen, komt precies op tijd. Want het toertochtenseizoen gaat van start! Met +700 toertochten op de kalender kun je als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker bijna elk weekend wel een nieuw avontuur beleven.
Nooit meer stoempen tegen de wind, alleen op het terras of je bandje wisselen. Samen fietsen is leuk, maar bij een club is het nóg leuker. Er staat elke week een heel peloton voor je klaar, je sluit nieuwe vriendschappen en je wordt steeds beter in het rijden in een groep. Nu de meeste coronamaatregelen worden opgeheven, is dit dus hét moment om je aan te sluiten. Het verenigingsleven kan namelijk ook weer opgepakt worden. Vaak kun je een aantal keer vrijblijvend meerijden om kennis te maken. Een overzicht van wielerclubs bij jou in buurt vind je hier.
Wil je onderweg koffie of een biertje drinken? Of is de nood hoog en wil je stoppen bij het eerste het beste boscafé dat je tegenkomt? Dan hoef je vanaf 25 februari geen toegangsbewijs te overhandigen en ook het mondmasker hoeft niet meer mee in je achterzakje.
Op zoek naar een goed koffieadresje voor onderweg? Check de Fietssport-app
Fietsen in een groep was alweer een tijdje mogelijk. Vanaf 25 februari hoef je alleen geen afstand meer te houden. Betekent natuurlijk niet dat het ineens geoorloofd is andere fietsers en wandelaars af te snijden of in te halen waar dat eigenlijk net niet kan. Denk daarom voor vertrek na over je groepsgrootte. Ons advies is maximaal 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dat ook kan, door te kijken naar:
Eén of meerdere keren ja geantwoord? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo kun je anderen de ruimte geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt.
Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.
Redactie Fietssport
De emancipatie van de e-bike is voltooid.
Fit het voorjaar in.
Gravelroutes zijn vrijwel nooit volledig legaal.
Van een gewone MTB-rit naar een onuitwisbare herinnering in 10 seconden…
Angst belet je te oefenen.