Overig Gewijzigd op 13 juli 2022

Ronde van de Stelling van Amsterdam

Op zondag 21 augustus staat de tweede editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam op de kalender. De routes laten een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis zien: de tientallen forten van de Stelling van Amsterdam.

Ronde van de Stelling van Amsterdam

De drie routes van 65, 120 en 170 km nemen je op zondag 21 augustus mee langs een ring van forten en door het weidse, groene waterlandschap in en om Amsterdam. Over de liniedijken en langs sluizen en vestingsteden. De langste afstand, 170 km, gaat over de volledige linie en passeert alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. 

Ook moderne waterwerken, zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, zijn opgenomen in de route. Onderweg kom je bij een aantal forten uitgebreide verzorgingsposten tegen.

Een geschiedenislesje

De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koninklijke familie zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 km van de hoofdstad.

Het idee achter de Stelling van Amsterdam is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een groot meer kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Dit zou een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken. 

"Maar nog voordat de Stelling was voltooid, was deze al achterhaald"

De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis. Ook al werd de Stelling van Amsterdam tijdens de twee wereldoorlogen wel in staat van verdediging gebracht, er hoefde op de forten nooit daadwerkelijk gevochten te worden. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.

Fietsen voor het goede doel

Als je deelneemt aan de Ronde van de Stelling van Amsterdam fiets je voor Landschap Noord-Holland. Deze natuurorganisatie is eigenaar van vijf forten van de Stelling en beheert 98 natuurgebieden in alle uithoeken van de provincie. 

Schrijf je in!

Verzamel al je fietsvrienden en -vriendinnen en schrijf je nu in voor een rit door de mooie en boeiende omgeving langs de Stelling van Amsterdam. Je kunt starten vanuit Uitgeest of Uithoorn. 

Winactie

Winactie

Zin om je borst nat te maken en langs de robuuste waterring  van Amsterdam te trappen? Doe mee aan de onderstaande winactie (helemaal naar beneden scrollen) en maak kans op 1 van de 4  startbewijzen die we mogen weggeven. Succes.

Dit vind je misschien ook interessant

Winactie Ronde van de Stelling van Amsterdam

We mogen 4x startbewijzen voor de Ronde van de Stelling van Amsterdam weggeven. Vul je emailadres in en wie weet behoor jij tot de gelukkige winnaars. De actie loopt t/m 23 juli en is exclusief voor Fietssport PLUS en NTFU-leden! De winnaars krijgen vanzelf bericht.

Deze actie is afgelopen.

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen