• Overig
  • Gewijzigd op 24 augustus 2017

De nieuwe beweegnorm: ga toch fietsen

De Gezondheidsraad kwam deze week met een nieuwe beweegnorm. Om in goede conditie te raken of te blijven moeten we minimaal 2 ½ uur per week matig intensief bewegen. De fiets kan je daar natuurlijk prima bij helpen.
De nieuwe beweegnorm: ga toch fietsen

De Gezondheidsraad heeft in 2017 de ‘oude’ beweegnormen onderzocht en verbeterd. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moet je minimaal 5 dagen per week een half uur matig intensief bewegen. Denk aan fietsen of wandelen, activiteiten waar je ademhaling en hartslag van omhoog gaan. Volgens de nieuwe norm moet je minimaal 2 ½ uur per week bewegen. Het maakt niet uit of je dat verdeelt over vijf dagen. Veel stilzitten is not-done. Een beetje bewegen is beter dan niets en meer bewegen is nog beter. 

Download de beweegrichtlijnen

Een beetje bewegen is beter dan niets en meer bewegen is nog beter. 

Krachttraining

Een andere aanvulling op de bestaande beweegnormen is krachttraining. Volwassenen en vooral ouderen doen er goed aan om minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen. Het liefst in combinatie met balansoefeningen. Sportieve fietsers zijn sowieso gebaat bij krachttraining. Niet alleen om meer kracht op de pedalen te kunnen genereren. Ook om je duurvermogen te vergroten. 

Lees hier meer over wielerspecifieke krachttraining.  

Waarom fietsen?

Op dit moment voldoet 44 % van de Nederlandse bevolking aan de nieuwe beweegnorm van de Gezondheidsraad. Veel te weinig natuurlijk. De raad adviseert mensen die te weinig bewegen te gaan wandelen of fietsen. Dat juichen we van harte toe! Fietsen is een ideale sport die je tot ver na je zestigste kunt blijven beoefenen.

"Weinig belasting van je gewrichten, lekker de natuur in, genieten dus."

Meer informatie over verantwoord fietsen tot op hogere leeftijd lees je hier

Fietsen onder begeleiding

Startende fietsers zitten vaak vol vragen: welke fiets kies ik, welke kleding moet ik aan en waar kan ik fietsen? De NTFU helpt beginnende fietsers op pad met Start2Bike. Je leert in 4 trainingen de basistechnieken van het mountainbiken of wielrennen en maakt kennis met een fietsclub in de buurt. Na deelname aan het trainingsprogramma ben je klaar om veilig en verantwoord op pad te gaan voor een MTB-tocht van 25 km of rit op de racefiets van 50 km. 

Daarnaast kun je bij ruim 550 NTFU-verenigingen terecht om een keertje vrijblijvend mee te fietsen. Bij clubs is veel kennis en ervaring aanwezig op het gebied van materiaal, techniek en routes. Bovendien is het fietsen in een groep vooral heel gezellig. Waar wacht je nog op?

Een overzicht van alle NTFU-verenigingen vind je hier

Start2Bike

Ben je pas geleden gestart met sportief fietsen? Hartstikke leuk maar in het begin best lastig. Onder leiding van een ervaren trainer leer je in 4 trainingen de technieken van het mountainbiken of wielrennen zodat jij met meer plezier op pad kunt.

Schrijf je in
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant