• Materiaal
  • Gewijzigd op 19 december 2022

Hoe maak ik mijn fietsketting schoon?

Van alle fietsonderdelen is de ketting misschien wel het minst sexy. Toch is het slim om je ketting regelmatig extra liefde te geven. Een schone aandrijving gaat langer mee en zorgt voor meer fietsplezier. We leggen uit hoe je 'em weer laat blinken.
Hoe maak ik mijn fietsketting schoon?
Hoe maak ik mijn fietsketting schoon?

Of je nu een mountainbike, racefiets of gravelbike hebt: een schone ketting zorg er voor dat jij meer plezier aan jouw fietsavonturen beleeft. In dit artikel vertellen we je samen met Cyclon hoe jij de ketting een goede schoonmaakbeurt geeft, wat je hier allemaal voor nodig hebt en hoe vaak je dit moet doen. Een lesje TLC - tender loving care - dus.

Schoonmaken is ontvetten

Met schoonmaken bedoelen we hier ontvetten. Dit hoef je uiteraard niet na iedere fietsrit te doen. De frequentie hangt af van de ondergrond én de weersomstandigheden. Geef je je racefiets bijvoorbeeld alleen de sporen als de wegen kurkdroog zijn, dan is het voldoende om je ketting af en toe een klein beetje bij te smeren. Duik je daarentegen vaak met je MTB of gravelbike het bos in en ben je niet vies van modder, dan zul je vaker aan de bak moeten. 

Hoe vaak precies is lastig te zeggen. Als je fietsketting begint te piepen en kraken, dan is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Overdrijf niet: te vaak smeren zorgt ervoor dat vuil en vet zich tussen de schakels ophopen waardoor juist extra slijtage ontstaat – en de werking van de hele aandrijflijn (ketting, cassette, voorbladen) een stuk minder wordt. Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

1.     Kettingontvetter
2.    Harde borstel
3.    Water
4.    Schone doek
5.    Eventueel keukenhandschoenen

Stap 1: Ontvetten

Spuit je ketting in met een speciale fietskettingonvetter zoals de biologisch afbreekbare Cyclon Bionet Chain Cleaner. Laat de cleaner een paar minuten zijn werk doen en borstel de boel grondig schoon met een harde borstel. Dit werkt het beste als je de ketting op het grootste blad voor en het kleinste tandwiel achter legt. 

Stap 2: Schoonspuiten en droogmaken

Spuit je ketting na het borstelen goed schoon met een zachte waterstraal. Een tuinslang is hiervoor het handigst, maar een gieter of plantenspuit klaren de klus ook prima. Gebruik in ieder geval geen hogedrukspuit: door de knetterharde straal loop je het risico vet uit je (wiel)lagers te spuiten.

Schitteren de schakels je weer tegemoet, gebruik dan een schone doek om het geheel goed droog te maken. Dit doe je door je ketting met de doek beet te pakken en een paar keer flink met je trappers rond te draaien.

Stap 3: Smeren

Pas als je ketting echt droog is, kun je ‘em opnieuw smeren. Dit doe je door op iedere schakel een druppel olie of wax aan te brengen. Draai hierna de ketting een aantal slagen rond zodat de olie of wax zich goed kan verspreiden. Tip: begin bij de chainlink, dan weet je namelijk precies wanneer je de hele ketting hebt gehad (en voorkom je teveel smeren).

In dit artikel doen we uit de doeken wel smeermiddel (olie of wax) je het beste kunt gebruiken.

 


 

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant