Eerste indruk van de Absolute Cycling The One fietsnavigatie
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Of je nu een mountainbike, racefiets of gravelbike hebt: een schone ketting zorg er voor dat jij meer plezier aan jouw fietsavonturen beleeft. In dit artikel vertellen we je samen met Cyclon hoe jij de ketting een goede schoonmaakbeurt geeft, wat je hier allemaal voor nodig hebt en hoe vaak je dit moet doen. Een lesje TLC - tender loving care - dus.
Met schoonmaken bedoelen we hier ontvetten. Dit hoef je uiteraard niet na iedere fietsrit te doen. De frequentie hangt af van de ondergrond én de weersomstandigheden. Geef je je racefiets bijvoorbeeld alleen de sporen als de wegen kurkdroog zijn, dan is het voldoende om je ketting af en toe een klein beetje bij te smeren. Duik je daarentegen vaak met je MTB of gravelbike het bos in en ben je niet vies van modder, dan zul je vaker aan de bak moeten.
Hoe vaak precies is lastig te zeggen. Als je fietsketting begint te piepen en kraken, dan is het hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken. Overdrijf niet: te vaak smeren zorgt ervoor dat vuil en vet zich tussen de schakels ophopen waardoor juist extra slijtage ontstaat – en de werking van de hele aandrijflijn (ketting, cassette, voorbladen) een stuk minder wordt. Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan.
1. Kettingontvetter
2. Harde borstel
3. Water
4. Schone doek
5. Eventueel keukenhandschoenen
Spuit je ketting in met een speciale fietskettingonvetter zoals de biologisch afbreekbare Cyclon Bionet Chain Cleaner. Laat de cleaner een paar minuten zijn werk doen en borstel de boel grondig schoon met een harde borstel. Dit werkt het beste als je de ketting op het grootste blad voor en het kleinste tandwiel achter legt.
Spuit je ketting na het borstelen goed schoon met een zachte waterstraal. Een tuinslang is hiervoor het handigst, maar een gieter of plantenspuit klaren de klus ook prima. Gebruik in ieder geval geen hogedrukspuit: door de knetterharde straal loop je het risico vet uit je (wiel)lagers te spuiten.
Schitteren de schakels je weer tegemoet, gebruik dan een schone doek om het geheel goed droog te maken. Dit doe je door je ketting met de doek beet te pakken en een paar keer flink met je trappers rond te draaien.
Pas als je ketting echt droog is, kun je ‘em opnieuw smeren. Dit doe je door op iedere schakel een druppel olie of wax aan te brengen. Draai hierna de ketting een aantal slagen rond zodat de olie of wax zich goed kan verspreiden. Tip: begin bij de chainlink, dan weet je namelijk precies wanneer je de hele ketting hebt gehad (en voorkom je teveel smeren).
Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
Duurzaam en strak design uit Arnhem.
Op zoek naar een nieuwe helm? Lees dan verder.
"Niet voor niets is overachieve ons motto"
Betrouwbare verlichting voor donkere ritten.
Goede investering in zichtbaarheid.
Strak en scherp geprijsd brilletje.
Puike prijsvechter.
"Het is fijn als je je niet over je materiaal hoeft te bekommeren"
Snelle crosscountry sloffen!
Een unieke, capabele én premium fietscomputer