• Materiaal
  • Gewijzigd op 27 januari 2021

Wat doe je aan vandaag?

De eeuwige vraag onder fietsers: wat doen je aan vandaag? Uit onderzoek is gebleken dat 37 graden de juiste lichaamstemperatuur voor je is om comfortabel te kunnen presteren. Maar wat trek je aan bij welke temperaturen? We geven je tips.
Wat doe je aan vandaag?

Tussen de 15°C en 20°C

Denk bij deze temperaturen aan armstukken om je armen warm te houden en kniestukken om de spieren rondom je knieën niet te laten afkoelen. Ook is het bij deze temperaturen belangrijk een ondershirt te dragen om het zweet op een goede manier af te voeren. Mocht de zon toch flink doorbreken, dan ben je flexibel, want arm- en kniestukken stop je zo in je achterzak van je fietsshirt.

Tussen de 10°C en 15°C

Bij deze temperaturen kies je naast een lange broek voor een fietstrui of windbreaker over je fietsshirt en ondershirt. De keuze is reuze in fietstruien. Let in ieder geval bij je aankoop erop dat het gemaakt is van een flexibele, rekbare en ademende stof. Plus dat je het makkelijk tot een klein pakketje in je achterzak van je fietsshirt kan stoppen, mocht het tijdens je fietstocht toch te warm worden.

"Zo bescherm je je bovenlichaam goed tegen de koudere wind en houd je je lichaam op de gewenste 37 graden"

Daarnaast komt bij nog koudere weersomstandigheden je fietstrui goed van pas als extra laag voor onder je fietsjack. Bij temperaturen tussen de 10 en 15 graden kan je ook denken aan overschoenen die alleen je tenen beschermen tegen de kou, de zogeheten 'toe covers', zoals deze van Shimano.

Shimano toe cover, 19,99 euro

Tussen de 5°C en 10°C

Soms kan het, als je in het najaar vroeg in de ochtend vertrekt, best koud zijn. Dan heb je een waterdicht windjack nodig, zodat je bovenlichaam beschermt is tegen de kou. Belangrijk daarbij is dat het jack wel goed moet kunnen ademen via voldoende ventilatiegaten, anders kun je als je eenmaal warm bent gefietst of als de buitentemperatuur oploopt, een ‘ontploft’ gevoel krijgen.

Een voorbeeld van een warme en tegelijkertijd ook goed ventilerende jas is de Futurum 4 Seasons, zie foto hieronder. Met slechts een ondershirt onder deze jas heb je een exemplaar in huis die je volgens Futurumshop zelfs van min 5 tot plus 15 graden kunt dragen. Deze is verkrijgbaar in zowel dames- als herenuitvoering.

Bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden is het raadzaam naast een lange thermobroek, een fietsshirt met lange mouwen onder het jack te dragen plus overschoenen en handschoenen. En, bij deze temperaturen kun je onze 7 tips tegen koude voeten ook goed gebruiken! 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant