Materiaal Gewijzigd op 24 augustus 2022

Een goede helm is een hoofdzaak

Een helm dragen op de racefiets, mountainbike of gravelbike is een must. Een helm verkleint de kans op blessures en hersenletsel bij een valpartij aanzienlijk, mits correct gebruikt. Maar welke helm kies je en hoe zorg je ervoor dat-ie goed zit?

Een goede helm is een hoofdzaak

De juiste pasvorm

Een helm zit goed wanneer hij stevig, maar ook comfortabel op zijn plaats wordt gehouden. Als je je hoofd heen en weer beweegt, mag de helm bijvoorbeeld niet over je hoofd schuiven. Een goede pasvorm is essentieel: meten dus. Helmen worden verkocht in verschillende maten. De meeste types zijn verkrijgbaar in S tot en met L, maar er zijn ook helmen met een zogenaamde universele maat en een extra kleine (XS) of extra grote maat (XL). Om tot de juiste afmeting, en dus maat, te komen meet je met een meetlint 1,5 centimeter boven je wenkbrauwen de omtrek van je hoofd. Fabrikanten hanteren verschillende maatvoeringen. Wij gebruiken de maattabel van Lazer als voorbeeld. 

Maat en hoofdomtrek in cm: XS 50-54, S 52-56, M 55-59, L 58-61, XL 61-64, UNI 54-61, UNI KIDS 50-56.

Riempjes afstellen

Maak de gespen open. Zet de helm op en schuif de riempjes door de gespen tot ze op de juiste plaats zitten. Zorg dat er geen ruimte tussen de riempjes zit, als de gespen op de juiste plaats zitten. Sluit en vergrendel de gesp. De riempjes van de voorkant en van de achterkant van de helm komen bij elkaar net onder en voor de oren, maar mogen deze niet bedekken. Het driehoekje aan de zijkant van je gezicht zit op maximaal een centimeter van je oor af. 

Sluiting

Draag de helm altijd met de gesp van het kinriempje vastgemaakt en met het riempje zelf aangetrokken. Plaats het riempje altijd achteraan tegen de keel, niet op de punt van je kin. Zorg dat het loshangende einde van het riempje door de rubberen ring wordt gehaald, dat staat netter en zorgt dat de sluiting niet los kan komen. Wanneer gesloten, mag je het riempje niet over je kin kunnen trekken. 

Achterhoofd

Helmproducenten gebruiken verschillende systemen om de helm passend te maken aan je achterhoofd. Stel het zo af dat het passysteem stevig, maar niet oncomfortabel strak zit. Veel helmen hebben een draaiknop waarmee je nauwkeurig de juiste maat bepaalt. 

Paardenstaart

Bij helmen van de meeste merken worden paardenstaarten vaak onder of door het gat van het verstelsysteem aan de achterkant van je helm gedragen. Niet iedere helm biedt de ruimte om dit comfortabel te doen. Houd daar dus rekening mee bij de aanschaf.

Lazer helmen hebben de verstelling bovenop de helm, waardoor er een praktische uitsparing ontstaat aan de achterkant van de helm. Handig voor je paardenstaart!

Bril

Volgens de ongeschreven wielerwetten gaan de pootjes van je bril altijd over de helmriempjes. Hierdoor sluiten de riempjes goed aan en kan de bril bij een valpartij los schieten, zodat hij je gezicht niet beschadigt. Ben je brildragend - dus heb je een bril op sterkte, dan mag je bril er ook onder. Want een bril die op sterkte is gemaakt, kost een heleboel geld. Als je de keuze maakt hem er wel overheen te doen, zet dan eerst je bril af en zet daarna je helm af. En niet andersom.

Juiste positie

Draag je helm aan de voorkant altijd laag, vlak boven de wenkbrauwen, om het voorhoofd te beschermen. Schuif hem nooit naar achteren op je hoofd om het voorhoofd vrij te maken. Gebruik hiervoor ook de hoogteverstelling aan de binnenkant van de helm.

MIPS

Een optionele veiligheidstoevoeging aan moderne helmen is het zogenaamde MIPS (Multi Directional Impact Protection System) systeem. MIPS is een binnenschaal, geïntegreerd in de helm. Bij een val kan het MIPS-systeem in de helm bewegen. De druk wordt zo verdeeld waardoor de energie die bij een val vrij komt niet op één plek op het hoofd is gefixeerd. Tijdens het dragen van de helm, merk je niets van MIPS buiten het iets hogere gewicht, maar bij een val kan het systeem hoofdletsel aanzienlijk beperken.

Helmen do’s

 

Helmen don’ts

 

Dit vind je misschien ook interessant

Trek Madone - Materiaal - nov 2022 Trek Madone - Materiaal - nov 2022
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen