• Materiaal
  • Gewijzigd op 3 mei 2024

SeaSucker: snel en eenvoudig je fiets vervoeren

Elke week hetzelfde rondje gaat vervelen. Pak liever eens de auto en verken een andere omgeving. Maar hoe zorg je dat je fiets op locatie komt? Heb je geen trekhaak, grote laadruimte of dakdragers dan wordt dat lastig. De SeaSucker biedt uitkomst.
SeaSucker: snel en eenvoudig je fiets vervoeren

SeaSucker is een Amerikaans bedrijf afkomstig uit de watersport. Vissers vonden het vervelend dat ze bij elke golf het hele dek overschoven op hun stoeltje. Totdat een slimmerik verzon om de stoelen vast te zetten. Niet door ze vast te schroeven maar door middel van vacuümtechnologie. Het idee sloeg aan en al snel werden er vishengelhouders, bekerhouders en andere accessoires verkocht. In 2005 verbreedde SeaSucker haar horizon en begon het met het maken van fietsendragers. 

Blijf dat wel zitten? 

Blijft je fiets wel op het dak zitten als je met 120 km over de autobaan raast? Ook onze eerste vraag. Antwoord: ja. De SeaSucker is geen zuignap die makkelijk zijn zuigkracht verliest. Het is een systeem dat zich vacuüm zuigt. Doormiddel van een pompje zuig je de lucht tussen het dak en de zuiger vandaan waardoor het systeem stevig vast zit. Je kunt er zelfs met 160 km/h al driftend over een circuit razen. Bij wijze van spreken natuurlijk. Wij zouden het niet adviseren;)

Eenvoudig monteren

Het vastzetten van de SeaSucker is eenvoudig. Start met de voorste drie zuigers. Daar monteer je later de voorvork van je fiets in. Maak het dak schoon met een doek en druk het systeem stevig op het dak zodat de zuiger zich vast zet. Vervolgens pomp je net zo lang (in onze test zo’n 15 tot 20 keer) tot alle lucht onder de zuiger vandaan is. Het systeem zit stevig vast zodra de oranje strip op het pompje niet meer zichtbaar is. Direct achter de voorste drie zuigers plaats je één zuiger voor het achterwiel. 

 

Het monteren van de SeaSucker duurt ongeveer 5 minuten en kost weinig moeite. Het demonteren gaat nog sneller. Til de zuiger met een vinger omhoog zodat de lucht eronder schiet en je het systeem eenvoudig van het dak kunt halen. Nadeel: je kunt de houder en fiets niet op slot zetten. Even een broodje eten bij een tankstation en je fiets achterlaten is tricky.

Fiets plaatsen

Het plaatsen van de fiets is eenvoudig. Verwijder je voorwiel en plaats de vork in de dropout. Standaard wordt een SeaSucker met een dropout van 9 mm geleverd. Prima voor racefietsen en oudere mountainbikes. Veel nieuwe mountainbikes worden echter uitgerust met naven die via een steekas in de voorvork gemonteerd zijn. Gelukkig heeft SeaSucker hier ook aan gedacht. Bij aanschaf van een Talon kun je kiezen tussen een quick release of 15 mm dropout. Vervolgens is alles middels adapters passend te maken welke los verkrijgbaar zijn. 

Het achterwiel plaats je bovenop de achterste zuiger en zet je vast met klittenband. Je voorwiel kun je natuurlijk achterin de auto leggen. Heb je echter dure bekleding? Dan heeft SeaSucker een accessoire waarmee je het wiel aan je achterwiel kunt koppelen.

 

Check voor vertrek

Het systeem kan op ten duur zuigkracht verliezen waardoor het streepje weer zichtbaar wordt. Geen paniek. Dit gaat geleidelijk. Je fiets zal niet gedurende één rit van het dak donderen. Check voor vertrek voor de zekerheid of je bij moet pompen.

Eindoordeel

De SeaSucker is een snelle en eenvoudige oplossing als je auto geen trekhaak of passende dakdragers heeft. Het systeem past op iedere auto, groot of klein, en is makkelijk te monteren en demonteren. Nadat je het systeem geïnstalleerd hebt, zit deze muurvast. Geen zorgen onderweg. Ook niet als je met 120 km/h over de snelweg rijdt (al is de maximale adviessnelheid 110 km/h). Nadelen zijn dat het systeem niet diefstalproof is en dat de prijs van € 389,- aan de hoge kant is.

+ Stevig en betrouwbaar - Niet diefstalproof
+ Eenvoudig te monteren en demonteren - Hoge aanschafprijs
+ Geschikt voor iedere auto  
+ Ook voor mountainbikes met Boost naven  

 

 

 

 

Meer reviews lezen?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 6x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, inspiratie en reviews.

Upgrade naar PLUS
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant