• Materiaal
  • Gewijzigd op 5 april 2022

Kleding van Bioracer maakt je sneller

Bioracer is een innovatief wielerkledingmerk met als doel om fietsers sneller te maken: van toerrijders tot topsporters als Tom Dumoulin. De fabrikant maakt tevens de wielerkleding van Fietssport. Wat is hun succesformule?
Kleding van Bioracer maakt je sneller

In de ontvangsthal van Bioracer in het Belgische Tessenderlo hangen twee slogans: 'It's our mission to make you faster' en 'Man is the measure of all things'. Ze vatten de missie van de kledingfabrikant exact samen. “We willen fietsers sneller maken en nemen daarbij de mens als uitgangspunt. Van de baansprinter die met een snel pak op maat 70 kilometer per uur wil halen tot de toerfietser die met een comfortabele broek een toertocht van vijf uur wil uitrijden. Want een goede broek waarmee je langer kunt fietsen, maakt je uiteindelijk ook sneller”, zegt Mathieu Hermans, oud-profwielrenner en productmanager teamwear bij Bioracer.

Snelle kleding

Het Belgische bedrijf is gespecialiseerd in bikefitting en custom made wielerkleding. De nationale teams van onder meer Nederland, België en Duitsland rijden met hun snelle kleding. Zowel op de baan, op de weg als in het veld. Tom Dumoulin won het WK tijdrijden 2017 in een pak van Bioracer en Marianne Vos haalde goud op de Olympische Spelen in Londen 2012 in Bioracer-kleding. In de breedtesport levert het bedrijf vooral aan wielerclubs. Zo'n 90 procent van de 20 miljoen omzet komt van dergelijke orders. Bioracer heeft een capaciteit van zo'n 15.000 stuks kleding per week. Naast de Belgische locatie zijn er fabrieken in Tsjechië, Roemenië, Macedonië en Colombia.

Wat vijf jaar geleden werd gedragen in de topsport, is nu heel normaal voor de breedtesport.

Innovatie in topsport

Bioracer werd in 1986 opgericht door Raymond Vanstraelen, een verdienstelijk amateurwielrenner. Hij was continu op zoek naar technologische verbeteringen en vond die in andere sporten. Het bedrijf ontwikkelde een geavanceerd bikefitting systeem en ging later ook wielerkleding maken. In samenwerking met een Zwitsers bedrijf werd kledingtechnologie uit de skisport op wielerkleding toegepast, zoals schuimmembramen voor extra isolatie in de winterjacks en de eerste naadloze zemen in broeken.

Het kledingmerk wordt anno 2019 gedreven door innovatie voor de topsport. De trend is het verbeteren van luchtstromen door custom made pakken en het wegwerken van naden. “Met snelle kleding en een aerodynamische houding hebben we sinds de Olympische Spelen van 2012 op de weg zo'n 30 tot 35 watt gewonnen. Een behoorlijk verschil als je nagaat dat de profs bij een tijdrit op de weg zo'n 450 watt trappen”, zegt manager product design Sam Ratajczak, die zich bij Bioracer bezighoudt met productinnovatie.

Windtunnel

Bioracer beschikt voor de ontwikkeling van wielerkleding over een windtunnel die om de hoek van het hoofdkwartier ligt op het terrein van BikeValley in Beringen. Daar worden met speciale dummy's van renners als Tom Dumoulin en Tony Martin eindeloze tests uitgevoerd. “Dat werkt beter dan testen met de renners zelf. Een dummy klaagt niet en heeft het nooit koud”, lacht Hermans. De topsportinnovaties worden na verloop van tijd ook toegepast op de kleding voor de breedtesport. “Wat vijf jaar geleden werd gedragen door de topsporter, is nu normaal voor de breedtesport. Zoals de aerodynamische groeven in shirts die we hebben ontwikkeld voor Londen 2012”, zegt Ratajczak.

Succesformule

Het inzetten op innovatie en het in eigen hand houden van de productie zijn enkele ingrediënten van de succesformule van Bioracer, aldus de manager product design: “Alle kleding wordt in België ontwikkeld en in onze eigen fabrieken gemaakt. Vijftien jaar geleden was de trend dat je productie moest uitbesteden. Wij besloten eigen fabrieken te houden en zelfs nieuwe te bouwen. Dat is nu onze kracht. We bepalen onze eigen inkoopprijzen en levertijden en zijn niet afhankelijk van anderen. We ontwikkelen en maken zelf de zemen, in plaats van ze in te kopen en in broeken te naaien. ”

Hoe gaat de kleding er voor Tokio 2020 uitzien? Ratajczak: “Waar we voor Londen 2012 naadloze mouwen hebben geïntroduceerd, gaan we voor Tokio 2020 geheel naadloze pakken maken. Tijdritspecifiek, maar je mag er zeker van zijn dat deze trend ook op de weg zal komen. Alles om onze renners een paar watts te laten winnen op de concurrentie.” 

Fietssport-tenue aanschaffen?

Wil jij deze zomer ook in het Fietssport-tenue van Bioracer op pad? Voor nog geen 100 euro heb je deze hoogwaardige kledingset snel in huis. Verkrijgbaar in dames- en herensnit. Je lees hier meer over hoe je de kleding kunt bestellen.

Gesoigneerd op pad met Fietssport

Kies voor onze exclusieve Fietssport-kleding van Bioracer. Dé meest gesoigneerde manier om je op twee wielen te verplaatsen.

Bestel
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant