Routes + Reizen Gewijzigd op 11 januari 2022

5x Tips voor de perfecte fietsfoto

Die groepsfoto op de top, dat fenomenale uitzicht, die finishfoto, ontberingen onderweg, die gezellige tocht met je fietsmaatjes. We fotograferen wat af met onze smartphone. Logisch, want deze heb je vrijwel altijd bij je.

5x Tips voor de perfecte fietsfoto

Een plaatje schieten kan iedereen, maar hoe maak je het net even wat beter of mooier? We geven je tips voor de perfecte #fietsfie, zodat je er tijdens jouw volgende rit mee aan de slag kunt.

1. Schone lens

Laten we bij de basis beginnen. Je ziet iets wat je even snel wilt vastleggen, drukt af, maar het resultaat valt tegen. Te donker, scheef, niet scherp. Dat is te voorkomen. Zorg allerleerst voor een schone lens. Neem jouw telefoon mee in een (plastic) zakje of gebruik een hoesje. Wanneer je je telefoon in je fietsshirt draagt, wil de lens snel vies worden. Je foto's zijn dan niet scherp.

Foto: Emiel Beurskens

2. Focus

Daarnaast stelt je camera automatisch scherp. Dat wil in donkere omstandigheden wel eens problemen geven. Tik dan op het scherm waar je onderwerp zich bevindt. Dan focust het apparaat zich daar op en past de ook belichting aan. En hoe donkerder de omstandigheden, hoe stiller je je smartphone moet houden om een scherpe foto te krijgen.

3. Vermijd flits

De flits van een smartphone camera heeft een klein bereik, een meter, en geeft hard licht, wat verre van flatterend werkt.

5x Tips voor de perfecte fietsfoto

4. Timer

Wist je dat vrijwel elke smartphone een timerfunctie in huis heeft? Ideaal voor de groepsfoto waar je zelf ook graag bij op wilt staan. Met de timer stel je de camera zo in dat deze na drie of tien seconden automatisch een foto maakt. Afhankelijk van welk type telefoon je hebt, is je camera ook op afstand te bedienen. De geluidsknopjes op je meegeleverde koptelefoon kunnen namelijk ook dienen als fotoknop.

5. Speel met je telefoon én de omgeving

Waarom zou je nog lopen zeulen met een zware spiegelreflexcamera als je je smartphone ook bij je hebt? De vakantieweken zijn ideaal om te spelen met je mobiele camera. Een andere omgeving geeft altijd nieuwe inspiratie en creativiteit. Let op opvallende details zoals reflecties, licht, karakteristieke gebouwen of bewoners, kleuren in het landschap. Ken ook de beperkingen van een mobiel. Ga niet inzoomen. Als het te ver weg is, is het echt te ver weg voor je smartphone. En ga vroeg uit de veren. Het licht en de zon zullen je zonder al te veel moeite de mooiste foto’s opleveren.

Foto: Jeroen Voskamp

6. Apps

Elke smartphone heeft voor je foto’s een standaard bewerkingsprogramma, maar er bestaan vele (gratis) apps waar nog veel meer mee mogelijk is. De meeste apps zijn heel gebruiksvriendelijk, bijvoorbeeld Snapseed, en is gewoon een kwestie van uitproberen. Je kunt je foto net even wat meer laten stralen, speciale filters op loslaten of een op het eerste oog niet zo bijzonder plaatje mee pimpen.

Download Snapseed in de App Store of Google Play.

Beeld: Wilma Vorselman, Emiel Beurskens, Linda Jansen, Jeroen Voskamp

Wilma Vorselman

Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen