• Materiaal
  • Gewijzigd op 19 december 2022

Hoe maak ik mijn racefiets, mountainbike of gravelbike schoon?

Niks zo slecht voor het moraal als een smerige fiets. Een vieze fiets presteert slechter dan een schone en gaat minder lang mee. Maak daarom je racefiets, MTB of gravebike na een stoffige of natte rit blinkend schoon. Dit doe je in 3 simpele stappen.
Hoe maak ik mijn racefiets, mountainbike of gravelbike schoon?

Een fiets schoonmaken is niet per se het leukste klusje. Helemaal niet als je net een lange wegrit achter de rug hebt of thuiskomt van een blubberige biketocht. Toch is het verstandig om het regelmatig te doen. Door je karretje in topconditie te houden gaat hij langer mee én presteer je zelf ook beter. Win win dus.

Stap 1: Schoonmaken

Je hebt schoonmaken én schoonmaken. Hiermee bedoelen we dat je je ros niet na iedere rit een uitgebreide poetsbeurt hoeft te geven. Een beetje zand en stof kun je prima met een droge doek of zachte borstel te lijf gaan. 

Aangekoekte modder of andere vuiligheid kun je het beste met grover geschut verwijderen: water. Gebruik een tuinslang (een met water gevulde emmer en spons kan ook) om je fiets goed af te spuiten. Gebruik geen hogedrukspuit; de keiharde straal spuit het vet uit je assen en (balhoofd-, trapas-, wiel-) lagers. 

Spuit vervolgens de aandrijflijn met een kettingreiniger in en de rest van je fiets met een fietsreiniger. Cyclon heeft hier bijvoorbeeld de Bionet Chain Cleaner en de Bike Cleaner voor in huis. Laat even inwerken. Vervolgens maak je de ketting, cassette en crank goed schoon met een harde borstel en was je de rest van je fiets met een spons of speciale washandschoen. Ben je klaar? Spuit de boel af met een zachte waterstraal en maak je fiets droeg met een doek. 

Stap 2: Smeren

Pak je favoriete smeermiddel en breng op iedere kettingschakel een druppel olie of wax aan. Doe dit net zo lang tot je de hele ketting hebt gehad. Om het smeermiddel goed te verspreiden draai je de ketting een paar keer rond. Om overtollig smeermiddel te verwijderen haal je voordat je gaat fietsen nog even een droge doek langs de ketting.

In dit artikel vertellen we je uitgebreid hoe je een ketting onvet én leggen we de voor-en nadelen van olie en wax uit. 

 

Stap 3: Beschermen

Uiteraard wil je je paradepaardje na het schoonmaken goed beschermen. Gebruik hiervoor een poets wax. Breng deze aan op je frame en wrijf uit met een schone doek. De beschermende coating zorgt er voor dat vuil zich minder goed hecht waardoor jouw fiets langer blijft shinen. De Instant Polish Wax van Cyclon is geschikt voor alle framematerialen en laat je racefiets, MTB of gravelbike er weer als nieuw uitzien.

Jouw stalen ros laten shinen? Dat doe je zo!

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant