• Materiaal
  • Gewijzigd op 12 oktober 2023

Hoe maak ik mijn cassette schoon?

De cassette wordt tijdens het schoonmaken van een fiets vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer, want een smerige cassette zorgt voor een minder soepele aandrijving en onnodige slijtage van je ketting. Aan de slag.
Hoe maak ik mijn cassette schoon?

Waarom je cassette schoonmaken? Simpel: moddervette kransjes trekken vuil aan en zorgen er voor dat je aandrijflijn sneller slijt. Zonde dus. Daarnaast ziet een bling bling cassette er gewoon shiny uit. Om je cassette te reinigen kun je het beste je achterwiel uit het frame halen. Eventueel laten zitten kan ook, maar dat werkt wat onhandiger.

Je achterwiel uit je frame halen? Simpel: lees hier hoe je dit doet.

Schoonmaken met een borstel

Er zijn grofweg twee manieren om je tandwielen weer te laten shinen. Bij de eerste methode gebruik je een speciale cassetteborstel die voorzien is van platte nylon haren. Bijvoorbeeld de Cyclon Cassette Claw. Spuit de cassette in met een kettingontvetter en laat deze een paar minuten intrekken. Let er goed op dat je dit spul niet tussen je (achter)lagers loopt. Vervolgens rag je met de borstel flink tussen de verschillende kransjes. Doe dit tegen de rijrichting in.

Klaar? Spuit de tandwielen (en eventueel de rest van het achterwiel) schoon met water. Gebruik hiervoor een tuinslang, geen hogedrukspuit! Als je het wiel uit het frame hebt gehaald, laat het dan een paar keer rustig op de grond stuiteren om het meeste water uit de cassette te verwijderen.

Als finishing touch maak je de boel schoon met een droge doek. Dit doe je door de doek tussen de kransjes heen en weer te bewegen. Hierdoor ziet je cassette er weer brandschoon uit en geef je roest geen kans. Oh ja, een schone cassette hoef je niet in te vetten; dat trekt alleen maar vuiligheid aan.
 

Als je toch bezig bent, maak dan meteen ook je ketting schoon.


Tandwielen flossen

Geen borstels? Je kunt je cassette eventueel ook schoonmaken door je tandwielen met een oude lap te ‘flossen’. Gebruik hiervoor een een doek (scheur eventueel een reep stof af) die je in kettingontvetter drenkt en als een flosdraad langs de afzonderlijke kransjes haalt. Dit doe je tegen de rijrichting in. Spoel af met water en maak goed droog met een schone doek. Je tandwielen blinken nu harder dan dhet gebied van good old Michael Boogerd.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant