• Materiaal
  • Gewijzigd op 25 april 2024

De fietshelm redt je leven

Vorig jaar kreeg oud-prof Steven de Jongh te maken met een zwaar ongeval. Pas uren later werd hij gevonden. Zijn helm was beschadigd en er zaten sporen van schors op die wezen op een botsing met een boom. “Dat onderstreept het belang van een helm."
De fietshelm redt je leven

De Jongh weet zelf niets meer van het ongeval bij het Spaanse Girona, zo zegt hij terugblikkend. “Ik ben na ongeveer zes uur gevonden, omdat mijn vrouw zo alert was om snel de hulpdiensten te bellen toen ik niet thuis kwam. Wat ik nog weet is dat ik wakker werd, het ijskoud had en enorme hoofdpijn had. Vooral het linkse deel van mijn schedel had een flinke klap opgevangen."

"En toen ik voor het eerst mijn haar ging wassen, zaten er allemaal stukjes boomschors in. Ik heb dus enorm geluk gehad dat ik een helm droeg. Dat heb ik overigens vaker gehad in mijn loopbaan, een ongeval waarbij de helm compleet aan stukken lag.”

Gevolgen

De diagnose: hersenkneuzing. Nu, ongeveer tien maanden later, voelt De Jongh zich weer goed. Maar dat heeft even geduurd. “Ik had veel problemen met concentratie. Een gesprek voeren waarbij meerdere mensen aanwezig waren was problematisch. Dat was een enorm confronterend gevoel. Maar langzaamaan ging het beter. Ik heb zelf ook nooit getwijfeld dat ik mijn loopbaan als sportdirecteur kon voortzetten. Anderen wel. Die zagen dat ik minder snel reageerde dan vroeger, maar zelf heb ik dat nooit zo ervaren.”

"Dat was wel een dingetje, die eerste keer alleen fietsen"

Intussen verklaart De Jongh zich voor volledig hersteld. Hij fietst ook weer. “Ik fiets regelmatig, ook weer alleen. Dat was wel een dingetje, die eerste keer alleen. Midden januari was dat. Een heel kort ritje, met een raar gevoel. Ook voor het thuisfront. Het was een ritje van niks, dat forensen iedere dag maken. Maar voor ons was het speciaal. Ik was daarvoor ook al een paar keer met de broertjes Van der Poel wezen fietsen. Daar heb ik ook veel aan gehad.” 

Crashdetectie

De Jongh is extra blij met de Garmin crashdetectie op zijn navigatiesysteem. “Als er nu weer iets gebeurt, worden de locatiegegevens meteen naar de mobiel van mijn vrouw gestuurd. Dat is wel een geruststellend gevoel.” 

Ambassadeur 

De Jongh is ambassadeur van het project Veilig Fietsen Naar School van de Edwin Van der Sar Foundation, inderdaad, van de oud oud-profvoetballer. “Ik zet me daar graag voor in. Ik moet het combineren met mijn baan, dus ik probeer vooral via social media de doelen van het project onder de aandacht te brengen. 

"Ik ben voorstander van een bewegende jeugd"

"Fietsen is gezond, mits je het veilig doet. En Nederland is een fietsland met goeie infrastructuur. Ik vond het vroeger zelf als kind ook heerlijk om naar school te fietsen. Op de terugweg lekker je hoofd leeg maken na de hele dag binnen gezeten te hebben. En het is nog gezond ook.” 

Veilig fietsen naar school

Maar het is drukker dan vroeger, zegt De Jongh. “Meer voertuigen, andere voertuigen. Met al die diversiteit op de weg is het minder veilig geworden. Vandaar dat ik mij samen met het project Veilig Fietsen naar School inzet voor het gebruik van fietshelmen. Daarom was het ook leuk om te zien hoe kinderen reageerden toen ze op school een fietshelm kregen. Ze vonden het leuk en een veilig idee. Ook vonden ze het cool dat ze hun eigen design konden kiezen. Als kinderen er zo massaal achter gaan staan, gaan ze vast en zeker vaker die helm dragen. En dat draagt bij tot meer veiligheid op de weg.”

 

Wat je moet weten over fietshelmen

Wat is de houdbaarheidsdatum van een fietshelm? Hoe kun je deze het beste bewaren? Is de aankoop van een tweedehands helm verstandig? Lees onze helmtips.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant