• Toertochten
  • Gewijzigd op 29 maart 2024

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: jouw mening telt

Op onze kalender vind je 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren én bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem van de bond staat jouw mening centraal.
Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: jouw mening telt
Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: jouw mening telt
Het kwaliteitssysteem is ooit ontstaan om de kwaliteit van toertochten (race, mtb en gravel) te verbeteren. “Want een goede tocht organiseren is nog niet zo makkelijk,” zegt Caroline Lit, coördinator toertochten bij de NTFU. “Organisatoren hebben onder andere te maken met vergunningaanvragen, veiligheid, fietsenstalling en verzorging.” Als toertochten goed scoren op deze punten, dan ontvangen zij het keurmerk 'Extra goed geregeld'. Dat betekent dat de organisator de randvoorwaarden goed voor elkaar heeft. 

Beleving centraal

Die randvoorwaarden zijn echter zelden de reden waarom fietsers voor een toertocht kiezen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich graag laten ontzorgen. Een mooie omgeving (62%), goede bewegwijzering (56%) en een leuke sfeer (54%) zijn veel belangrijkere reden om in het weekend mee te doen aan een mooie tocht. 

Daarom komt wielersportbond NTFU met een nieuwe kwaliteitssysteem waarbij niet alleen de organisatorische elementen, maar ook de beleving van deelnemers belangrijk is. Naast het 'Extra goed geregeld' keurmerk kunnen toertochten ook labels verdienen als ze goed scoren op de omgeving, route, bewegwijzering, verzorging en/of sfeer. 
 

Jouw mening telt

Na elke gereden toertocht word je als deelnemer uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen. Op basis van jouw antwoorden krijgt de toertocht op elk onderdeel een score tussen de één en vijf sterren. Als de toertocht bijvoorbeeld vier sterren scoort op het onderdeel ‘sfeer’, dan krijgt de tocht vanaf de volgende editie het label ‘sfeervolle tocht’. Zo kun je één oogopslag zien welke toertochten het beste bij jou passen. Bovendien kun je eenvoudig filteren op andere sfeervolle tochten door het label aan te klikken. Handig! 

Hoe werkt het?

Bij een voorinschrijving via Fietssport ontvang je een uitnodiging voor de vragenlijst via je mail. Heb je je niet online via ons ingeschreven? Scan dan de QR-code bij de finish om direct op het formulier terecht te komen. Je hoeft geen account te hebben om de vragen in te vullen. Zo kun je jouw beoordeling eenvoudig achterlaten en tillen we samen de kwaliteit van onze toertochten naar een hoger niveau. Hierdoor wordt fietsen nog leuker!
Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant