• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 9 april 2020

Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd voldoende afstand

De overheid roept Nederlanders op ook tijdens het lange Paasweekend thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Voor fietsers hebben de fietsorganisaties een dringend verzoek. "Wees verstandig: blijf dichtbij huis."
Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd voldoende afstand

De Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU en NTFU zetten zich in voor verschillende groepen fietsers: van gewone en recreatieve tot sportieve fietsers. Met de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de fietsorganisaties één duidelijke boodschap aan alle fietsers: rijd alleen routes die dicht bij huis zijn.

Blijf dichtbij huis

Zeker nu sommige natuurgebieden en toeristische plekken gesloten zijn tijdens het Paasweekeinde, is dichtbij huis blijven het beste wat fietsers kunnen doen. “We vragen alle fietsers gehoor te geven aan deze oproep en drukke fietsroutes te vermijden. Doen we dat niet, dan komen te veel mensen samen en is de kans op verspreiding van het coronavirus groot”, zegt Eric Nijland van Landelijk Fietsplatform.

Kies een rustig moment

De overheid vraagt iedereen met klem alleen naar buiten te gaan als het nodig is, bijvoorbeeld om een frisse neus te halen. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Het blijft heel belangrijk deze adviezen op te volgen. Pak de fiets als je boodschappen gaat doen of als je echt weg moet, bijvoorbeeld als je werkt in een cruciaal beroep. Wil je even je zinnen verzetten, dan rijd je een kort rondje in je eigen buurt. Doe dat op een rustig moment, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of later op de avond. Daarmee draag je je steentje bij en voorkom je dat het te druk wordt op populaire plekken.”

Fiets solo

De KNWU en wielersportbond NTFU roepen al geruime tijd wielrenners en mountainbikers op de kilometers solo te maken. Thorwald Veneberg van de KNWU: “We zien nog steeds groepen die de weg op gaan, vandaar nog eens de oproep. Elke wielersporter moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je solo fietst, een helm draagt en ruimschoots afstand houdt van andere verkeersdeelnemers. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op.”

Houd rekening met, en afstand van elkaar

Erik Tolboom van wielersportbond NTFU voegt daaraan toe: “Ook voor wielersporters geldt: blijf dichtbij huis. Houd zichtbaar rekening met andere gebruikers van het fietspad. Bel van te voren en pas je snelheid aan als je inhaalt. Als passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand. Saskia Kluit van de Fietsersbond besluit: “We maken met z’n allen gebruik van het fietspad. Fiets sociaal, wees geduldig als je elkaar tegenkomt en gun elkaar de ruimte. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.”

/img
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant