Op verkenning in Cyprus
Eiland met mogelijkheden.
Een peloton wielrenners in Fietssport-kleding suist over de kustweg van de Costa Brava. Ze worden gestreeld door de Spaanse herfstzon en ze genieten van het uitzicht met ruige rotspartijen die oprijzen uit de kalme zee. Een cameradrone van de organisatie legt dit magische tafereel vast. Het is maandag 15 oktober 2023. De Fietssport-ledenreis Vuelta del Sol is glansrijk van start gegaan.
De ledenreis is georganiseerd in samenwerking met Catalunya Experience, het officiële verkeersbureau van Catalonië en reisorganisator Biketrips. Doel: een droomreis naar Catalonië organiseren. Girona moest het startpunt van de fietsvakantie in Spanje worden, zoveel was duidelijk. De stad, 100 kilometer ten noorden van Barcelona, is gezien zijn aangename klimaat, gevarieerde omgeving, vele fietscafés en -verhuurders al jaren een trekpleister voor zowel recreanten als profs. Vanuit de Catalaanse fietshoofdstad stippelden we een route uit naar de ruige Middellandse Zeekust, het bergachtige binnenland met zijn bijzondere rotsformaties en de pieken van de Pyreneeën.
De deelnemers kunnen dagelijks kiezen uit twee routes: rond de 100 kilometer en 2000 hoogtemeters of 120 kilometer en 2500 hoogtemeters. Een uitdaging van formaat, maar wel één die voor iedereen die dat wil, te volbrengen is. De verzorging is op 'World Tour-niveau'. Oké, de motorbegeleiding, dranghekken en fans langs de kant moet je er zelf bijdenken, maar verder komen we een heel eind. Mecanicien Free Hendriks zit dagelijks bij de deelnemers in het wiel voor het verzorgen van technische ondersteuning. In zijn aanhanger vervoert hij de bagage. De bus van de organisatie rijdt voor de troepen uit voor het verzorgen van de lunch en bevoorrading. Accommodatie, ontbijt en diner zijn voorzien in viersterrenhotels. Regelmatig zit de organisatie met professionele camera in de berm om de deelnemers in de prachtige Catalaanse decors vast te leggen.
Maar liefst 23 Fietssport-leden gaan het Spaanse avontuur aan. Ze maken na aankomst kennis tijdens een gezamenlijke lostrapronde. Er wordt elke dag gefietst in drie groepen van verschillende niveaus, begeleid door wegkapiteins die zijn opgeleid door de NTFU. Groepsgevoel en saamhorigheid staan voorop; samen kun je elkaar letterlijk en figuurlijk tot grote hoogtes stuwen.
Alles goed voor mekaar dus. Toch staan de deelnemers enigszins beteuterd aan de start in Girona. De regen tikt op de daken en straten van de stad. De voorspellingen zijn niet best: we kunnen de hele dag te maken krijgen met buien en ook later in de week is er regen voorspeld. Maar al gauw blijkt dat Spaanse weersvoorspellingen eerder meevallen dan tegen - anders dan bij ons in Nederland. Het zal de hele reis alleen tijdens de eerste ochtend regenen. Voor het overige hebben we aangenaam droog fietsweer, met een graad of 20 tot 23 overdag.
En zo fietsen de deelnemers in de middag onder een aangename herfstzon langs de grillige Costa Brava, dat toepasselijk 'Ruige Kust' betekent. In de A-groep wordt lekker geknald op de klimmetjes langs de kust en gaat het er fanatiek aan toe op het segment van de dag, de hemelse klim richting het klooster van Sant Grau. In de C-groep wordt er ontspannen gepeddeld langs het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.
Als we ’s avonds onze borden volscheppen aan het hotelbuffet in Lloret de Mar, krijgen we een vermakelijk inkijkje in het all inclusive toerisme aan de Spaanse costa’s. Tijdens de dagelijkse afsluiting worden Sjoerd en Els uitgeroepen tot klimgeit van de dag; zij waren de snelste op het klimsegment. Maar de belangrijkste prijs, die van de strijdlust, is voor Jantien. Zij vond het spannend om af te dalen in de regen, maar heeft de rit, met hulp en coaching van wegkapitein Mark, met vlag en wimpel voltooid.
De volgende dag laten we de kust achter ons om koers te zetten naar het bergachtige binnenland. Met 125 kilometer en 2500 hoogtemeters wacht de deelnemers een zware kluif. Er moeten de nodige beklimmingen worden overwonnen, inclusief het roemruchte 'geitenpad' richting het bergdorp Rupit. Maar als compensatie krijgen de deelnemers magistrale decors voor de wielen. Het gebergte van Les Guilleries is met zijn bordeauxrode en okerkleurige rotsformaties een verborgen parel.
Na de Coll del Revell (12 kilometer/4 procent) openbaart zich een verstild berglandschap met van kleur verschietende rotsformaties die aan de Amerikaanse Grand Canyon doen denken. Bij het stuwmeer van Pantà de Sau worden foto’s gemaakt van de kerkruïne in het meer die door de lage waterstand is droog komen te liggen. Dan volgt het 'geitenpad'; een smalle, verharde weg met grillige percentages. Mopperend en een enkele keer vloekend komen de deelnemers aan bij de verzorgingspost die vrijwilliger Martin verzorgt. Maar zoals Martin terecht aangeeft: "Zonder zware beklimmingen, zou deze reis geen echte uitdaging zijn. De Ronde van Spanje zoekt ook juist de lastige hellingen op."
En zo rollen de deelnemers aan het eind van de middag moe maar voldaan Vall d’en Bas in, een brede vallei die is omringd door bergen. De sportmaaltijd in het hotel smaakt heerlijk en tijdens de dagafsluiting worden bijzondere coureurs weer in het zonnetje gezet. Wegkapitein Michel, die ondanks maagproblemen het geitenpad overwon bijvoorbeeld en de hemelbestormers die de snelste tijden klokten op het segment.
Tijd voor de koninginnenrit! Tijdens de derde etappe trekken we naar de Pyreneeën. Letterlijk hoogtepunt van de dag: Vallter 2000, met 2159 meter het hoogste punt van onze reis. De A- en B groep pakken 126 kilometers en 3000 hoogtemeters mee. De C-groep komt uit op 91 kilometer en 2200 hoogtemeters. Via de Coll de Santigosa (1056 meter) koersen we af op de lunch in de tuin van het hotel waar we ook overnachten.
De huisgemaakte warme croissants en chocoladebroodjes smaken heerlijk! Natuurlijk zijn er ook belegde bocadillo’s (broodjes) voor de nodige koolhydraten. Na de lunch gaat de C-groep direct naar Vallter 2000, terwijl de A- en B-groep de Col d’Ares (1513 meter) op de grens met Frankrijk beklimmen. De klim serveert de deelnemers op zachte stijgingspercentages en grandioze vergezichten op de laagtes aan de kust van de Middellandse Zee. Bonjour!
Na de afdaling wacht het huzarenstukje. Een huzarenstukje dat overigens collectief door alle deelnemers wordt geleverd. Want van A-groep tot C-Groep, nagenoeg iedereen haalt de top van deze loodzware Pyreneeën-reus (11 kilometer/7 procent). Deelnemers Hennie, Wim en Aart blinken uit door als zeventig-plussers voorin hun groep op de col te finishen. Rob, die voor het eerst in de bergen fietst, verbaast zichzelf door als snelste op de klim te finishen. Adèle blinkt uit in volharding en geduld door zwoegend maar gestaag omhoog te stoempen.
En wegkapitein René excelleert door rustig, maar met een grote glimlach naar de top te klimmen, zonder de fietsers in zijn groep uit het oog te verliezen. Aflopende band? Geen probleem, René stopt tot drie keer toe om je band op te pompen. “Machtig mooi”, zoals hij het zelf noemt! Om de dag compleet te maken volgt een heerlijke afdaling en een welkomstdrankje in de zon bij het hotel. Fantastische fietsdag compleet.
De laatste etappe verloopt in een haast euforische staat. Iedereen is ervan overtuigd dat ze de finish in goeden doen gaan halen. Het profiel van deze etappe loopt daarnaast hoofdzakelijk bergaf. Komend vanuit de Pyreneeën richting Girona, worden relatief korte beklimmingen gevolgd door lange afdalingen. Na drie dagen fietsen is in de groep een sterke onderlinge band gesmeed. De Fietssport-shirts worden weer aangetrokken om als eensgezind peloton in Girona te finishen. De etappe is 106 kilometer voor de C-groep en 128 kilometer voor de A- en B-groep. Zij mogen als uitbrander nog de Rocacorba beklimmen, één van de bucketlist-beklimmingen rond Girona.
In de frisse ochtend zetten we koers naar Alta Garrotxa, onherbergzaam gebied met piepkleine dorpjes en een ongereptheid die je in West-Europa zelden nog ziet. Een vallei die volledig bedekt is met bossen ligt aan onze voeten. De deelnemers duiken via een kilometerslange afdaling richting het bekken van de Middellandse Zee in de diepte en vergapen zich aan rotsformaties die als versteende zaagtanden uit het landschap steken. Deelnemer Rogier roept het uit: "mooi he!?"
Bij de pauze wachten heerlijke croissants en chocoladebroodjes die ’s ochtends zijn gebakken in het hotel. De A- en B-groep kunnen de energie gebruiken, want hen wacht de scherprechter van de dag. De Rocacorba is met krap 10 kilometer tegen 7,5 procent een smeerlap van formaat. Op de helling zal nieuwbakken klimgeit Rob wederom boven zichzelf uitstijgen. Ook Carolien, die de dag ervoor een offday had, rijdt loeisterk omhoog. Tijdens de laatste vlakke kilometers blaast er een stevige tegenwind. In de C-groep weet nestor Hennie wat hem te doen staat: hij gaat voorop rijden en houdt iedereen zoveel mogelijk uit de wind.
Tegen het eind van de middag rollen de deelnemers euforisch Girona binnen als besluit van hun fietsvakantie in Spanje. Er wordt gehighfived bij het enorme Fietssport opblaasshirt dat is opgezet bij de finish middenin de stad. Nadat de deelnemers zijn opgefrist, wacht hen als verrassing een welkomsthapje en -drankje namens het Catalaans verkeersbureau in Hors Categorie, het wielercafé van mede-eigenaar Robert Gesink. ’s Avonds wordt er bij het diner geproost en nagepraat over ieders belevenissen op de kustweg, het geitenpad en de Vallter 2000 in de Pyreneeën. Misschien wel het meest bijzondere: het samen fietsen heeft van volslagen vreemdelingen binnen een week een hechte groep vrienden gemaakt.
Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.
Eiland met mogelijkheden.
Een paradijs voor natuurliefhebbers
Een korte update van de Nederlandse trails.
Deze langeafstandsfietsroute moet je gedaan hebben!
Fiets op Werelddierendag een van deze 3 beestachtig mooie routes.