• Routes + Reizen
 • Gewijzigd op 19 december 2022

Vijf mountainbikeroutes in Drenthe die je niet mag missen

Drenthe is een mekka voor mountainbikers. Maar liefst 19 uitgestippelde routes kronkelen kriskras door de provincie. Van Gieten in het noorden tot Ruinen in het zuiden. Zowel beginnende bikers als ervaren doortrappers komen hier aan hun trekken.
Vijf mountainbikeroutes in Drenthe die je niet mag missen
Vijf mountainbikeroutes in Drenthe die je niet mag missen

MTB-route Gieten-Gasselte

Nederland zo plat als een pannenkoek? Think again. Geef je mountainbike maar eens de sporen op de hobbelige singletracks tussen Gieten en Borger. De hier uitgerolde route slingert over de fraaie flanken van de Drentse Hondsrug. Deze langgerekte heuvelkam ontstond toen schuivende gletsjers tijdens de voorlaatste IJstijd een flink aantal rimpels in ons strakgetrokken landje veroorzaakten. Dankzij deze natuurlijke bulldozers kun jij zo’n 150.000 jaar later volledig uit je dak gaan. 

 

De 30 kilometer lange Gieten-Gasselte lus bestaat uit een aaneenschakeling van razendsnelle kombochten, bmx-achtige pumptracks, venijnige klimmetjes en spannende afdalingen. Gelukkig krijg je tussendoor ook flink wat rechte paden voorgeschoteld waardoor je kunt uitpuffen én van de prachtige omgeving – bosvijvers, heidevelden, weilanden – kunt genieten.

 

Hoogtepunt van de route is de voormalige zandafgraving bij het ‘t Nije Hemelriek in de buurt van Gasselte. De hoge heuvels, het azuurblauwe water van de naastgelegen waterplas, de spierwitte zandstranden, de knalgroene bosrand: het is alsof je in een fata morgana verzeild bent geraakt. Echt veel tijd om van het hallucinerend mooie landschap te genieten heb je niet want de trail golft als een uit de kluiten gewassen achtbaan over de heuvels. Twee supersteile klimmetjes (voorzien van ruwe stroken beton) laten je zelfs even naar adem happen. Knijp bovenop in de remmen; het weidse uitzicht is ook adembenemend.

Details

 • Afstand: 30 km
 • Hoogtemeters: 302 hm
 • Startlocatie: parkeerplaats aan de Nijslootsweg (Gieten), parkeerplaats bij 't Nije Hemelriek ( Houtvester Jansenweg 1, Gasselte), parkeerplaats bij Buitencentrum Boomkroonpad (Steenhopenweg 4, Drouwen).
 • Markering: rood MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 
 • Verbindingsroutes naar MTB-route Grollo (15 km), MTB-route Rolde (9 km) en MTB-route Exloo (36 km).
 • Bijtanken: bospaviljoen De Woudstee in Drouwen, Bistro Luf in Gasselte.
 • Andere leuke dingen: Buitencentrum het Boomkroonpad en Hunebed D19 en D20.

MTB-route Sleen

In tegenstelling tot de mountainbikeroute van Gieten-Gasselte hoef je in Sleen je klimkuiten niet aan het werk te zetten. Het rondje tussen Sleen, Aalden en Schoonoord maakt het ontbreken van serieuze hoogteverschillen echter meer dan goed door een flink aantal leuke flow trails, spannende houten bruggetjes over afwateringsgeulen, mooi aangelegde vlonderpaden, twee radicale drops (kun je omheen fietsen) en een heuse buckelpiste. 

 

Doortrapers komen aan hun trekken door op de lange rechte stukken langs de bosrand flinktempo te maken. Vergeet niet om halverwege de route wat vaart te minderen. Hier stuit je namelijk op de Galgenberg: een 3500 jaar oude grafheuvel. De naam zelf is overigens een stuk minder oud. In de middeleeuwen stond bij dit zandpad een galg om struikrovers en ander gespuis te waarschuwen dat ze in dit gebied geen rare fratsen moesten uithalen. 

 

Gelukkig is het vervolg van je tocht een stuk minder afschrikwekkend. Hoewel, het laatste deel van de MTB-track bezorgt je alsnog kippenvel. Niet van angst, maar van plezier. Ter hoogte van recreatieplas de Kibbelkoele draait het slingerpad als een dolle in de rondte. Sturen, remmen, optrekken, afdalen: al je bike skills worden op de proef gesteld. Schrik niet van de twee gele waarschuwingsborden die plotseling opdoemen. De één waarschuwt voor een hobbelige rockgarden, de andere voor twee serieus steile drops (>1 meter hoog) die niet zouden misstaan in een bikepark. Geen zin om lijf en leden te riskeren? Neem de zogenaamde ‘chicken way’ en je komt vanzelf weer heelhuids bij het beginpunt uit, ook als beginnende biker.           

Details

 • Afstand: 32 km
 • Hoogtemeters: 108 hm
 • Startlocatie: recreatieplas De Kibbelkoele (Middelesweg, Noord-Sleen), Restaurant & Zalencentrum Wielens (Dorpsstraat 19, Noord-Sleen).
 • Markering: rood MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 
 • Verbindingsroutes binnenkort naar MTB-route VAM-berg (6 km).
 • Bijtanken: Restaurant & Zalencentrum Wielens in Noord-Sleen
 • Andere leuke dingen: Hunebed D49, recreatieplas Kibbelkoele

MTB-Route Wijster, de VAM-berg

Steile kiezelklimmen, loslopende schapen, rondcirkelende roofvogels, spannende s-bochten, fantastische vergezichten: met een beetje fantasie waan je je op de Col du VAM in het buitenland. Sinds vorig jaar kruipt en sluipt een pittige MTB-parcours over deze 4800 centimeter hoge berg in de buurt van Wijster heen. Ooit was dit een van de stortbulten van de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij. Nu is het een waanzinnig walhalla voor bikers die niet vies zijn van het betere klim- en afdaalwerk

 

Check voordat je deze Dutch mountain bestormt eerst even of je versnellingsbak, schijfremmen en verend voorvork wel goed werken. Deze laatste is met name onmisbaar als je zonder kleerscheuren de (optionele) rockgardens wilt overleven. Gelukkig is de klim naar het Dak van Drenthe, met 48 meter het hoogste punt van de provincie (waar je kunt komen), de moeite meer dan waard: het Instagramwaardige uitzicht is ronduit fenomenaal. Helaas kun je niet in stilte van dit hoogtepunt genieten; de aanwezig schapen maken je luidkeels duidelijk dat ze niet van pottenkijkers houden. 

 

Eenmaal weer afgedaald vind je aan de voet van de berg nog een handvol kruipdoor-sluipdoor-paden met zogenaamde technical trail features (houten obstakels). Helemaal uniek is het 60 meter lange stuk dat over een dobberede waterbrug loopt. Heb je na 81 hoogtemeters nog energie over? Duik dan het uitdagende bikepark(je) in en test je evenwichtskunsten op een van de houten trails. 


Details

 • Afstand: 6 km
 • Hoogtemeters: 81hm
 • Startlocatie: Boslounge Spier (Oude Postweg 8, Spier), Green Planet tankstation (Bultinge 2, Pesse), parkeerplaats VAM-berg Zuid (volg het bordje Parkeerplaats VAM-berg), parkeerplaats VAM-berg Noord (Vamweg 5, Wijster).
 • Markering: paars MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 
 • Verbindingsroutes: binnenkort naar MTB-route Sleen (32 km) en naar MTB-route Dwingeloo (22 km).
 • Bijtanken: koffiekiosk Het Blinkerdje (parkeerplaats VAM-berg Noord)
 • Andere leuke dingen: fietsparcours VAM-berg.

MTB-route Dwingeloo

Drenthe telt drie nationale parken. Een daarvan is het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Behalve ruim 40 vennen zul je hier al mountainbikend weinig nattigheid tegenkomen. Het merendeel van de route (80%) bestaat uit brede zand, bos- en heidepaden. Ideaal om de sokken erin te zetten of rustig met je kroost overheen te hobbelen. 

 

Heel af en toe krijg je ook een tapijt van boomwortels voor je kiezen. Leuk om te doen, mits je je banden niet knetterhard hebt opgepompt. Tip: rijd het rondje sowieso met iets minder (lucht)druk dan je gewend bent. Een zachtere band biedt meer comfort en rolt tevens een stuk makkelijker door mul zand. Probeer het maar eens. Let sowieso goed op de rode MTB-bordjes: deze spelen soms verstoppertje in het struikgewas. Let ook op de aanwezigheidvan lispelende locals; alle drie Nederlandse slangensoorten – ringslang, adder, gladde slang – komen in het park voor. Ook bijzonder zijn de vele zeldzame vlinder- en vogelsoorten die hier rondvliegen.

 

De afwezigheid van heuvels wordt in dit park ruimschoots gecompenseerd door de overdaad aan verstilde natuur. Naast al deze pracht en praal heeft Dwingeloo nog een verrassing in petto: sterrenwacht het Planetron (met de grootste optische ruimtekijker van Nederland) ligt strak langs het uitgerolde parcours. Ook het laatste deel van de route geeft Moeder Natuur je het gevoel door een eindeloze zee van ruimte te trappen.

Details

 • Afstand: 22 km
 • Hoogtemeters: 83 hm
 • Startlocatie: Oriëntatiecentrum Spier (Oude Postweg 12, Spier), parkeerplaats bij de Smalbroekerweg (Lheebroek), parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee (Achter 't Zaand 1, in Lhee).
 • Markering: rood MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 
 • Verbindingsroutes naar MTB-route Ruinen (20 km), MTB-route Havelte-Oost (28 km) en binnenkort naar MTB-route VAM-berg (6 km).
 • Bijtanken: Bospub de Boerdennen in Dwingeloo, Hotel Spier, Hotel De Woudzoom in Dwingeloo.
 • Andere leuke dingen: Nationaal park Dwingelderveld, Natuurkampeerterrein Lheederzand in Dwingeloo, schaapskooien Dwingelderveld in Lhee.

MTB-route Diever-Hoogersmilde

Iets ten noorden van het Dwingelderveld ligt nog een nationaal park: het Drents-Friese Wold. Ondanks dat dit natuurpareltje, een van de grootste bosgebieden van Nederland, eveneens niet uitblinkt in hoogteverschillen, sprokkelt deze track toch nog aardig wat hoogtemeters bij elkaar. Dit komt omdat de lokale routebouwers echt iedere hobbel, bobbel en heuvel optimaal hebben benut.

 

Wat de route verder uitdagend maakt, met name in de zomer, zijn de mulle zandklimmetjes en -afdalingen. Ook hier geldt: een beetje lucht uit de banden laten lopen doet wonderen. Maar afstappen en een stukje lopen is uiteraard geen schande! Halverwege de route stuit je op een flowy track die met het gemak van een zwarte specht, het symbool van het nationale park, door het dichte bos fladdert. Prachtig. De laatste paar kilometer rol je rustig over kaarsrechte bospaden uit en heb je alle tijd om van het overrompelende natuurschoon te genieten. 

 

Schrik niet als je in deze groene tunnel van laaghangende takken en kniehoge grassprieten voorbij wordt gesneld door een boomvalk, goudhaantje of andere vlugge fladderaars. Heb je ruimte in je fietsrugzak over, neem dan vooral een verrekijker mee; er valt genoeg wildlife te spotten. Kijk sowieso goed uit je doppen; de route kruist af en toe een wandel-, fiets- of ruiterpad. Toch kun je in ook in deze Drentse oase van rust bijna overal een speld horen vallen.

Details

 • Afstand: 23 km
 • Hoogtemeters: 132 hm
 • Startlocatie: parkeerplaats de Hoekenbrink (Bosweg, Diever), parkeerplaats langs Bosweg 27 (Hoogersmilde), parkeerplaats Camping de Reeënwissel (Bosweg 23, Hoogersmilde).
 • Markering: groen MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). 
 • Verbindingsroutes naar MTB-route Havelte-Oost (28 km).
 • Andere leuke dingen: Camping Diever in Diever, camping de Reeënwissel in Hoogersmilde.

Meer informatie over mountainbiken in Drenthe

Op drenthe.nl vind je een compleet overzicht van alle 19 mountainbikeroutes.

MTB-evenementen in Drenthe

Wil je de mooiste mountainbikeroutes en verborgen paden en trails ontdekken? Doe dan mee aan een leuk mountainbike-event. 

Bekijk alle MTB-tochten op de FIetssport-kalender.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant