• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 19 juni 2024

Trail Update 12/2020

Ondanks de coronacrisis gaat de aanleg van MTB-routes gelukkig gewoon door. Ook wordt er met man en macht aan het onderhoud van de trails gewerkt. Hoogste tijd dus voor een grondige update van de Nederlandse tracks.
Trail Update 12/2020

Nieuwe trails

MTB-route Ruurlo

De MTB-route Ruurlo baant zich in ruim 13 kronkelende kilometers een weg door Boswachterij Ruurlo. Behalve spannende singletracks word je onderweg ook getrakteerd op onverwachte hoogteverschilletjes. Leuk zijn de 12 bruggetjes die je in het rabattenbos over diepe greppels loodsen. De Achterhoekse trail is gemarkeerd met blauwe bordjes. 

MTB-route Otterlo

Eén groot mountainbikefeest, dat is de MTB-route Otterlo. De 17,5 km lange lus golft als een achtbaan over de Veluwe heen.

De route (blauwe bordjes) begint vrij rustig, maar gaat al vrij snel over in een aaneenschakeling venijnige boomwortelklimmetjes en snelle afdalingen. Dit deel staat bekend als Area 51. Ter hoogte van recreatiepark De Zanding loopt de trail over een steile en smalle (dus spectaculaire) heuvelrug heen.

"De 17,5 km lange lus golft als een achtbaan over de Veluwe heen"

MTB-route Lunteren

Ook in Lunteren gaat het op en neer. Deze MTB-route is 31,3 kilometer lang en voert via de Goudsberg en het Wekeromse Zand naar Area 51: een spectaculair stuk dat mountainbikers uit hun dak laat gaan (deze sectie wordt gedeeld met de route Otterlo).

Hierna buigt het smalle spoor rechtsaf, richting het prachtige heidegebied Planken Wambuis. Vervolgens gaat het slingerend verder over de MTB-route Eden, waarna het rondje van Lunteren weer wordt oppikt.

 

MTB-route Grenspark Kalmthoutse Heide

In Grenspark Kalmthoutse Heide, een natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen, liggen vier uitgestippelde MTB-rondjes: Wildernissen (paars, 9 km), Stoppelbergen (6 km), Volksabdij (5,6 km) en Staartse Heide (6,6 km).

De afzonderlijke parcoursen kunnen door middel van twee gele verbindingsroutes (noord: 27,2 km en zuid: 17,2km) aan elkaar worden gelust. Het plan is om in de zomer van 2021 een vignet voor de vier aangelegde routes in te voeren.

 
MTB-route Oostermaet 2.2

In Salland steken ze graag de handen uit de mouwen. Het resultaat is dat bikers zich sinds afgelopen oktober kunnen uitleven op de MTB-route Oostermaet 2.2.

De 35 kilometer lange trail loopt niet alleen door de natuur aan de noordoost-kant van Deventer, maar ook een stuk over een industrieterrein en geluidswallen. Om al dit harde werken te ondersteunen is het vrijwillige MTB Salland vignet in het leven geroepen. Voor € 8,- word je een jaar lang donateur.

Indoor MTB Almere

Afgelopen september opende Indoor MTB Almere zijn deuren. Op de plek waar vroeger kasplantjes groeiden wordt nu volop gemountainbiket. Kriskras door de omgebouwde kas lopen nu drie singletrails: blauw, rood, zwart.

De blauwe lijn bestaat uit lage obstakels, rustig bochtenwerk, kuilen en bruggen. De rode lus bevat wat meer hoogteverschillen en springschansjes. De zwarte route zit vol kombochten, wall rides, rock gardens en houten bruggen. Voor 2 uurtjes biken betaal je € 12,95. Een glashelder bedrag.

 

MTB-Jeugdroute Zoetermeer

Sinds november kunnen de allerkleinsten zich dankzij nieuwe bewegwijzering helemaal uitleven op het de nieuwe MTB-jeugdroute Zoetermeer. Het 1,3 km lange rondje (17 hoogtemeters) is gemarkeerd met blauwe bordjes waarop een zwarte kat met twee schatige pootjes prijkt. 


In aanbouw / groot onderhoud

Giant MTB-route Mook

De Giant MTB-route Mook is 17,8 km lang. De trail door de Mookse en Groesbeekse bossen blinkt uit in flowy trails en is minder technisch dan die van Nijmegen en Groesbeek.

"Ondersteun de routebouwers door het vrijwillige vignet aan te schaffen"

Toch heeft de route (blauwe pijlen) nog een respectabele 140 hoogtemeters in huis. Op dit moment wordt de laatste hand aan de route gelegd. Ondersteun de routebouwers door het vrijwillige vignet aan te schaffen (€ 12,95).

MTB-route Havelte West 

Door boswerkzaamheden was een deel van de blauwe route (15,5 km) in de buurt van de A32 (Havelte West) niet meer goed begaanbaar.

Na overleg met defensie (de terreineigenaar) besloot mountainbikevereniging Havelte om eind november de handen uit de mouwen te steken. Door bergen werk te verzetten is een deel van het parcours inmiddels weer klaar voor gebruik. 

MTB-route Beginbos

In Almere wordt MTB-route Beginbos flink onder handen genomen. De trail wordt niet alleen van een granulaatlaag voorzien (onder alle omstandigheden berijdbaar), maar ook opgeleukt met kombochten en een paar springbulten.

Dringend verzoek van de bouwers: rijd niet op de trail tot-ie klaar is (begin volgend jaar).

 

Verbindingsroute tussen de MTB-routes Vlissingen - Westkapelle/Oostkapelle

De verbindingsroute tussen de MTB-routes Vlissingen en die van Westkapelle/Oostkapelle was altijd eenzijdig bewegwijzerd. Of dit door Zeeuwse zuunigheid komt weten we niet.

Maakt ook niet uit, want inmiddels zijn vrijwilligers van MTB-vereniging de Zeeuwse Kust begonnen om de verbindingsroute (3,6 km) in beide richtingen uit te zetten, zodat bikers niet meer het spoor bijster raken. 

Zelf de handen uit de mouwen steken? Lees on artikel Word MTB-vrijwilliger: 5x redenen

MTB-kinderroute Austerlitz

Verspreid over de Utrechtse Heuvelrug liggen 9 mountainbikerondjes. Een tiende is in de maak: routebouwers zijn eind november begonnen met de aanleg van een heus MTB-parcours voor kinderen.

De MTB-kinderroute Austerlitz wordt ruim 2 km lang en zal ook kleine bikers laten brullen van plezier. Let op: een vignet is op alle UHR-routes verplicht (€ 7,50).

MTB-route Dijkgatbos

Afgelopen zomer gaf Staatsbosbeheer toestemming voor de bouw van een nieuw MTB-parcours op het voormalige gronddepot de Wierholt.

Het parcours in de buurt van het Dijkgatbos (Wieringerwerf) zal bestaan uit drie onderdelen: een basis trail die gebruikt maakt van de aanwezig hoogteverschillen, maar technisch niet al te moeilijk is; een skills park dat stampvol zogenaamde Technical Trail Features (TTF) zit. Denk aan rockgardens, drops, jumps en skinnies (smalle trails van hout of gevlakte boomstammen); TTF’s op parallelle paden, een mix van de twee bovenstaande onderdelen dus.

 

Bikepark Mook

Al in 2010 werd het idee geopperd om een bikepark in het Rijk van Nijmegen aan te leggen. Ruim 10 jaar later krijgen de plannen gestalte in de vorm van metershoge springbulten, tafels  en kombochten. We houden je op de hoogte.

MTB-route Spaarnwoude

Tot en met eind januari gaat MTB-route Spaarnwoude (6,8 km) op de schop. Het pittige polderrondje wordt aan een grondige opknapbeurt onderworpen.

"Het pittige polderrondje wordt aan een grondige opknapbeurt onderworpen"

De betrokken onderhoudsgroep doet dan ook het vriendelijke verzoek om de trail in deze periode over te slaan; hiermee wordt schade aan de nog niet opgekapte secties voorkomen (de ondergrond is ’s winters vaak erg zacht). Steentje bijdragen? Voor (€ 12,50) ben je een jaar lang donateur.

MTB-route Veluwezoom

Ruim een jaar geleden ging de MTB-route op de Veluwezoom open. De route bestaat uit een hoofdrondje en een aantal kleine lusjes. Eentje hiervan is de Niner Shooting Mountain Trail, een tof stuk vol drop-offs, switchbacks en houten elementen.

Onlangs is de trail uitgebreid met een paar drops. Onderstaand filmpje laat mooi zien hoe de routebouwers te werk gaan.

Afgesloten

MTB-route Hoge Ginkel

De MTB-route Hoge Ginkel (7,5km) op de Utrechtse Heuvelrug is wegens de toegenomen recreatiedruk voorlopig afgesloten.

De drukte op de UHR-routes vermijden? Probeer zoveel mogelijk op een doordeweekse dag te fietsen (in je eigen omgeving). Lukt dit niet? Geef je bike dan in de vroege ochtenduurtjes de sporen.

Volgende Trail Update

Elke twee maanden geven we een Trail Update. De volgende update verschijnt eind februari 2020.

 

Ondersteun een MTB-route in jouw buurt

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.

Ondersteun NTFU
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant