• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 16 maart 2020

Trail Update 12/2019

Er gebeurt veel op het gebied van MTB-routes in Nederland. Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende maanden verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update 12/2019

Nieuw en geopend

MTB route VAM-Berg Fase 2, Wijster

Onderaan de bergketen Col Du VAM (Wijster) ligt nu ook een MTB speeltuin voor kinderen en op de flanken van de berg ligt een Enduro trail met behoorlijke heftige rockgardens. Maar daarvoor is het ook een Enduro trail. De VAM-Berg is een leuk uitje voor de hele fietsende familie. En je kan daar uitpakken. Het hele arsenaal aan fietsen kan mee: Race, XC, Enduro/All Mountain en Kids bikes. 

MTB Rotonde Rolde

Dit is misschien wel de grootste rotonde van Nederland. En ook nog onverhard. Wat ooit begonnen is als een baantje om omliggende MTB-routes te ontsluiten is er nu een heuse rotonde van 10 km gerealiseerd door FTC Rolde. Helemaal rond zijn ze nog niet, wel de route, maar nog niet met alle aansluitingen. Er wordt hard gewerkt om nog twee andere routes aan de rotonde aan te sluiten.

MTB Veluwezoom, Rheden

Een hele bekende 'oldskool' route heeft een kleine metamorfose gekregen, maar blijft wel oldskool-DNA houden. De hoofdroute (groen MTB symbool) is wat ingekort en is nog steeds in twee richtingen te fietsen. Mocht je een rood MTB symbool tegenkomen, volg deze dan. Dan trakteert Natuurmonumenten je op verrassende hand-made trails tot en met een oliedruk gemaakte rollercoaster. 

Meer informatie over MTB Veluwezoom

Watersley route en NK Parcours 2019, MOZL (Sittard)

Staat MOZL nu voor Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg of Meer Onverhard in Zuid Limburg? Of het nou ontwikkeling is of meer onverhard, MOZL moddert lekker door en heeft weer twee routes in hun netwerk opgenomen. De Watersley-route voert van het Watersley Sports & Talentpark naar het Tom Dumoulin Bike Park, het NK-parcours is de route waarop het NK MTB 2019 werd verreden. Mooie ontwikkelingen in het zuiden des lands!

Meer informatie over Watersley route en NK parcours 2019

MTB Bike Park Hof van Twente, Goor

Goor is niet vies. Goor is leuk. Zo leuk dat je er een bikepark kunt vinden aan de MTB-route Markelo. Een bikepark voor jong en oud in de Hof van Twente met prachtige technische uitdagingen voor elke mountainbiker. Naast het bikepark is er een wandelpad (om te genieten van de mountainbikers) en is er ook veel aandacht voor biodiversiteit; van nestkasten (wellicht voor nieuw jong talent), fruitbomen (voor de noodzakelijke voeding onderweg) tot bloemenweides en een insectenhotel (overnachtingen zijn te boeken). 

Bikepark VAM-Berg

In aanbouw

Den Treek-Henschoten, Leusden

Privé landgoed met een privé MTB-route, maar wel toegankelijk voor iedereen! Momenteel wordt er gewerkt aan de mountainbikeroutes op het landgoed. Vrijwilligers van het landgoed gaan zelf het onderhoud uitvoeren. Over de aanschaf van een vignet en over de kosten daarvan bestaat nog geen duidelijkheid.

Meer informatie over MTB-route Den Treek-Henschoten

MTB Route Marum

Ze zijn begonnen! Marum in aanbouw. De route krijgt twee lussen, één aan de noordkant van de snelweg A7 in de omgeving van Trimunt en één aan de zuidkant in de omgeving van het Coendersbos. De verbindingsroute tussen deze twee lussen gaat over de openbare weg of via paden door de landerijen.

Meer informatie over MTB-route Marum

In ontwikkeling

Bike Park Rotterdam

Bike Park Rotterdam? Moet je dan hoppen van container naar container? Nee, het wordt een sportfaciliteit in Rotterdam. Een plek waar iedereen kan spelen, sporten en ontmoeten. Gericht op meerdere mountainbike disciplines en niveaus. Bike Park Rotterdam wordt een bikepark voor mountainbike en bmx waarin meerdere heuvels en obstakels zijn opgenomen om voor de bezoekers een uitdagende ervaring te creëren.

Indoor Mountainbike, Almere

Raggen in de kassen? Ook dat doen we gewoon in Nederland. Naast de overdekte skills-parken hebben we nu bijna een eerste MTB-parcours in de kassen. Lekker droog je skills verbeteren op een parcours met verschillende technische uitdagingen. De bouwers hebben ook nog een uitdaging; de vergunningen. Hopelijk zijn die rond voor het echt nat en koud wordt in ons kikkerlandje.

Meer informatie over Indoor Mountainbike Almere

Volgende Trail Update

Elke twee maanden geven we een Trail Update. De volgende update verschijnt eind februari 2020.

Draag je steentje bij

Wil jij jouw steentje bijdragen en deel uitmaken van de enorme vrijwilligerscommunity die de routes in tiptop conditie houdt? Help dan een trailcrew bij het onderhoud of word lid van een lokale MTB-vereniging die een route onderhoudt. Je kunt helpen bij het snoeien van takken, tegengaan van erosie op de route of aanleg van nieuwe singletracks.

We denken soms dat vrijwilligerswerk alleen maar tijd en energie kost en ons niets oplevert. Dat is niet waar. Lees onze 5x redenen om MTB-vrijwilliger te worden.

Ondersteun een MTB-route in jouw buurt

Wielersportbond NTFU zet zich actief in om de belangen van jou als sportieve fietser te behartigen. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.

Ondersteun NTFU
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant