• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 oktober 2017

Trail Update 10/2017

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update 10/2017

De mountainbikesport in Flevoland ontwikkelt zich snel. In de zomer werd er in Almere een skillspark geopend, maar dat is nog niet alles. Er zijn plannen voor een mountainbikenetwerk rondom de stad. De twee huidige routes – in het Kromslootpark en in het Kotterbos – zouden met elkaar verbonden worden en beide routes krijgen een flinke upgrade. Daarnaast moet er een nieuwe route door het Almeerderhout komen. Het totale netwerk dat daardoor ontstaat is 60 kilometer lang. To be continued…

Begin dit jaar gaf de provincie Noord-Holland groen licht om MTB-route Schoorl deels te verleggen en uit te breiden. De aanpassing van de route ontziet de natuur in kwetsbare gebieden van het duingebied en meer kilometers aan MTB-trails zou de recreatieve druk spreiden. Een mooie ontwikkeling zou je zeggen. Toch zijn er tegenstanders die bezwaar hebben gemaakt tegen de plannen. Hierdoor gaan de plannen voorlopig de ijskast in. MTB Noordwest werkt achter de schermen hard aan toestemming voor de routewijziging en blijft zich inzetten voor onderhoud van de route en andere trails in de provincie Noord-Holland.

Steun de mountainbikesport in Noord-Holland. Word donateur of lid van MTB Noordwest 

Er wordt hard gewerkt aan een achtste route in het netwerk op de Utrechtse Heuvelrug. De bestaande route bij Lage Vuursche gaat flink op de schop. De ‘oude’ route was niet duurzaam aangelegd, waardoor er veel water op de tracks bleef staan en er slijtage aan de ondergrond ontstond. De eerste nieuwe delen van de route zijn al opgeleverd en kunnen ingereden worden. Wanneer de route klaar is, kun je deze combineren met MTB-route Austerlitz. Deze route is eerder dit jaar - mede door financiële steun van bandengigant Continental - geüpgrade en begin oktober officieel geopend

Voor de routes op de Utrechtse Heuvelrug geldt een vignetplicht. De opbrengsten van het vignet worden gebruikt om de routes te onderhouden en nieuwe routes aan te leggen. Meer info.

De MTB-route van Markelo wordt uitgebreid. Er wordt een nieuwe 1,5 km lange singletrack toegevoegd die twee andere singletracks met elkaar verbindt. Het lange, rechte verbindingsstuk tussen deze singletracks verdwijnt daarmee. Het eerste deel van de nieuwe track bij Stokkum is inmiddels klaar. Ga 'm dus snel uitproberen!

De pumptrack in Roosendaal wordt de grootste geasfalteerde baan ter wereld. De track omslaat zo’n 14 tennisbanen. Niet gek! Op dit moment wordt de baan geasfalteerd. De pumptrack is onderdeel van de Wieler Experience, een nieuw wielersportpark in de Brabantse stad. Een kort mountainbikerondje van 1,3 km staat ook op de planning. Eind dit jaar moet alles gereed zijn.

Op 28 oktober wordt de MTB-route Vlissingen officieel geopend. MTB-vereniging de Zeeuwse Kust maakte zich de afgelopen jaren sterk voor een route in de Zeeuwse plaats. De route is ongeveer 25 km lang en bevat stukken die voorheen een ‘no-go’ waren. Volgende doel: alle Zeeuwse routes aan elkaar koppelen tot een netwerk van 100+ km. 

Nog een officiële opening: de MTB-route Lauwersoog is op 14 oktober officieel in gebruik genomen. Je kon de 14 kilometer lange route echter al een tijdje fietsen.

MTB-Kennisdag

Nederland telt zo'n 180 vaste MTB-routes waar je vrij mag fietsen. Waar je misschien niet bij stilstaat, is dat er ontzettend veel werk zit in het onderhouden van deze routes. Dacht jij dat die singletracks er uit zichzelf zo strak bij liggen? Think again! Ruim 2.500 vrijwilligers houden deze trails in goede staat, zodat jij onbezorgd kunt mountainbiken.

Om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten en hen praktische tips te geven voor onderhoud, organiseerde de NTFU samen met Tracks & Trails, IMBA Europe en Specialized eind september de tweede MTB-kennisdag. Tachtig ‘meestervrijwilligers’ van verschillende MTB-routes kregen workshops voorgeschoteld over financiering, waterbeheer, inspectie, #trailrespect en vrijwilligers.

Meer info over de MTB-kennisdag lees je hier.

Beeld: MTB Utrechtse Heuvelrug

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant