• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 10 oktober 2016

Trail Update - 10/2016

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update - 10/2016

Tilburg

Ten zuiden van Tilburg, in de stadsbossen, komt een mountainbikeroute. Het detailontwerp is klaar, nu nog de definitieve toestemming voor dit ontwerp van de grondeigenaren. Het project moet in 2016 nog afgerond worden.

Austerlitz

Het hele MTB-netwerk op de Utrechtse Heuvelrug heeft de laatste jaren een flinke upgrade gehad, behalve de Austerlitz route. Daar komt nu verandering in. De route wordt verbeterd en sterk uitgebreid. De vergunningen zijn bijna binnen dus de werkzaamheden gaan snel van start. Meehelpen? Dat kan! Meld je hier aan als vrijwilliger.

Help een handje op jouw lokale trails

Holten & Hellendoorn

De route van Holten loopt prachtig over de Sallandse heuvelrug, maar technisch is de route weinig uitdagend. Zo gaat het bijvoorbeeld lange stukken over fietspaden en brede boswegen. Binnen het kader van het routenetwerk Twente wordt de route verbeterd door onder andere nieuwe singletracks te bouwen. Ook de route Hellendoorn bestaat al lange tijd en wordt hoog gewaardeerd. Er zijn wel een aantal slechte stukken ontstaan en in deze prachtige omgeving liggen mogelijkheden om de route nog mooier en beter te maken. De routes Holten 2.0 en Hellendoorn 2.0 zijn in principe afgerond en klaar voor gebruik. De komende tijd worden er nog enkele singletracks toegevoegd.

Ermelo

In Ermelo zijn plannen voor de bouw van een mountainbikeroute. De gemeente en de belangrijkste grondeigenaren staan er achter. Er wordt nu gewerkt aan een ontwerp.

Eibergen

We hadden er al eerder over bericht, maar  het MTB-parcours op het terrein van wielervereniging De Stofwolk in Eibergen is klaar. Ongeveer 4.500 kubieke meter aangebrachte grond is verwerkt tot een aantal heuvels. Ook zijn er duizenden kuubs zand geput, waardoor het gehele terrein nu bestaat uit vijvers en heuvels met daaroverheen zo'n 3 km flowy singletrack. Op het terrein is 90.000 kg rotsen verwerkt tot rock gardens, waarbij voor het eerst in Nederland gebruik is gemaakt van rotsen van zo'n 2.500 kg per stuk. Verder bestaat het uit 150 meter north shore, pumptrack, kuipbochtenparcours en zandbakken. Leden kunnen het terrein gratis gebruiken.

MTB-parcours op het terrein van wielervereniging De Stofwolk in Eibergen.

Bergen op Zoom

Tracks & Trails gaat een ontwerp maken voor een mountainbikeparcours met skills area op een afgedekte vuilstort bij Bergen op Zoom.

Lauwersoog 

Wellicht niet direct een plaats die direct bij je opkomt als het gaat om mountainbiken, maar onze Noordelingen krijgen er een route bij in Lauwersoog. Het ontwerp is klaar. Het is nog even wachten op de definitieve toestemming van alle grondeigenaren.

Norg

Er ligt een ontwerp klaar voor een mountainbikeroutenetwerk van 4-5 routes tussen Roden en Norg. Een groot deel van de financiering is binnen. Na de zomer gaat de ontwerpfase van start.

Routenetwerk Drenthe

De NTFU helpt de Provincie Drenthe en Recreatieschap Drenthe bij het opstellen van een provinciale mountainbikevisie en uitvoeringsagenda. De Drentse gemeente Noordenveld geeft vast het goede voorbeeld door een deel van de financiering van 4-5 routes voor haar rekening te nemen.

Zuid-Limburg

Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg (MOZL) wil Limburg weer op de kaart zetten als mountainbike bestemming en zet zich in voor de verbetering van het huidige routenetwerk. Vorig jaar presenteerde MOZL haar ambitiedocument aan de Limburgse gemeenten en langzaam ontstaat er wat meer beweging. De provincie Limburg staat positief tegenover de plannen en met een beetje geluk kan er dit najaar gestart worden met de aanleg van een route op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Er gebeurt bovendien nog meer in Maastricht. Eind november wordt Green 043 Bike Park geopend, het eerste outdoor bikepark van Limburg. Een project dat nog wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken. Inmiddels is er een crowdfunding actie opgestart. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een geasfalteerde pumptrack wordt aangelegd met daarnaast northshore, rockgardens, dirt ramps en verschillende trial elementen.

Green 043 Bikepark in Maastricht

Beringen (BE)

Wil je iets verder rijden? Het parcours op de mijnterril bij onze zuiderburen in Beringen (BE) is klaar. Er liggen imposante rockgardens (1100.000 kg), twee eenvoudige dirtlijnen en zo'n 120 meter north shore voor je klaar. 

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant