• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 23 oktober 2019

Trail Update 10-2019

Er gebeurt veel op het gebied van MTB-routes in Nederland, dus tijd voor een korte update over de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update 10-2019

Nieuw en geopend

Harderwijk/Ermelo

Mountainbiken tegen de randmeren aan, bij de MTB-route Harderwijk-Ermelo zijn de routes aangepast en nieuwe aangelegd. De route bestaat uit drie lussen. De groene lus is 22 km met technische singletracks, pittige hoogteverschillen en mooie vergezichten. De blauwe lus gaat richting Ermelo en is ook 22 km lang. De rode lus loopt grotendeels over het eigen terrein van Trek. De lengte is 5 km. Het is een korte, maar technisch aantrekkelijk route. Flink wat vaart, fijne flow, mooie jumps en kombochten, kortom: mooie lus! Leuk om deze met de andere lussen te combineren. 

MTB-route VAM Berg Fase 1, Wijster

Aan de rand van de 'bergketen' Col Du VAM (Wijster) ligt nu ook een speeltuin voor mountainbikers die zich in het zweet willen werken. Het nieuwe MTB-parcours bestaat deels uit stenen, er is een vlonderpad van 300 meter lang en ook rijden de mountainbikers over een speciale waterbrug. Het totale parcours is 5 kilometer lang.

Meer informatie

Col Du Kragge, Bergen op Zoom

Spectaculaire rockgardens, wallrides, sprongetjes en klimmetjes tot wel 25 meter. Ruim 5 km aan bike-genot is er gerealiseerd op de kunstmatige berg bij Bergen op Zoom die omgedoopt is tot de Col du Kragge. Op 19 oktober is het parcours officieel geopend.

MTB-route Kemphaan en Braambergen in Almere

Nu ook echt klimwerk in Almere. En dat doe je dan op de MTB-route Braambergen. Het klimwerk kun je afwisselen met een vlakke maar uitdagende flowy track, de Kemphaan. De beide parcoursen zijn volledig gereed en zijn samen onder de naam Giant LIV Track officieel geopend op zaterdag 7 september 2019.

Meer informatie.

MTB-route Netersel, Netersel

En nog zo’n 'Dak-van-Nederland-route'. Op de voormalige vuilstort is een uitdagend MTB-parcours gerealiseerd. De route maakt onderdeel uit van het regionale routenetwerk en sluit aan op de groene route in Bladel. Dit parcours van ruim 4 km kenmerkt zich door steile klimmen en afdalingen en (zeer) technische passages waardoor deze enkel geschikt is voor de gevorderde mountainbiker.

Meer informatie.

Bikepark ‘De Melkweg’, Pluryn Oosterbeek

Bikeparks zijn erg in trek. Zorginstelling Pluryn heeft voor haar cliënten een Skills Park laten maken waar iedereen welkom is. Door de ligging aan de MTB-route Oosterbeek kun je een uitstapje maken op de pumptrack, rockgarden, wallride, wipwap en weer verder je route vervolgen. De TTF’s zijn niet moeilijk en zo gemaakt dat het voor iedereen te rijden is. Wil je onderweg je techniek bijspijkeren? Draai dan even dit park op.

In aanbouw

Routenetwerk Rijk van Nijmegen, Nijmegen

Ook eindelijk van start bij de aanleg van de routes bij Nijmegen. Hier zijn ook de nodige problemen overwonnen. Met goede argumenten en de juiste procedures bereik je toch de successen om te kunnen starten. Het werk begint op De But en ‘t Gruske, daarna volgen Westermeerwijk, Muntberg, Hooge Hoenderberg, Wolfsberg en het Groesbeekse bos.

Meer informatie.

Routenetwerk MTB Zuid Veluwe, Ede

De MTB-routes van Lunteren en Otterlo zijn na Ede aan de beurt. Er wordt al druk gegraven en met man en macht wordt het wild uit de buurt van de nieuwe tracks gehouden. De zwijnen, paarden, koeien en zelfs enkele stieren vinden het prachtig om over de pas gegraven tracks te banjeren. De routebouwers en vrijwilligers gaan gestaag door met de bouw.

Meer informatie.

VAM-Berg Fase2, Wijster

Bij de VAM-Berg wordt er druk gewerkt om Fase 2 van de MTB-route af te ronden. Binnen Fase 2 vallen een kinder bikepark, een gedeelte van het Enduro parcours en enkele aanpassingen aan de bestaande MTB-route. Binnenkort meer MTB-plezier bij Col du VAM.

Meer informatie.

MTB Veluwezoom, Rheden

Een hele bekende 'old skool' route heeft een kleine metamorfose gekregen. De hoofdroute is wat ingekort. Je kunt de nieuwe hoofdroute herkennen aan het groene MTB-symbool. De hoofdroute kun je nog steeds in twee richtingen fietsen. Verder zijn er nu drie extra trails gemaakt met meer uitdaging. Deze zijn herkenbaar aan het rode MTB-symbool. 

Meer informatie.

MTB de Graafschap routes

Na drie jaar van vooral praten gaat daadwerkelijk de schop de grond in voor de aanleg van de vernieuwde mountainbikeroute in de Achterhoek. De vrijwilligers zijn begonnen zich uit te leven op de Kaleberg nabij Barchem. Verwachting is dat over drie jaar de regio wat uitdagender en spannender is voor de mountainbikers.

Meer informatie.

MTB-route Urker bos, Urk

Ook Urk laat de MTB-mania niet aan zich voorbij gaan. Wielervereniging Urk is gestart met de aanleg van de MTB-route op het Urker bos. Een uitdagende en verrassende route van 13 km, die in drie fasen wordt aangelegd. In de komende periode wordt de eerste fase van 4 km aangelegd, in het najaar volgt de tweede fase en volgend jaar de derde fase. Uiteindelijk kan dan de volledige 13 km aan één stuk worden afgelegd.

Watersley route en NK Parcours 2019, Sittard

MOZL timmert hard aan de MTB-weg en voegt binnenkort weer twee routes toe aan haar nu al grote arsenaal aan MTB-routes. De Watersley-route voert van het Watersley Sports & Talentpark naar het Tom Dumoulin bikepark, het NK-parcours is de route waarop het NK MTB 2019 werd verreden. De eerste verbindt twee hotspots voor de fietssport in de Gemeente Sittard-Geleen, de tweede vormt een ware uitdaging voor de sportieve mountainbiker. Dat Bart Brentjens (Ambassadeur NTFU) het NK-parcours heeft ontworpen, mag ook wel worden verteld!

Meer informatie.

Upgrades

MTB-routes die net een update hebben gehad:
•    MTB-route Oosterbeek, Renkum
•    MTB-route Amerongen, Amerongen
•    MTB-route Lage/Hoge Vuursche, Lage en Hoge Vuursche
•    MTB-routes Salland
•    MTB-route Lemele, Lemelerveld
•    MTB de Graafschap routes

In ontwikkeling

Bikepark Rotterdam

Bikepark Rotterdam; moet je dan hoppen van container naar container? Nee, het wordt een sportfaciliteit in Rotterdam. Een plek waar iedereen kan spelen, sporten en ontmoeten. Gericht op meerdere mountainbike disciplines en niveaus. bikepark Rotterdam wordt een bikepark voor mountainbike en BMX waarin meerdere heuvels en obstakels zijn opgenomen om voor de bezoekers een uitdagende ervaring te creëren.

Den Treek-Henschoten, Leusden

Privé-landgoed met een openbare MTB-route! Momenteel wordt aan de tekentafel gewerkt aan een klein netwerk van mountainbikeroutes op het landgoed. Naar verwachting zal in het najaar van 2019 gestart worden met de aanleg van het nieuwe tracé. Over de aanschaf van een vignet en over de kosten daarvan bestaat nog geen duidelijkheid.

Meer informatie.

Indoor Mountainbike, Almere

Raggen in de kassen? Ook dat doen we 'gewoon' in Nederland. Naast de overdekte skills parken hebben we nu bijna een eerste MTB-parcours in de kassen. Lekker droog je skills verbeteren op een parcours met verschillende technische uitdagingen. De bouwers hebben ook nog een uitdaging, en dat zijn de vergunningen. Hopelijk zijn die rond voor het echt nat en koud wordt in ons kikkerlandje.

Meer informatie.

MTB-Route Marum, Marum

Yes! Weer goed bericht vanuit het noorden. Er is groen licht vanuit de Provincie Groningen. De route kent twee lussen, één aan de noordkant van de snelweg A7 in de omgeving van Trimunt en een aan de zuidkant in de omgeving van het Coendersbos. De verbindingsroute tussen deze twee lussen gaat over de openbare weg of via paden door de landerijen.

Meer informatie.

Volgende Trail Update

Elke twee maanden geven we een Trail Update. De volgende update verschijnt eind december. 

Draag je steentje bij

Wil jij jouw steentje bijdragen en deel uitmaken van de enorme vrijwilligerscommunity die de routes in tiptop conditie houdt? Help dan een trailcrew bij het onderhoud of word lid van een lokale MTB-vereniging die een route onderhoudt. Je kunt helpen bij het snoeien van takken, tegengaan van erosie op de route of aanleg van nieuwe singletracks.

We denken soms dat vrijwilligerswerk alleen maar tijd en energie kost en ons niets oplevert. Dat is niet waar. Lees onze 5x redenen om MTB-vrijwilliger te worden.

Ondersteun een MTB-route in jouw buurt

Help jouw lokale route te onderhouden.

Ondersteun NTFU
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant