• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 30 augustus 2018

Trail Update 09/2018

Een korte update van de Nederlandse trails. Wat kun je de komende periode verwachten en welke nieuwe MTB-routes zijn een bezoekje waard?
Trail Update 09/2018

De voorjaars- en zomerperiode is een tijd van plannen maken, voorbereidingen treffen en vergunningen rondkrijgen. In deze periode is het vanwege het broedseizoen lastig om nieuwe MTB-routes aan te leggen. 

Van begin maart tot half augustus – periode verschilt per jaar – zijn de nesten en eieren wettelijk beschermd. Vanaf het eerste takje, tot het uitvliegen van het laatste jong. In het broedseizoen mogen dus geen (zware) machines het bos in. Nu het broedseizoen er echter opzit, kunnen de werkzaamheden weer worden hervat. Er staat een groot aantal routes in de steigers, hieronder een kort (nog lang niet compleet) overzicht...

Enschede

In Enschede, bij recreatiepark het Rutbeek, wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe track over de skiheuvel. De nieuwe singletrack wordt zo’n één kilometer lang, bevat pittige klimmen en is flowy met een aantal flinke kombochten. De nieuwe lus is binnenkort te rijden. 

Op de hoogte blijven? Volg de Facebookpagina Mountainbike Rutbeek.

Drenthe

Als het aan de Drentse mountainbikegemeenschap ligt, wordt Drenthe dé 5-sterren-mountainbikeprovincie van Nederland. In opdracht van de provincie schreef de NTFU in 2016 een mountainbikevisie en uitvoeringsagenda. De afgelopen jaren is er uitvoering gegeven aan de plannen en zijn er diverse routes ontwikkeld. 

De volgende route in het rijtje is die tussen Zuidwolde en het Dwingelderveld. De provincie financiert deze route die wordt aangelegd en onderhouden door WTC Ruinen. De route wordt 56 km lang en er komen diverse voorzieningen zoals horeca, fietsverhuur en schoonmaakplekken langs de route. 

Ede

De plannen zijn er al een tijdje maar nu zijn ook de benodigde vergunningen allemaal binnen. Begin september gaat de eerste schop de grond in voor een nieuw MTB-netwerk rondom Ede. Het totale netwerk omvat 80 km aan trails waarvan 45% nieuw aan te leggen singletracks bevat. Het netwerk wordt aan de oostkant verbonden met de Veluwezoom en in het westen kun je straks zo door naar de trails op de Utrechtse Heuvelrug. We kunnen niet wachten! 

Blijf op de hoogte. Volg MTB Zuid Veluwe op Facebook.

Achterhoek

Stichting MTB-routenetwerk Graafschap werkt hard aan een upgrade van het bestaande routenetwerk. Samen met het lokale toerismebureau en gemeenten zijn plannen gesmeed voor een netwerk bestaande uit 5 afzonderlijke lussen die je kunt combineren. De verwachting is dat er in het najaar begonnen wordt met de aanleg van de eerste twee routes bij de Lochemse Berg en Ruurlo. 

Meer info over de routes in de Achterhoek lees je hier.

Een volgende Trail Update verschijnt binnenkort. Er komt weer een mooi aantal projecten aan. Stay tuned!

Bart van de Vossenberg
Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant