• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Top 10 beklimmingen in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg blijft het 'sjoenste' stukje Nederland om te fietsen. Ondanks dat je er in de weekenden een overkill aan motorrijders en andere dagjesmensen treft. Tijd voor een – bij voorbaat omstreden – top 10 als ode aan ons enige echte heuvelgebied.
Top 10 beklimmingen in Zuid-Limburg

10. Schilberg: 1 km, 6,9% gem, 10,3% max (over 300 m)

Wellicht de minst bekende van het stel. Zeker niet de minst mooie. Bij Hotel Berg en Dal in Slenaken draai je een smalle weg op. De klim loopt op z'n Limburgs via een holleweg door het bos. Weg is zo smal dat er nauwelijks twee auto's kunnen passeren. Na een steil stukje van 11 procent beloning: vergezichten richting het Gulpdal. Verstopte klim die klaar ligt om ontdekt te worden!

9. Schweiberg: 2,4 km,  4,5% gem, 7,8% max

Doseren, doseren, doseren is op deze lange beklimming het devies. Hij is niet zo steil, wat hem zowel voor pocketklimmer als dikbil een genot maakt. Je passeert een vakwerkdorpje dat een Limburgse ansichtkaart zou kunnen sieren. Ga je voor een PR? Zorg dan dat je wat overhoudt en doortrekt op de vlakkere stukken. En bovenin het bos zet je hem op het grote blad!

8. Doodeman: 1 km, 7,6% gem, 12,6% max

De naam boezemt angst in. Het aangezicht van de helling ook. Het bastaardbroertje van de Keutenberg loopt akelig steil omhoog. Terugschakelen naar het kleine blad en zwoegen met hellingspercentages boven 16 procent. Als je eenmaal uit de pain cave bent, kijk vooral achterom. Het uitzicht op het Geuldal is prachtig.

7. Bemelerberg: 0,9 km,  4,6% gem, 6% max

Siert de finale van de Amstel Gold Race. De profs walsen er overheen alsof het een viaduct is. Deze berg is ook voor menig wielertoerist een heerlijke loper. Wederom geschikt voor dikbil en kabouterklimmer. Gaat van pittoresk mergeldorpje naar slingerweg door het bos, fraaie uitzichten op de heuvels, haarspeldbocht en klimmen langs het terras van Hotel Bergrust. Bovenop trek je door om jezelf even Philippe Gilbert of Mathieu van der Poel in de AGR te wanen. Met wind mee gaat dat aardig. Weg volgen en je komt bij de molen op het plateau. Een Limburgse klim uit het boekje.

 

6. Fromberg: 1,7 km,  4% gem,  8% max

De knappe en zachtaardige dochter van de Limburgse familie. Ze spaart je benen met aangename hellingspercentages en laat je gedurende je reis vergapen aan haar schone gelaat. Helling ligt rond een vallei met glooiende weilanden. Bezorgt altijd een vakantiegevoel. Had net zo goed in Frankrijk kunnen liggen. Ga je de helling na de afdaling Ubachsberg aan, pas dan op dan je haar niet voorbij suist. Je ziet de smalle weg makkelijk over het hoofd. Helling tikt aan het begin 8 procent aan en dat was het. Begin maar vast met jezelf vergapen aan de mooie panorama's. Je slaat rechtsaf een stuk vals plat op. Het Frankrijk-gevoel wordt versterkt door de fruitgaarden. Aan de overkant van de vallei zie je de mast die de top van de Eyserbosweg markeert. Je bent bijna boven. Zachtaardig als ze is, biedt de Fromberg je op de T-splitsing Scheumerweg een rustplaats aan. Zet je fiets niet tegen een van de bankjes, maar sla linksaf voor het laatste stuk met nog meer fruitgaarden en mooi uitzicht naar de top. Sjoen he!

5. Eyserbosweg: 1,1 km, 7,4% gem, 12,6% max 

In het dorp Eys kun je kiezen. Omhoog via de genadeloze Eyserbosweg of toch via de geleidelijke Eyserweg? Ik heb een haat/liefde verhouding met de Eyserbosweg. Haat omdat hij steil en bruut is. Het melkzuur word al in je benen gedrukt voordat je uberhaupt aan het zwaarste stuk door het bos bent begonnen. Liefde omdat het nu eenmaal één van 's lands roemruchte hellingen is. Bekend van de Amstel Gold Race. De klim waar Laurens ten Dam zijn benen test. Zodoende verkies ik de Eyserbosweg negen van de tien keer toch boven zijn minder steile broertje. En verdient hij een plek in de top 5 van Limburgse hellingen.

4. Gulperberg: 0,6 km,  9,7% gem, 13% max

Ook al bekend van de Amstel Gold Race. De plek waar Mathieu van der Poel (te vroeg) demarreerde. Gesierd door Mariabeeld en wielermonument. Steil, maar kort. Holleweg. Bordje dat waarschuwt voor 14 procent op de top. Wijds uitzicht op het Limburgse heuvelland. Genoeg argumenten voor een vierde plek in de lijst. 

 

3. Keutenberg: 1,6 km, 5,3% gem, 13,5% max

Je kunt aan de voet van deze klim met een stoeltje in de berm gaan zitten. En dan kijken wie niet op tijd naar het kleine blad schakelt bij het stukje 22 procent. Het zal menigeen zijn overkomen op de steilste helling van Nederland. Je nadert hem via een smalle en vlakke weg langs een camping. Je ziet de weg naar het gelijknamige gehucht op de heuvel al lopen. Je slaat rechtsaf om je op te maken voor het 'sufferfest'. Tenminste: als je parcourskennis hebt. Bezit je die niet, dan staat je ketting waarschijnlijk nog op het grote blad als je plotseling een hellingspercentage van 22 procent voor de wielen krijgt. Game over! 

Op tijd terugschakelen dus en op het steile stukje bij de mergelgroeve uit het zadel. Pas op bij nat weer, want dan kan je achterband slippen. Rijd net zolang uit het zadel tot het ergste voorbij is. Je klimt verder langs de hekken. Deze helling is nog niet klaar met je. Pas na het plaatsnaambord volgt verlichting. Wedstrijdrenners zien in het stuk valsplat dat volgt vaak het signaal om door te trekken. Doe maar niet. Klik uit de pedalen en kijk uit over de beestjes in de wei en het dorp Schin op Geul. De Keutenberg bewijst dat een steile berg tegelijk een mooie berg berg kan zijn.

2. Loorberg:  1,6 km,  4,9% gem, 6,6% max

Heb jij dat ook? Zo'n helling die je altijd lekker oprijdt? Waar je fietsmaten je niet kunnen lossen? De Loorberg is mijn persoonlijke favoriet. Je gaat hem aan vanuit het toeristische dorp Slenaken. Neem genoeg snelheid uit de afdaling mee, zodat je in volle vaart over de streep rolt met Amstel Gold Race-logo. Dan tempo pakken in het bos. Net als je benen vol beginnen te lopen, volgt een vlakker stuk en een haarspeldbocht. Bij het zien van witte hotel ben je bijna boven. Nog even uit het zadel! PR in de pocket.

1. Camerig: 4,6 km, 4% gem, 8.3% max

Een steil stuk dat angst inboezemt. Een lopende fase waarin je lekker tempo maakt. Dichte bossen. Weidse panorama's op een van de mooiste valleien van Nederland. Deze helling heeft alles wat fietsen in Limburg zo mooi maakt. Daarom onze nummer 1 in de lijst. Is de langste en volgens Heuvelsfietsen.nl tevens zwaarste berg van ons land. Met maar liefst 115 KIP (klim inspannings punten). Je gaat hem aan na het bruggetje over de Geul bij Epen. Voor je ligt een steile helling. Oef. Je klimt via een haakse bocht met een kruis. Aan je rechterhand het Geuldal en de heuvels op de grens met België.

Het eerste stuk is afzien. Het uitzicht wordt hoe hoger hoe weidser. Bij restaurant Buitenlust een vlak stuk om op adem te komen. Je gaat rechtdoor voor de minder steile tweede fase. Hier kunnen de wattagekanonnen zich uitleven. Twee korte afdalingen volgen. Zoveel mogelijk snelheid bergaf ontwikkelen en doortrekken bergop. De haarspeldbocht in het bos luidt de finale in. Bij de kruising met de Zevenwegenweg ben je er bijna. Trek nog even door, want de eindstreep ligt bij de T-splitsing met de Rugweg. Sla daar linksaf en hijg uit met koffie en gebak bij boscafé het Hijgend Hert. Heb je wel verdiend na deze scherprechter.

700+ routes voor racefiets en mountainbike

Op Fietssport.nl vind je mooie en uitdagende fietsroutes van en voor sportieve fietsers. Deze routes zijn aangeleverd door lokale fietsverenigingen. Liefhebbers die hun omgeving goed kennen en weten waar jij als wielrenner of mtb-er blij van wordt.

Fietssport PLUS
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant