Top 10 beklimmingen op de Veluwe
Met bekende, maar ook minder bekende hellingen.
“Gewoon doen!”, zegt Diana van de Merwe, lid van toerclub TCA uit Hendrik-Ido-Ambacht. Zij reed de The Ride-editie Ventoux-Cauberg in juni van dit jaar. “Het is een superavontuur. Ik heb echt afgezien, maar vooral ook genoten van de omgeving, de mensen en de service die je als fietser krijgt de hele week.”
Voor Diana was het de eerste keer. Erwin Florie, wielertrainer en lid van WTC Berghem reed alle edities. “Ik voel me echt thuis bij The Ride. Het is een week die ik niet meer kan missen. De honderd vrijwilligers zorgen dat het je aan niets ontbreekt.
Lekker eten uit eigen keuken, medische verzorging, motorbegeleiding, mecaniciens van het Shimano Service Center, uitgebreide verzorgingsposten, mooie foto’s en filmpjes… aan alles is gedacht. Ook de begeleiding vooraf naar is heel fijn. Er zijn online informatieavonden en bijeenkomsten.” Als wielertrainer en ambassadeur organiseert Erwin ook trainingsritten in de aanloop naar het evenement. “Fijn te zien hoe mensen beter worden, elkaar leren kennen en uiteindelijk vol trots finishen op het finish-feest in Valkenburg.”
Ook Diana - die zichzelf omschrijft als een avonturier-fietser die steeds nieuwe doelen stelt - was supertrots na het succesvol uitrijden van The Ride. “Ik had eigenlijk nog nooit een berg beklommen, dus kon gelijk heel veel bergen afvinken”, glimlacht ze. “Je mag een tocht als The Ride natuurlijk niet onderschatten. Ik fietste in het begin veel alleen en was niet de snelste. Maar ik heb dan wel meer kunnen genieten van de schitterende omgeving en de meeste etappes in mijn eigen tempo gedaan.
Als wielertrainer zegt Erwin daarover. “Veel fietsers onderschatten zichzelf. Met een goede basisconditie en wilskracht is het voor de meeste toerfietsers gewoon te halen.
"Het gaat niet om snelheid, maar om uithoudingsvermogen"
Zie het als acht dagen lang een toertocht rijden.” De ervaring leert dat de gemiddelde rijder 3.500 km traint in de aanloop naar The Ride. Als je als fietser ‘getectyleerd’ bent, en dus liefst de nodige fietservaring meebrengt, is dat een groot voordeel.
The Ride verzorgt een gratis algemeen trainingsschema en organiseert ook trainingsritten via ride leaders, maar via de eigen Facebook-pagina nodigen deelnemers elkaar ook uit om samen te trainen. “De meeste mensen schrijven zich als solo-rijder in”, weet Florie. “Maar er ontstaat echt een band tussen rijders met een gezamenlijk doel.
"Je hoeft dan ook zeker niet alleen te fietsen"
"Er zijn altijd wel mensen van jouw niveau in het peloton. Als je een dikke week met elkaar fietst en leeft, én dezelfde passie deelt, ontstaan er fietsvriendschappen voor het leven.” Ook Diana roemt de sfeer in de groep. “Je bent toch samen onderweg naar Nederland, naar je thuis. Dat is ook speciaal. De vrijwilligers, het organisatieteam en de rijders helpen elkaar en het is echt gezellig onderweg.”
Naast het fietsen is er ook de verzorging en worden de nachten doorgebracht op campings of hotels. Hoe beviel de NTFU-leden Diana en Erwin dat? “Ik was samen met mijn man, die begeleider was, en wij hebben zelf ons tentje meegenomen. Dat is ons heel goed bevallen. Het weer was ook top, dat helpt natuurlijk”, aldus Diana. Erwin sliep in de Camping-plus-tent “Dat is net iets meer luxe. De grote privétent wordt voor je opgezet en je hebt een echt air-bed en dat slaapt heerlijk!”
Erwin heeft als tip: “Als je een event als The Ride wilt doen, informeer je vooraf goed. Er zijn informatieavonden die je gratis online kunt volgen en praat ook eens met deelnemers. Het mooie van The Ride vind ik dat er een echte opbouw in zit. Veel evenementen zeggen ‘we zien je aan de start’, maar bij The Ride krijg je veel meer betrokkenheid."
"Uitleg per mail, handleidingen en webinars over voeding door een sportdiëtiste, training, de etappes en materiaal door Shimano Service Center’s Kenny van Hummel, een gratis proefpakket met sportvoeding. Het hoort allemaal bij je deelnamepakket. Je wordt simpelweg 'overall' een betere fietser door met The Ride mee te doen.” Diana vult hem aan: “Mijn tip is goed trainen en er helemaal voor gaan. Je weet immers nooit hoe het volgend jaar is en als je lekker aan het fietsen bent en gezond bent, wacht dan niet te lang! Het is een unieke ervaring.”
The Ride, powered by Shimano Service Center, bracht de rijders in 2022 van de machtige Ventoux via de Alpen (Alpe d’Huez, Col du Glandon) naar de Vogezen (Ballon d’Alsace) en via Noord-Frankrijk naar de Waalse Ardennen om te finishen bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. De routes zijn gedetailleerd voorbereid door routemeester Gijs Bruinsma en deelnemers gaven de 2022-editie voor de routes een 8,8! Overall kreeg The Ride van de deelnemers een 8,4 als waardering. Supercijfers dus.
In 2023 gaat het geheel vernieuwde The Ride-parcours van de Stelvio in de Dolomieten, via de Oostenrijkse Alpen (Ötztal) en een stukje Zwitsersland naar het Zwarte Woud in Duitsland. Daarna trekt de karavaan Frankrijk in om de Vogezen te bezoeken en ‘Ballons’ te beklimmen, dan gaat het vervolgens via Noord-Frankrijk naar Saarland in Duitsland. Via Luxemburg, de Waalse Ardennen is het laatste stuk vertrouwd naar Valkenburg. The Ride bestaat elk jaar uit in totaal 1350 kilometer met zo’n 17.000 hoogtemeters.
In 2023 is The Ride van 4 t/m 11 juni. Fietssport en The Ride organiseren samen in het najaar een aantal gratis webinars waar je in een uurtje wordt gepraat en vragen kunt stellen. Als Fietssport PLUS/NTFU-lid krijg je bovendien een aantal extra’s. Het eerstvolgende webinar vindt plaats op donderdag 10 november. Carlo van Nistelrooy, organisator en koersdirecteur van The Ride, vertelt je alle ins & outs over het evenement. Uiteraard kun je hem ook vragen stellen. Het webinar duurt ruim een uur. Schrijf je hier in.
Redactie Fietssport
Met bekende, maar ook minder bekende hellingen.
Interview met singletrackbouwer Patrick Jansen.
Catalonië barst van de luxe hotels, knusse B&B's en fraai gelegen appartementen.
Kamu, een bijzondere fietsspot in Breda centrum.
Een paradijs voor natuurliefhebbers