Trail update MTB-routes - februari
Dit gebeurt er in routeland.
Startplek is de McDonalds in Purmerend, maar uiteraard kun je Rondje Mokum op elke willekeurige plek aanvangen. De eerste kilometers voeren me door de Wijdewormer, een van de oudste droogmakerijen van Nederland. Over een kaarsrechte weg belanden we in Zaandijk. Hier kom je voorbij de Zaanse Schans.
Een mooi fotomomentje, maar let op! Vaak wemelt het hier van de toeristen die niet allemaal zijn ingesteld op een fietspad met voorbijrazende tweewielers. Gewoon even goed opletten en laat je humeur er niet door bederven.
Na Zaandijk en Westzaan rijden we langs de N246 naar pont Buitenhuizen. We moeten het Noordzeekanaal oversteken en maken ons niet druk. Vaak ontmoeten we medefietsers en een kort praatje over onze gezamenlijke hobby is zo gemaakt. Zodra de pont de overkant bereikt, stappen we op om via Spaarndam en Santpoort naar Bloemendaal te rijden. We passeren de bekende hockeyclub en slaan rechtsaf richting het fameuze Kopje van Bloemendaal.
De Noord-Hollandse Alp klinkt als de Ventoux of Stelvio, maar dan even anders. De klinkerweg leent zich uitstekend voor krachttraining op de fiets. Dit voer je uit door met een cadans van 40-60 rpm volle bak een heuvel op te fietsen. Stoppen doe je na 40 pedaalslagen of zodra de cadans onder de 40 komt.
"Doorgaans ben ik na veertig keer trappen exact boven"
Daarna sla ik linksaf en daal over de Koninginneduinweg af naar de voet voor de volgende krachtsexplosie. Het is extreem zwaar en vooraf bepaal ik altijd het aantal beklimmingen: 4, 6 of 8. Meer is niet zinvol. Die afspraak met mezelf is belangrijk, want na twee keer staat het afstappen me nader dan het lachen.
Als de helse training erop zit, ben ik even compleet gebroken. Er is overigens helemaal niks op tegen om gewoon rustig Het Kopje op te rijden zonder gekkigheid. Ik rij nu rustig door naar de top van de “col” waar de beroemde brievenbus van de Kneet staat.
Na een snelle afdaling vervolgen we onze weg richting de zee. Dat valt trouwens niet mee, want de duinen glooien en de benen zijn nog niet hersteld. Vanaf Bloemendaal aan Zee fietsen we langs de boulevard naar Zandvoort. Ik probeer te herstellen. Soms stop ik hier even om de benen rust te geven en te genieten van het zicht op de zee.
Zandvoort is druk op mooie dagen, let dus extra op. Aan het eind van het dorp begint het fietspad naar Noordwijk. De route langs de Amsterdamse Waterleidingduinen behoort tot de mooiste van Nederland. Het is smal, jakkeren heeft geen zin. Geniet gewoon van de prachtige omgeving. Het is continu glooiend, maar als fietsuitdaging mag het geen naam hebben.
Na 8 km, bij Noordwijkerhout, verlaten we het gebied en ga het binnenland weer in. Vlak na Sassenheim begint het volgende hoogtepunt van de rit: fietsen langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Kagerplassen. De vele boten kleuren het landschap in dit watersportgebied.
Plaatsjes als Buitenkaag, Huigsloot en Weteringbrug ben je net zo snel weer uit als je erin gekomen bent. Zeker met mooi weer is de route langs het water meer dan genieten. In Buitenkaag stoppen we daarom ook voor een uitgebreide lunch.
Bij Leimuiden laten we de ringvaart achter ons. Het wordt nu landelijker. Via Kudelstaart, Vrouwenakker en Blokland vermijden we de grotere plaatsen Uithoorn en Mijdrecht. De dijk langs het de Kromme Mijdrecht is om te smullen. Dit riviertje vormt de grens tussen Utrecht en Zuid-Holland. Aan de rechterkant kronkelt het water, terwijl het zicht aan de andere kant wordt gedomineerd door oudhollandse landelijke taferelen.
Het binnenrijden van Vinkeveen is altijd prachtig. Aan weerszijden van de weg staan prachtige huizen tussen sloten met kroos. Het centrum van Vinkeveen is wat druk, maar dat mag de pret niet drukken. We slaan rechtsaf naar Baambrugse Zuwe, een buurtschap dat als een kaarsrechte streep de Vinkeveense Plassen doorsnijdt. Niet meer dan een weg met aan weerszijden huizen. Een parel in het water.
Al gauw volgt Abcoude en middenin het dorp staat doorgaans een grote ijskraam. Hier trakteer ik me doorgaans op een ijsco van fors formaat voor de laatste tientallen kilometers. Ondanks dat ik me niet overdadig inspan, hebben de benen het beste er wel op zitten. Fietsend langs de riviertjes Gein en Gaasp bereiken we Diemen.
Het Rondje Mokum doet zijn naam niet helemaal eer aan, want het is niet mogelijk de hoofdstad te negeren. Dat wil ik eigenlijk niet, fietsen doe ik het liefst ver buiten de bebouwde kom. Maar het is zoals het is.
Via Diemen rijden we Amsterdam-Oost binnen. Dit is bekend terrein, het brede fietspad wemelt van de stadse actievelingen: hardlopers, hondenuitlaters, e-bikers, bakfietsers en racefietsers krioelen door elkaar.
"Je boos maken heeft geen zin"
Goed opletten des te meer. Na enkele kilometers slaan we linksaf richting de dubbele “col”: de Amsterdamse brug gevolgd door de Schellingwoude brug. Als de benen het toelaten, kan ik hier mijn tanden nog even in zetten.
Zodra we zijn afgedaald verlaten we de stad onder de A10 door. Landelijk Noord heet het hier en dit agrarische gebied behoort nog tot Amsterdam. Het is een van mijn favoriete fietsgebieden. De aanwezigheid van urbane levendigheid lijkt een ver-van-mijn-bed-show. Eindeloze weilanden, gescheiden door heel veel water domineren het uitzicht.
Het smalle fietspad loopt langs de snelweg zonder daar erg in te hebben. Inmiddels hebben de benen het beste wel gegeven deze dag. De kaarsrechte Jaagweg langs het Noordhollands Kanaal fungeert als laatste hindernis. Zodra de gele M opdoemt zit het rondje erop.
Ongeacht waar je start, is Rondje Mokum een meer dan pittige uitdaging in een afwisselend landschap. Ravitaillering vind je te kust en te keur in de vele plaatsjes die je aandoet. Op mooie dagen is dit echt een parel van een ronde.
Ga naar de Routepagina voor alle details en het downloaden van deze prachtige route.
Tekst: Herman Nekkers
Redactie Fietssport
Dit gebeurt er in routeland.
Perfecte combinatie van fietsvakantie met strandvakantie.
Dacht jij dat die singletracks er uit zichzelf zo strak bij liggen? Think again!
Interview met singletrackbouwer Patrick Jansen.
Hoogtemeters trainen in eigen land? Het kan!