15 Italiaanse beklimmingen voor je bucketlist
Een van de mooiste fietslanden van Europa met uitdagende klimmen.
Als de trainingsintensiteit laag is, is de Dammen en Marken-route een goede optie. Maar... in Noord-Holland is altijd wind. Wees daar op voorbereid. Windstille dagen kennen ze er nauwelijks. Ik start vanuit Purmerend. De McDonalds langs de N235 is een bekende ontmoetingsplaats van waaruit je zo de polder inrijdt. De eerste kilometers gaan zuidelijk langs het Noord-Hollands Kanaal.
Al gauw doemt de eerste dam op: Ilpendam. Na de stoplichten sla ik linksaf en kom uit op het dorpsplein. Na enkele honderden meters over de keien van dit lieflijke dorpje bereik ik de brug over de Purmerringvaart. Hier sla ik rechtsaf en volg het water. Na anderhalve kilometer ga ik weer een brug over op weg naar Overleek. Dit landelijke gebied heet Waterland.
"De streek heet niet voor niets zo; het is onmogelijk om ergens te kijken zonder dat je water ziet"
Ik sla rechtsaf richting Broek in Waterland. Een dorp dat behoort tot de duurste gemeentes van Nederland, reden waarom vele BN’ers er hun intrek hebben genomen. Je hoeft je niet af te vragen waarom, het is werkelijk schitterend toeven aan het water.
Het dorp eenmaal uit steek ik de N247 over op weg naar Amsterdam. Niet dat ik de stad inrij, maar dit gebied heet Landelijk Noord en behoort tot de hoofdstad. Verder doet er niets denken aan het stadse leven.
Langs de volkstuinen fiets ik over het smalle fietspad richting de volgende dam: Durgerdam. Ook al zo’n prachtig dorpje aan het Markermeer. De contouren van Almere zijn goed zichtbaar, maar ver genoeg om niet als horizonvervuiling aangemerkt te worden.
Matig wegdek geselt mijn fiets. Gelukkig is het kortstondig en deren doet het me niet. Op drukke dagen is er weinig kans op doorjakkeren over deze smalle weg.
Na Durgerdam zou ik normaal gesproken rechtdoor gaan, maar de weg is afgesloten (nov. 2020). Ik ga daarom linksaf richting Ransdorp. Dat is sowieso geen verkeerde keus, want ook dit dorp is van ongekende schoonheid als je er oog voor hebt. Niets te beleven, wel veel pittoreske huisjes en een sfeer van Wim Sonneveld's Het Dorp. Voor ik er erg in heb, ben ik er alweer uit trouwens.
De volgende kilometers vormen een prachtig stuk door het waterrijke gebied. Het lijkt hier een compleet niemandsland onder de rook van Amsterdam. Op de polderweg is gemotoriseerd verkeer een zeldzaamheid.
"Blijf wel opletten, want enkele bochten kunnen verraderlijk zijn"
Uitdam is het volgende doel; woonplaats van onder andere Katja Schuurman. Ik buig linksaf richting Marken. Fietsers hebben de keus uit de dijk of de lager gelegen weg. De dijk is smal en druk, maar je hebt wel een mooi uitzicht over het water. Als je wil doorrijden is de lager gelegen weg de beste optie.
Na enkele kilometers ga ik rechtsaf richting Marken. Er is maar één weg naar het voormalige eiland, dus veel keus heb je niet. De vuurtoren is een bezienswaardigheid, hier ga ik vandaag naartoe. Via de dijk kom ik het dorp binnen en van daaruit is het nog enkele kilometers fietsen. Met strenge winters is hier vaak sprake van kruiend ijs; een gebeurtenis die veel belangstellenden trekt.
Vanaf de vuurtoren fiets ik weer terug naar het dorp via de buitendijk. Het laatste stukje is een soort Ronde van Vlaanderen light. Schots en scheef liggende straatstenen rammelen me flink door elkaar. Het is slechts kort en aan het eind wacht de bekende haven.
Buiten coronatijd is dit een perfecte plek voor de ravitaillering: er zijn terrassen en gezelligheid in overvloed. Vanaf de haven wordt het echt leuk: hier ga je binnendoor langs de pittoreske groene huisjes waar Marken om bekend staat.
Ik rij nu over de dijk terug op weg naar de vijfde dam: Monnickendam. De oude haven van dit historische plaatsje is supergezellig en leent zich uitstekend voor een koffiestop. Daarna rij ik door langs het Markermeer richting Volendam. Meer dan een paar kilometer is het niet. Al die dorpen liggen op een postzegel en je bent er zo.
Volendam is eigenlijk net te groot om leuk te zijn. Bij de dijk moet je niet zijn, dat is veel te druk. Dus ik neem het Strava-segment met de naam Doorsteek Volendam. Het betreft een drukke weg van 2,5 km. Daarna ben ik aan de andere kant van het dorp en kan ik weer rustig doorrijden.
Op naar Edam dat samen met Volendam één gemeente vormt. Van enige saamhorigheid tussen de bevolking is overigens geen sprake, want de rivaliteit is groot. Edam is ook al zo’n mooi, historisch plaatsje, maar ik laat het centrum links liggen.
De route gaat langs het zogeheten Oorgat en bij de eerste de beste brug sla ik rechtsaf om vervolgens na enkele honderden meters de polder weer in te duiken.
Rechts ligt de dijk, links het uitgestrekte polderland. Het is hier weliswaar niet de Dolomieten, maar wie oog heeft voor de schoonheid van het land kan zijn hart ophalen. Na al die stukken door de bebouwde kom nodigt deze weg uit de gashendel flink open te trekken.
Ik zoef richting het noorden, passeer Warder en kom uit bij de laatste dam van de dag: Schardam. De weg loopt iets op en een fraai uitzicht over het Markermeer openbaart zich. In de verte ligt Hoorn. Bij mooi weer zie je hier op het water een wirwar van allerlei scheepsverkeer.
Ik begin nu aan de laatste kilometers van de rit. Een dikke 80 km zitten inmiddels in de benen en dat is te merken. Met de zuidwestenwind gaat de laatste 18 km nog flink pijn doen. Via Oosthuizen rij ik over de dijk van de Beemsterringvaart terug.
Met nog 10 km voor de boeg sla ik linksaf richting Kwadijk. Een lintdorp met fraaie woningen en een klinkerweg. Aan het eind van de weg passeer je normaal gesproken het spoor en de brug. Maar aangezien de brug op dit moment vervangen wordt, neem ik een korte omleiding.
Na wat gezigzag kom ik weer op de route, oftewel de dijk langs de Purmerringvaar in Purmerend. Op het fietspad is het op mooie dagen een drukte van langzaam verkeer.
"Hier moet je echt scherp blijven, want anderen doen dat niet voor je"
Na nogmaals een brug over vervolg ik de route langs de ringvaart. Het zijn de laatste loodjes en na enkele kilometers bereik ik de bekende fastfoodketen.
Dit rondje is een verrassende route door Noord-Holland, vlak boven Amsterdam. Ideaal om kilometers te maken. Mooie wegen en nauwelijks stoplichten. Fietsers die voor het eerst in deze omgeving komen verbazen zich erover hoe mooi het hier is. Ik zou zeggen: probeer het zelf.
Ook een rondje Marken-Dammen doen? Het gpx-bestand van de route Dammen en Marken vind je hier.
Tekst/beeld: Herman Nekkers
Redactie Fietssport
Een van de mooiste fietslanden van Europa met uitdagende klimmen.
Streep de mooiste beklimmingen van je bucket-list.
Goede fietsen en goede koffie.
Met dank aan alle mountainbikers die de natuur een groen hart toedragen.
Serene riviertjes, kristalheldere meren en imposante watervallen.