• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 14 oktober 2021

Op zoek naar een uitdagende cyclo?

De kalender voor cyclosportieve tochten over de grens is door de coronacrisis volledig op de schop gegaan. Inmiddels zijn er wel weer voldoende uitdagende cyclo’s te vinden die groen licht hebben gekregen. Voor jouw bucket list.
Op zoek naar een uitdagende cyclo?

Voor het organiseren van evenementen verschillen de regels sterk per land of zelfs per regio. Zo kunnen in België maximaal 400 personen aan een evenement deelnemen, in Zwitserland 1000. Je ziet dan ook dat de Belgische toertochtenkalender, evenals in Nederland waar het maximum 250 is, in juli en augustus nog vrijwel leeg blijven. 

Kijk je wat verder over de grens dan heb je meer keus in cyclosportieve tochten, die wel doorgang kunnen vinden of die vanuit het voorjaar/zomer naar het najaar verplaatst zijn. We selecteren er een aantal voor je in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Duitsland

In Duitsland bestaan grote verschillen tussen de deelstaten. Zeer grote evenementen zijn voorlopig in heel Duitsland verboden. Maar in sommige deelstaten zijn evenementen tot 150, 250 of soms zelfs 500 deelnemers onder voorwaarden weer mogelijk

Eifel 205 (19 september)

De Eifel 205 is een splinternieuwe cyclo onder de vlag van de Milestone Series. Ze beloven een compleet autovrij parcours in de Eifel. Met het geweldig strakke asfalt daar een genot om de benen te laten draaien voor de 107, 170 of 205 km.

Frankrijk

Grote evenementen (>5000 personen) zijn daar wellicht in september mogelijk, maar kleinere evenementen zijn al toegestaan vanaf half juli. 

La Madeleine (9 augustus)

Een kleiner evenement, maar zeker de moeite waard. Het parcours bevat legendarische namen, zoals de Col de la Croix de Fer, Col du Chaussy en een finish op de Col de la Madeleine. Je hebt de keus uit diverse afstanden.

Santini Granfondo Mont Ventoux (6 september)

Goed georganiseerde cyclo met finish op de legendarische Mont Ventoux en in korte tijd uitgegroeid tot een echte klassieker in cycloland. De korte afstand (80 km) gaat via Sault en de lange (137 km) via Bedoin.

Granfondo Vosges (27 september)

Een relatief nieuwe cyclo in de groene Vogezen. De route is een aaneenschakeling van middellange beklimmingen.

Italië

Ook in Italië is men, begrijpelijk, voorzichtig. Vanaf half juni zijn kleinere evenementen toegestaan, maar alleen als er een meter afstand van elkaar gehouden kan worden. Voor buitenevenementen geldt momenteel een maximum van 1000 deelnemers.

Giro Sardegna (11-16 oktober)

Een prachtige zesdaagse op Sardinië die dit jaar is verschoven naar oktober. Dat zou een een geweldige afsluiter kunnen worden van je fietsjaar.

Il Lombardia (13 oktober)

Dit is een verkorte cycloversie van de profkoers en bevat bekende beklimmingen, zoals de Madonna di Ghisallo en Muro di Sormano; een van de steilste hellingen van Europa. De cyclo wordt normaal gesproken een dag na de profkoers gehouden. Deze is echter verplaatst naar 31 oktober.

Oostenrijk

Vanaf 1 juli zijn evenementen in de buitenlucht weer toegestaan, tot 500 personen; vanaf 1 augustus mogelijk voor 1250 personen.

Kufsteinerland Radmarathon (6 september)

Een kleinschalig evenement in Tirol. In Oostenrijk weten ze wel wat organiseren is, want alles is hier tot in de puntjes geregeld. Je komt hier geen extreem hoge bergen tegen, wel een heerlijke route over 2000 hm om lekker door te blazen.

Zwitserland

In Zwitserland zijn evenementen tot maximaal 1000 personen weer mogelijk.

Les Tour des Stations (8 augustus)

Een superzware uitdaging, deze granfondo met verschillende afstanden, inclusief de Marmotte Granfondo Valais. Alle afstanden finishen via de Col de la Croix de Coeur, met onverharde slotkilometers. 

Op CycloWorld vind je de actuele kalender en nog veel meer cyclosportieve tochten in Europa.

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant