• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 27 september 2023

MTB-route Gieten: Feest op de Hondsrug

De Hondsrug midden in Drenthe. Zeventig kilometer lang is-ie en twintig meter boven NAP, ontstaan door schuivende gletsjers in de ijstijd. Uniek, authentiek en fraaie vergezichten. Midden in die ongerepte natuur ligt MTB-route Gasselte-Gieten.
MTB-route Gieten: Feest op de Hondsrug
MTB-route Gieten: Feest op de Hondsrug
We parkeren bij Koerscafé Gasselte op het terrein van camping De Lenthe van Drenthe. Gezellig! Om even een regenbuitje uit te zitten, beginnen we - geheel tegen de gewoonte in - met koffie en appeltaart. Met 34 kilometers aan tracks voor de boeg (275hm) en de beloofde pittige bultjes kunnen we de koolhydraten wel gebruiken.

"Met uitzicht op het kraakheldere meer waan je je in het buitenland"

En wat heet. Amper op de pedalen komen we bij het zogenoemde ‘Gat van Gieten’. Voor azuurblauwe wateren hoef je niet naar de Méditerranée, want met uitzicht op het kraakheldere meer waan je je in het buitenland. Waar je een gat hebt, heb je doorgaans ook een bult. Hier ook. Niet één, maar meerdere. De paadjes kronkelen van links naar rechts en weer terug op de heuveltjes bij het zandgat. Af en toe op de pedalen om net even die top te bereiken en dan meteen weer in de flow met de billen achter het zadel naar beneden.

En zo gaat het nog even door. Je kúnt ze overslaan en we adviseren om de echte beginneling dat te doen, maar natuurlijk doen wij dat niet. Aan het einde van dit gedeelte zitten twee jongens met rode wangen en kleine geultjes zweet langs hun slapen: “Even op adem komen, hoor!” 

Venijnige zandbulten

Via bos- en landpaadjes flowen we door naar het Gasselter Veld met weer een zwemplas. Het waterpretparkje met drie grote klimtoestellen verraadt dat recreatie en toerisme hier hoog tij viert. Niet vreemd als je de hoge campingdichtheid en bed & breakfasts op Google Maps erop naslaat. Niet veel later zien we hem: de toerist, te herkennen aan het ontbreken van de helm, ondanks de herhaaldelijke waarschuwingsbordjes met ‘draag een helm’. Moeten we er iets van zeggen? We laten de man snel achter ons als weer een aantal venijnige zandbulten zich aandienen. Lekker!

Even later gaat het richting Borger via het bos. Kilometerslange tracks voor ons gevoel met als verrassing een heus officieel Strava-segment. Cross Baan Gasselte vermeldt het bordje met 1,1 kilometer aan slingerende uitdagingen. We zetten even flink aan.

Verrassend afwisselende route

Wat opvalt, is dat we regelmatig nieuw aangelegde stukken tegenkomen. Zo ook een soort pumptrack XL na een stukje heuvelkam. Op het smalle stuk is het goed opletten geblazen, want je wilt niet onbedoeld met fiets en al drie meter lager uitkomen. Het is één van de talloze variaties op het parcours.

"Een ieniemienie bosje met heerlijke MTB-rollercoaster. We worden er wel blij van"

Net als de ‘de Kuil’, nu een prachtig heidegebied en voorheen een crossterrein voor de paardensport. We kunnen ons heel goed indenken dat militaryruiters dit terrein als favoriet markeerden. Wordt de route dan nergens saai? Bijna, als we tussen rechts de provinciale weg en links uitgestrekte weilanden fietsen. Maar niets is wat het lijkt, ook daar is een verrassingselement ingebouwd: een ieniemienie bosje met heerlijke MTB-rollercoaster. We worden er wel blij van. En zo blijft de afwisseling ons verrassen tot we weer terug zijn bij het wielercafé.

Mooie vrouw

In 2021 stond de route nog in de MTB top tien op mtbroutes.nl, waardoor menig MTB’er de weg naar Drenthe graag weet te vinden. Dan weet je hoe het gaat: een mooie vrouw heb je nooit alleen. De verwachte drukte valt enigszins mee, waarschijnlijk door de slechte weersvoorspellingen voor vandaag. Dat geeft natuurlijk geen garantie voor de rest van het jaar. En die rest van het jaar zijn de tracks volgens insiders daar ook goed te rijden.
 
Je kostbare bike verzekeren? Met de betrouwbare fietsverzekering van de NTFU zit je na een valpartij snel weer in het zadel.

Een mix van zand- en bosondergrond doet vermoeden dat de hele track zowel in de winter als in de zomer goed begaanbaar is. Ja, misschien moet je bij slecht weer eens om een plasje rijden en zal het bij lange droge periodes op het mulle zand wel extra zwoegen zijn. Maar hé, de meters op asfalt of klinkerpaadjes kunnen we op twee handen tellen.

Meest duurzame trail

De tracks liggen er strak bij en zijn super aangeduid. Een groep van zo’n tien vrijwilligers is er verantwoordelijk voor. Iedere zaterdag, en vaak ook nog op andere dagen, steken ze de handen uit de mouwen. Het is dan ook niet voor niets dat Gasselte-Gieten in 2022 uitgeroepen is als ‘Meest duurzame MTB trail’. Eentonig wordt de route niet. Jaarlijks worden er nieuwe stukken aan de trails toegevoegd. Het biedt een mooie afwisseling en is in principe goed te doen voor alle niveaus.

"Gasselte-Gieten is in 2022 uitgeroepen is als Meest duurzame MTB trail"

De wat technischere stukken vergen wel wat conditie en skills, maar kunnen desgewenst prima overgeslagen worden. En als je een beetje handig bent, is de track ook met de gravelbike goed te doen, bij voorkeur wel met vering. Voor wie 34 kilometer dansen niet ver genoeg is, kan een vette combinatie maken met de makkelijke aansluiting naar MTB routes van Rolde, Anloo of Veendam. Het maakt het ritje naar Drenthe dubbel en dwars waard.

Bekijk hier de route

Pluspunten

 
  • Gevarieerd parcours met voldoende uitdaging 
  • Goed aangeduid
  • Perfecte ondergrond, hele jaar goed berijdbaar 

Minpunten

 
  • Druk in het weekend
tekst: Astrid Olde Olthuis
beeld: Jonah van de Burgt, Ard Krikke 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant