• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 27 juli 2022

Mountainbiken in Sölden: trails van wereldklasse

Vanuit de cabinelift kijk ik naar buiten. Onder mij kronkelen indrukwekkende trails. Ongemerkt scan ik alle bochten, jumps en drops. Een mix van zenuwen en blijdschap overheerst. Wat gaat de Oostenrijkse Bike Republic mij allemaal bieden?
Mountainbiken in Sölden: trails van wereldklasse

Een paar weken geleden ontving ik een mail van het Toerismeverband van Tirol. Of ik interesse had om Sölden te leren kennen. En hier zat ik dan, in een vrijwel nieuwe cabinelift tussen de hoogste bergtoppen van Tirol. Een paar minuten geleden had een zeer olijke man mij tot staatsburger van de Bike Republic Sölden benoemd, inclusief paspoort. Ze pakken het hier goed aan. Niet zo maar wat trails, maar een hele identiteit en beleving.

Grote kombochten

Na een kleine tien minuten stap ik uit de lift. Bij een groot bord met de routes licht de gids alles toe. Hij vertelt met grote trots over de shaped lines en de natural trails, de moeilijkheidsgraad en alle speciaal gebouwde features, zoals bruggen, wallrides en boardwalks. En dan is het tijd om te rijden. Ik rol de eerste trail in en meteen is het gaaf. Grote kombochten, pumps en steile passages volgen elkaar op. Na honderd meter besef ik me dat het wel eens heel interessant kan gaan worden, wat een bouwkwaliteit!

Voor elk niveau

De trails in Sölden zijn onderverdeeld in drie kleuren; blauw (beginner), rood (gevorderd) en zwart (expert). De shaped lines zijn subliem. Ze zorgen voor de juiste snelheid en je weet altijd wat je kunt verwachten. Dat geeft vertrouwen en gaandeweg durf je hier steeds meer. Op een blauwe lijn zal nooit een rode feature zitten en ze zijn gebouwd op flow. Er zitten veel pumps, hoge kombochten en houten features in. In de veel snellere rode lijnen kun je kleine drops, steilere hellingen, nog hogere kombochten, rotspartijen, stenen en kleine jumps verwachten. Alles is rolbaar. In de zwarte lijn zitten obstakels die groter zijn, zoals gaps, grote drops en flinke rotspartijen. 

Voor de gevorderde

De natural trails zijn eigenlijk wandelpaden, maar opengesteld voor mountainbikers. Deze zijn een stuk minder voorspelbaar en over de gradatie kun je discussiëren. In alle natural trails zitten stenen, rotspartijen, wortels en drops. Voor de rode lijn moet je echt goed kunnen rijden; er is vaak maar één lijn en weinig uitloopmogelijkheid. In de zwarte natural trails kun je rekening houden met heftige passages met wortels, stenen en erg grote drops.

"Op mijn gezicht aan één stuk door een grote lach"

We gaan van trail naar trail en wisselen zo shaped en natural af. Het is ongelofelijk hoe mooi dit is aangelegd. Waar je snelheid eruit moet gaat dat vanzelf. Waar je juist snelheid nodig hebt liggen pumps of rechte stukken. De gids weet de weg en laat ons een paar mooie doorsteekjes zien. Op mijn gezicht aan één stuk door een grote lach. Sölden ademt mountainbiken uit en overal in het dorp zie je ze voorbij komen. Er liggen twee pumptracks, er zijn openbare gratis afspuitfaciliteiten en meerdere fietsenmakers in het dorp. Van gezinnen tot pro’s, iedereen kan hier een uitdagende trail vinden.

Op zoek naar meer buitenlandse trails? Lees dan ook De hemel bestormen in de Harz.

Jumps en drops

Wanneer je op de kaart kijkt, zie je dat Sölden op te delen is in drie gebieden. Ieder met zijn eigen lift en trails. Vanaf het middelstation van de Gaislachkogllift (2.174 meter) kun je kiezen uit een blauwe en rode shaped line. Halverwege rood kun je overgaan op zwart, met grote jumps en drops. Als je liever een natural trail rijdt kan je vanaf de lift de zwarte lijn pakken. Niet makkelijk, maar wel heel gaaf. 

Aan de andere kant van het dorp brengt de Giggijochbahn je naar 2.284 meter. De route vanaf de top is blauw, maar ziet er indrukwekkend uit door de scherpe bochten en fikse afgrond. In de zomer van 2019 is een nieuwe blauwe trail geopend, zodat je ook vanaf deze lift helemaal naar beneden kunt rijden over een shaped line. De derde lift start halverwege de trails. Een stoeltjeslift brengt je naar 2.666 meter. De rode shaped line naar beneden is echt gaaf, maar wel hard werken door de vele secties met stenen. 

Zelf klimmen

Sölden heeft ook nog een ‘stille kant’. Hier zijn geen liften, maar wel een aantal blauwe en rode natural trails. Je moet zelf omhoog fietsen, maar de trails zijn de inspanning waard. Je komt hier behalve een enkele wandelaar niemand tegen. In Sölden wordt niet veel geklommen. De meeste mensen komen hier om naar beneden te gaan. En dat is niet gek, de trails zijn van wereldkwaliteit.

Meer informatie?

Neem een kijkje op Bike Republic Sölden. Hier vind je zeer uitgebreide informatie (in Duits en Engels) over de trails, liftprijzen, overnachtingsmogelijkheden, busvervoer en nog heel veel meer. Je kunt ook bij Mountainbike Challenge een geheel verzorgde trainingsweek boeken in Sölden. Zij regelen alles, zoals bagagevervoer en transport van jouw mountainbike naar de bestemming. Het enige wat jij hoeft te doen is trappen.

 

Benjamin De Vaal
Door Benjamin De Vaal

Mountainbike instructeur, docent en gids. Hij is altijd op zoek naar de mooiste trails. Deze ervaringen deelt hij graag in de reizen en trainingen van zijn bedrijf Mountainbike Challenge.

Dit vind je misschien ook interessant