• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 8 juli 2020

Long Term NL Challenge

Fiets je graag en wil je nieuwe routes ontdekken? Dan is de Long Term NL Challenge iets voor jou: rij met Strava alle Nederlandse gemeentes bij elkaar! Initiatiefnemer en cijferliefhebber Frank van Moorsel vertelt over zijn uit de hand gelopen idee.
Long Term NL Challenge

Je kent ze vast wel. Veel reizigers hebben een wereldkraskaart, ofwel world scratch map. Behalve wereldreizigers kunnen ook fietsers de digitale vakjes van een kaart openkrassen. Frank van Moorsel ontwikkelde daarvoor de website Long Term NL Challenge, waarop Strava-gebruikers kunnen zien in welke gemeentes in Nederland ze al hebben gefietst. En waar ze nog heen moeten om hun kaart vol te krijgen. 

Wat heb jij zelf met fietsen?

“Ik maak veel lange tochten waarbij ik geniet van de omgeving en graag nieuwe delen van ons land zie. Dat doe ik over het algemeen op de racefiets, maar ik pak ook wel eens de mountainbike. Ik fiets ook aardig veel voor het goede doel.”

Hoe kwam je op het idee voor de Long Term NL Challenge?

“Ik wilde nieuwe routes bedenken met plekken waar ik nog niet eerder geweest was. Toen ben ik gaan strepen: welke gemeentes had ik al gehad en welke moest ik nog? Eerst werkte ik met een papieren atlas, maar ik maakte al snel een programmaatje op mijn laptop, haalde kadastergegevens erbij en zorgde dat ik de gegevens van Strava kon inlezen. 

Toen ik dat klaar had, dacht ik dat er misschien wel meer mensen waren die dit een leuke uitdaging zouden vinden en heb ik de site gebouwd. Maar dat het zo groot zou worden had ik niet gedacht. Een redacteur van Studio Sport besteedde er een tweet aan en toen ging de bal rollen. Inmiddels hebben duizenden mensen de site al bezocht, waarvan enkele honderden er echt fanatiek mee aan de slag gaan. Maar je kunt er geen prijzen mee winnen. Het is puur voor de lol.”

Hoe werkt het?

“Het is aan jezelf in welke volgorde je de gemeentes afwerkt. Je zet dus je eigen route uit met Strava. Wielrenners uploaden hun gegevens vanuit Strava en de website rekent uit hoeveel procent van de gemeentes ze gehad hebben. Bovendien zien ze gelijk welke dit zijn en welke ze nog missen. Ik hoor vaak terug dat mensen dat voortraject, het plannen, net zo leuk vinden als het fietsen zelf. 

Screenshot van de Long Term Challenge: gemeentes die wel en nog niet zijn doorkruisd.
Zo moeten ze bijvoorbeeld een deel met de trein of moeten bootverbindingen met de Waddeneilanden of Zeeuws-Vlaanderen zien in te passen. Dat is voor iedereen een uitdaging op zich. Tot nu toe zijn er in Nederland zes mensen die alles gedaan hebben en dus het hele rondje hebben voltooid. In België, waar ook een versie van mijn site actief is, tel ik er zeven. Zelf heb ik ongeveer 92 procent gedaan tot dusver en wil in 2020 op de 100 procent uitkomen.”

Wat heeft de fanatieke fietser eraan?

“Wat ik ermee wil bereiken is inspiratie om nieuwe routes te ontdekken. De manier waarop ik dat doe, spreekt schijnbaar veel mensen aan en ik vind het leuk om ze op deze manier verder te helpen om nieuwe stukken van Nederland te ontdekken.”

Dat is precies de reden waarom wij met je samenwerken

"Dat klopt. Onlangs ben ik samen met Wielersportbond NTFU en hun platform Fietssport een samenwerking aangegaan. We werken samen om nog meer fietsers te inspireren, dus we versterken elkaar. Ik bouw en onderhoud de website in mijn vrije tijd. Samen met de NTFU en Fietssport wordt de 'road map' voor verdere ontwikkeling van het initiatief ingevuld. Ik ben heel blij dat de NTFU en Fietssport bijdragen in de kosten voor het operationeel houden van de Long term NL challenge website. Op mijn website heb ik de toertochtenkalander van Fietssport geïntegreerd. Gebruikers kunnen op die manier toertochten bij gemeentes zoeken en andersom, dus gemeentes bij toertochten." 

Hoe werkt dat precies?

"De 'Tochten kalender check' gebruikt de toertochtenkalender van Fietssport om te bepalen welke tochten je kunt rijden om je challenge resultaat te verbeteren. Bij de checks worden alle tochten meegenomen die opgenomen zijn in de vrijgegeven kalender en waarvan een GPX-route beschikbaar is." 

Nog meer plannen met je site?

“Ik wil graag allerlei sub-challenges bedenken, bijvoorbeeld regionaal, maar daar ben ik nog niet concreet mee bezig. Er zijn in elk geval veel mogelijkheden om het nog verder uit te bouwen. Nu ben ik bezig om het uiterlijk van de website wat aan te passen, want het oog wil ook wat.”

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant