• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 13 juni 2019

Koersen over de beste bulten

Klimmen en dalen door geurende naaldbossen en uitgestrekte heides met wijdse vergezichten over hellingen en de Twentse laagtes aan de horizon. De Beste Bulten route over de Sallandse Heuvelrug is een droomparcours voor wielrenners.
Koersen over de beste bulten

De 10 km lange weg over de heuvelrug is twee keer opgenomen in de route van vandaag, geen straf. Met fietskameraden Marco, Thijs en Teun rijd ik Sallands Beste Bulten tocht, een route van 135 km met 600 hoogtemeters in Overijssel.

Bas van Wel en Gerrit Wansink van WSV de Zwaluwen fietsen mee als gidsen. Bas is bestuurslid en Gerrit kent als nestor van de club elk weggetje in de regio. “De naam van de tocht is afgeleid van de Sallandse benaming voor heuvel. Een pittige helling wordt hier 'een beste bult' genoemd”, vertelt Gerrit als we in de frisse morgen vanuit Deventer vertrekken.

Verborgen hellingen

De route doet niet alleen de bekende bulten aan op de Sallandse heuvelrug, maar volgt ook 'verborgen' hellingen en wegen in de gemeente Hof van Twente. Bij Markelo begint het landschap te glooien. We draaien rechtsaf om over de klinkers van de Markeloseberg te klimmen. Vanaf de top kijken we uit over het dorp met zijn 19e eeuwse molen, terwijl een boer met zijn tractor een glooiende akker bewerkt. Hoewel de helling maar 40 meter hoog is, geven de glooiingen het landschap een on-Nederlands karakter.

Twentse vlag

We werken een vermakelijke lus af door het cultuurlandschap rond Markelo en Goor. We fietsen langs oude boerderijen met wolfseindkappen en dwarsritschuren, en zien de Twentse vlag fier in top wapperen. Asfaltwegen en klinkerstroken slingeren door het landschap. We gaan uit het zadel op de Kattenberg en sprinten op de Apenberg. Het wordt nergens echt steil, maar het gaat continu op en af.

"Auto's en motorrijders passeren, terwijl groepjes wielrenners de benen testen op de hellingen"

Waar het Twentse parcours rustig en wijds aandoet, is de route over de Sallandse heuvelrug toeristisch en bebost. We rijden de heuvelrug op via de Motieweg, één van de lastigste klimmetjes in de streek. De helling loopt over een lengte van 800 meter met maximaal 9 procent door het bos. Eenmaal boven beginnen we aan de route Holterbergweg – Rietslenkpad – Nijverdalsebergweg die als een achtbaan over de heuvelrug loopt. Auto's en pelotons motorrijders passeren, terwijl groepjes wielrenners de benen testen op de hellingen.

Verzuurde benen

Na een afdaling volgt de pittige beklimming van de Diepe Hel. “De twee witte stenen op de top kondigen het einde van de 'martelgang' aan”, zegt Gerrit. De helling met stijgingspercentages tot 10 procent is voor ons net te lang om op het buitenblad door te trekken. Met verzuurde benen bereik ik de top met de stenen die de grens tussen Holten en Nijverdal markeren. Nog een afdaling volgt, voordat we tussen glooiende heides met wijdse vergezichten klimmen naar het uitzichtpunt aan de Nijverdalsebergweg.

De Sanatoriumklim

Dan volgt een lus door het noordelijk deel van het gebied. Het klimmetje op de Luttenberg biedt, ondanks zijn hoogte van slechts 20 meter, brede panorama's. We steken de vallei over om de Eelerberg (600m, 3,2 procent) op te rijden die beter bekend staat als de Sanatoriumklim. Thijs lanceert zichzelf en Marco sprint er achteraan, terwijl de zon door het bos prikt. Teun en ik laten de twee springveren rijden.

"De tweede passage draait uit op een koppeltijdrit"

We zijn de 100 km gepasseerd en Gerrit en Bas zijn afgedraaid. De route draait terug naar de weg over de Sallandse Heuvelrug die we ditmaal vanuit Nijverdal in het noorden benaderen. De tweede passage draait uit op een koppeltijdrit. Thijs en Marco gaan er vandoor. Teun en ik zetten de achtervolging in.

Een vermakelijk decor

Ik probeer te herstellen in het wiel van Teun om vervolgens gas te geven op kop. Op de bulten doseer ik zo goed mogelijk, om op de top genoeg kracht over te houden om mezelf in gang te trekken. We rijden voor wat we waard zijn, maar weten het gat naar Marco en Thijs niet te dichten. Het deert niet. Wat beklijft is het plezier van dit onderlinge wedstrijdje in een even fraai als vermakelijk decor.

De zon staat al laag als we ons opmaken voor de vlakke eindfase. Het is nog zo'n 15 km terug naar Deventer. Met enige weemoed daal ik de Holterberg af. Hadden wij maar zo'n mooi parcours in de achtertuin...

Route of toertocht?

Wij hebben de route van WSV De Zwaluwen gedownload op Fietssport.nl. Je kunt hem ook rijden als toertocht vanuit Deventer op zondag 23 juni. Dan heb je de keuze uit drie afstanden: 50, 90 en 130 km.

Kies jouw volgende route

Op Fietssport vind je honderden routes in Nederland. De trainingsrondjes van lokale wielerclubs die de omgeving het beste kennen. Heb je een Fietssport Plus-account? Dan kun je je favoriete route gratis downloaden als GPX-bestand.

Routes
Bram de Vrind
Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant