Routes + Reizen Gewijzigd op 28 juni 2018

Koersen op de Brabantse Wal

Het NK keert terug naar de Brabantse Wal, het wielerhart van Brabant. Fietssport Magazine verkende alvast het parcours van de NK toertocht en plakte er de zinderende finalelus van de wedstrijd aan vast.

Koersen op de Brabantse Wal

Het gemeentehuis in Hoogerheide exposeert wielerfoto's en koerstruien, de gaten tussen de kasseien van de Bossestraat zijn opgevuld met zand en aan de Rijzendeweg hebben de eerste bewoners hun huizen versierd; de Brabantse Wal maakt zich klaar voor het NK wielrennen. Dat wordt duidelijk als we Hoogerheide ruim een week voor het evenement bezoeken. We zijn in de West-Brabantse wielerregio om het parcours van de NK toertocht en de finalelus van de wedstrijd te verkennen.

Spectaculaire finale

Het evenement is afgelopen woensdag begonnen met het NK tijdrijden met start/finish in Bergen op Zoom. In het weekend worden de wegwedstrijden verreden vanuit Nispen. Na een lus van 45 kilometer komen de renners op een plaatselijke ronde in Hoogerheide en het aangrenzende Woensdrecht. Met als blikvangers een kasseienafdaling op de Bossestaat, klimmetje over de Rijzendeweg en oplopende finalestrook aan de Scheldeweg. Zaterdag strijden de dames en beloften om de roodwitblauwe kampioenstrui. Zondag zijn de heren elite aan de beurt. Recreanten kunnen zaterdag van het parcours proeven tijdens de NK toertocht.

Check onze 10x tips voor het rijden over kasseien.

De NK toertocht voert langs het mooie Willemstad.

Wielerhistorie

Dat deze regio het NK organiseert is geen toeval. De Brabantse Wal ademt wielerhistorie. In de omgeving wonen en woonden bekende renners als Wim van Est, Wout- en Rini Wagtmans, Johan van der Velde, Gerrie Knetemann, Jan Janssen en – net over de grens in België – de familie Van der Poel. De regio is toneel van koersen zoals de Ronde van Woensdrecht, Schaal Sels, Scheldeprijs en belangrijke veldritwedstrijd Grote Prijs Adrie van der Poel. De samenwerkende gemeenten hebben het NK naar West-Brabant gehaald als onderdeel van een plan om de streek te positioneren als de internationale wielerhotspot van Nederland.

Als startplek van onze route kiezen we wielercafé De Boulevard aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Een hoek van het café van Frank en Brigitte Benders is ingericht met koerstruien en oude wielerfoto's van bekende renners uit de streek. Het café is eveneens supportershome van David en Mathieu van der Poel. “Het is hier vaak feest met al die overwinningen van Mathieu”, lacht Brigitte terwijl ze koffie op de bar zet.

De Brabantse Wal ademt wielerhistorie.

“Het wielrennen leeft hier enorm”, vervolgt Brigitte. “Op ochtend van de GP Adrie van der Poel gaat de tap al om kwart over zeven open en hebben we 's middags al gauw 500 man binnen. We zijn ook clublokaal van de Tour Club Schelderijders. Die komen hier elke zondag na het fietsen een lekkere Leffe drinken.”

Het parcours

We pikken aan op de langste route van de toertocht die een lus van 90 km maakt door West-Brabant met als keerpunt Willemstad aan het Hollandsch Diep. We schampen de Belgische grens en rijden door een bos richting Wouwse Plantage. Langzaam verschiet het landschap van bosrijk en glooiend naar kaal en wijds. Twee verdwaalde koeien grazen in een akker met paarse bloemen. Een bord geeft aan: KERSEN TE KOOP. De wind staat schuin in de rug, windmolens wijzen met hun koppen in onze richting. Op het 'snelste schema' koersen we naar Willemstad. 

Na koffie met appelgebak in het historische vestingstadje (de moeite waard!) zetten we met harde tegenwind koers naar het zuiden. De windmolens staan nu met hun koppen van ons af. We vechten tegen de wind met een reeks intensieve aflossingen. Het tempo gaat er echter uit als de route dwars door Halsteren en Bergen op Zoom gaat, de start/finishplaats van de NK tijdrit. Daar begint het landschap weer te gooien.

Dan rijden we Hoogerheide binnen om te beginnen aan de finalelus van de wedstrijd. In 1974 en 1975 werd het NK hier voor het laatst gehouden. Op een snikhete junidag in '74 vormden Gerard Vianen (GAN-Mercier) en de ploegmaats Cees Priem en Nidi den Hertog (Frisol) de kopgroep. Na een gesprek met de ploegleiding in de volgauto van Frisol liet Vianen – die het toch meest fris oogde – Cees Priem lopen. Het Vrije Volk concludeerde dat het op een akkoordje was gegooid: 'Frisol koopt kampioenstrui voor Priem', kopte de krant de volgende dag op pagina 6. 

Koersen op de Brabantse Wal

Een jaar later keerde het kampioenschap onder heel andere weersomstandigheden terug op de Brabantse Wal: een stortbui zorgde voor een kletsnat parcours. Hennie Kuiper, woonachtig in het nabijgelegen Ossendrecht, had zijn zinnen gezet op deze koers die voor hem voelde als een thuiswedstrijd. Kuiper reed lek, maar kon met een nieuw achterwiel terugkeren in het peloton. Toen zijn Frisol-ploegmaat Nidi den Hertog op tien kilometer voor het einde werd bijgehaald, plaatste Kuiper een serie demarrages. Hij sloeg een gat van 20 meter en werd niet meer teruggepakt. De roodwitblauwe kampioenstrui bleef in West-Brabant.

Aan de Putseweg pikken we in op de 11,5 kilometer lange finalelus van 2018. We krijgen een afwisselend en glooiend stratenparcours voor de wielen. Smalle en brede wegen, asfalt en klinkers wisselen elkaar af. Aan de Bossestraat wacht een kasseienafdaling, gevolgd door een bocht. Bij regen kunnen de gladde stenen voor moeilijkheden zorgen!

We vervolgen de route pal langs de snelweg A4 met uitzicht op de Brabantse Wal die zich hier met een hoogte van 20 meter boven het landschap verheft en de Zeeuwse polders van de Brabantse zandgronden scheidt. 

We rijden Woensdrecht binnen langs een bord met opschrift 'UCI bike city'. Dan slaan we bij Café Non Plus Ultra linksaf de Rijzendeweg op, het voornaamste klimmetje van de Brabantse Wal (340 meter, gemiddeld 3 procent). We gaan uit het zadel op de klinkerweg. Een driehoekig bord geeft een hellingsgraad van 5 procent aan. Ondanks dat we slechts 15 hoogtemeters overwinnen, voelt de helling als een serieus klimmetje. Na nog geen minuut zwoegen, bereiken we hijgend het uitzichtspunt op de top.

We dalen af en passeren aan de Onderstal een gerestaureerde Amerikaanse Sherman-tank die uitviel tijdens de strijd op de Woensdrechtse Heide in 1944. In de wedstrijd hangt hier de rode vod voor het ingaan van de laatste kilometer. Dan draaien we rechtsaf naar de Scheldeweg om te beginnen aan de eindsprint bergop. In volle vaart rollen we langs lantaarnpaal 16, waar tijdens het NK de eindstreep wordt getrokken. Er zal hier komend weekend nog vaak afgesprint worden. 

“Het is draaien, keren, asfalt, klinkers, kasseitjes en bijna geen meter vlak.”

Adrie van der Poel

Tijdens het NK wacht de renners een zware finalelus, aldus Hoogerheidenaar Adrie van der Poel. Niet zozeer wegens het klimmetje op de Rijzendeweg. “De Rijzendeweg heeft weinig met klimmen te maken. Als je zes keer aanzet ben je boven”, zegt de Nederlands kampioen van 1987 en naamgever van de jaarlijkse veldritwedstrijd in Hoogerheide. Het rondje als geheel noemt hij echter 'slopend'. “Het is draaien, keren, asfalt, klinkers, kasseitjes en bijna geen meter vlak.”

"De finalelus is slopend."

Gezien het grote aantal renners dat LottoNL-Jumbo en Roompot-Nederlandse Loterij afvaardigen, zullen deze ploegen de koers domineren, aldus Van der Poel. Dat maakt het voor zijn deelnemende zoons David en Mathieu een 'supermoeilijke wedstrijd'. “Als individu of duo kun je weinig tegen de dominantie van die twee ploegen doen.” Voor Mathieu van der Poel is de wedstrijd geen doel op zich. Hij gebruikt het NK om in vorm te komen voor de komende wereldbekerwedstrijden op de mountainbike. Adrie van der Poel: “Voor Mathieu is het NK een doorgedreven training.” 

Meer informatie over het NK: www.nk2018.nl

Route NK Toertocht

+ Rijden op (delen van) het NK parcours op de dag van de wedstrijd (dames en beloften)
+ Afsprinten op het officiële finaleklimmetje
+ Bevoorrading onderweg en na afloop een biertje

– Dwars door Halsteren en Bergen op Zoom
– Finalelus zit niet in het parcours

Meer details over de NK Toertocht lees je op Fietssport.nl

Bram de Vrind

Door Bram de Vrind

Gek van reizen én fietsen. Inspireert fietsers letterlijk hun grenzen te verleggen met reisverslagen op Fietssport.nl en in Fietssport Magazine.

Dit vind je misschien ook interessant

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen