• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 18 juni 2024

Jubileumexpositie over Hennie Kuiper

Voor wielerlegende Hennie Kuiper vormt 2022 een bijzonder jaar, want het is precies vijftig jaar geleden dat hij het goud binnensleepte op de Olympische Spelen. In Denekamp is een speciale expositie samengesteld over zijn imposante carrière.
Jubileumexpositie over Hennie Kuiper

Hennie Kuiper (73) heeft een indrukwekkende wielercarrière om op terug te kijken. Sinds enkele jaren bevindt zich, op zijn geboortegrond, in het Twentse Denekamp het Hennie Kuiper Wielermuseum, waar zijn carrière overzichtelijk in allerlei attributen wordt tentoongesteld.

De Twent mag zich nog steeds de enige Nederlander noemen die vier van de vijf wielermonumenten wist te winnen; Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix én de Ronde van Lombardije. 

Zo loop je langs een tijdlijn van maar liefst elf meter waar al zijn overwinningen worden weergegeven. Met uiteraard het goud op de Olympische Spelen in 1972, het WK in 1975, de etappewinst naar Alpe d’Huez in de Tour de France van 1977 en 1978 en Parijs-Roubaix die hij in 1983 op spraakmakende wijze won. 

 

Daarnaast kom je zijn fiets tegen waarmee hij Olympisch Kampioen en Wereldkampioen werd. Ook vind je er alle wielershirts, netjes ingelijst, van de zestien wielerploegen waar hij in dienst was. Wat ook bijzonder is, is zijn allereerste racefiets waarmee hij in 1962 zijn debuut maakte in de wielerwereld. 

 

Fietsroute en fotowedstrijd

In het kader van Hennie's jubileumjaar heeft het Hennie Kuiper Wielermuseum een fietsroute uitgezet in het rustieke noordoost-Twente. Je kunt de komende maanden deze 64 km lange route volgen op een voor jou gewenst moment en als bewijs hiervan een markante, grappige of bijzondere fietsfoto naar het Wielermuseum sturen.

Diegene die de mooiste foto instuurt, wordt op 7 september 2022 uitgenodigd in het Wielermuseum. Op die dag is het namelijk exact vijftig jaar geleden dat Hennie Kuiper zijn Olympische titel op de weg in de wacht sleepte. Van de wielerlegende zelf ontvangt de winnaar/winnares een door hem gesigneerd en ingelijst postzegelvel uit de sportserie Typisch Nederlands.

Je kunt je fietsfoto mailen naar henniekuiperwielermuseum@gmail.com 

 

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant